Oletko menettänyt halusi? – Tästä se johtuu

3.3.2018

Seksiterapeutit saavat jatkuvasti kuulla asiakkailtaan valituksia joko omien tai kumppanin seksihalujen katoamisesta.

Useimmat toivovat, että sukupuolivietin heikentymiselle olisi yksinkertainen syy ja sen myötä myös yksinkertainen ratkaisu. Vaikka joissain tilanteissa tämä voi pitääkin paikkansa, useimmiten matala sukupuolivietti johtuu useista syistä.

Oli kyse sitten biologisista syistä, kuten lääkkeiden sivuvaikutuksista, psykologisista syistä, kuten huonosta itsetunnosta, tai sitten parisuhteeseen liittyvistä syistä, kuten suuttumisesta kumppanille. Ongelman tutkiminen vaatii usean näkökulman huomioon ottamista. Tässä muutamia yleisimpiä syitä sukupuolivietin heikkenemiseen:

 

Biologiset syyt

“Ei tänään kultaseni, päätäni särkee.” Tämä stereotyyppinen tekosyy pitää harvinaisen usein paikkansa. Itse asiassa, useat erilaiset fyysiset oireet, kuten kipu, unenpuute ja loukkaantumiset voivat kuihduttaa halut.

“Sairastuminen usein vaikuttaa haluihin,” seksuaaliterapeutti Rachel Needle kertoo. “Riippuen sairaudesta ja sen fyysisistä ja henkisistä vaikutuksista, voi sinulla olla ongelmia löytää seksuaaliviettisi. Lisäksi, sairauksiin otetut lääkitykset usein aiheuttavat vietin tappavia sivuvaikutuksia.”

Myös hormonitoiminnalla on oma merkityksensä. Naisten seksihormonit estrogeeni ja keltarauhashormoni romahtavat menopaussin aikana, mutta ne voivat vähentyä myös rintaruokinnan aikana, johtaen alhaiseen viettiin ja vähentyneeseen kostumiseen. Miesten seksihormoni testosteroni voi taasen vähentyä itsestään ajan kuluessa.

 

Lue myös: 3 yleisintä seksiin liittyvää ongelmaa ja miten ratkaista ne

 

Psykologiset syyt

On yleisessä tiedossa, että henkinen terveys vaikuttaa sukupuoliviettiin: Jos olet stressaantunut, masentunut tai hermostunut, seksi on tuskin ensimmäinen asia mielessäsi.

”Stressaantuneena seksihalut katoavat,” seksuaaliterapeutti Deborah Fox kertoo. ”Kiireiset aikataulut, työdeadlinet, hoitamaton masennut ja patoutuneet tunteet voivat kaikki johtaa vietin katoamiseen.”

Myös sillä, miten suhtaudut itseesi, on vaikutusta seksuaalisiin haluihisi. “Tutkimusten mukaan oma kehonkuvamme vaikuttaa siihen, miten koemme seksin,” seksuaaliterapeutti Jennifer Valli kertoo.

Esimerkiksi eräässä tutkimuksessa havaittiin, että naiset, jotka ajattelevat omaa kehoansa seksin aikana saavat orgasmin 42% seksikerroista, mutta naiset, jotka eivät ole niin ulkonäkökeskeisiä, saavat orgasmin 73% kerroista.

Mielenkiintoista kyllä, saatat vältellä seksiä huomaamattasi. “Jos ajattelemme seksiä suorituksen sijasta nautintona, saatat havaita, että pidät nautintoa luksuksena, jota et ansaitse,” seksuaaliterapeutti Tammy Nelson havainnollistaa.

”Seksuaalisen nautinnon välttely voi tuntua samalta kuin keksin syömisen välttely: se antaa sinulle kontrollin omista haluistasi ja tarpeistasi.” Saatat myös vältellä seksiä, jos se laukaisee sinussa vanhan trauman tai negatiivisen muiston.

 

Kulttuurilliset ja sosiaaliset syyt

Jos kulttuurillinen tai uskonnollinen taustasi vaikuttaa jotenkin seksielämääsi, seksistä nauttiminen voi olla hankalaa.

“Negatiiviset sosiaaliset ja kulttuurilliset viestit liittyen identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen voivat vaikuttaa negatiivisesti sukupuoliviettiin,” seksuaaliterapeutti Yamonte Cooper sanoo. ”Sukupuolivietti voi olla piilossa seksuaalisen kontaktin tai perheuskomusten pelossa. On vaikeaa ylläpitää sukupuoliviettiä, jos elää pelossa.”

 

Parisuhteeseen liittyvät syyt

Useiden tutkimusten mukaan on olemassa positiivinen korrelaatio yleisen parisuhteeseen liittyvän tyytyväisyyden ja seksuaalisen tyytyväisyyden välillä. ”Näen tätä töissäni jatkuvasti,” seksuaaliterapeutti Emily deAyala sanoo. ”Sekä miehet että naiset sortuvat ajattelemaan, että miesten tulisi olla valmiita hyppäämään sänkyyn koska tahansa.

Tosiasia on, että jos suhde ei tunnu hyvältä, ei seksikään ole houkuttelemaa. Se on, kuin menisi hienolle illalliselle hirveässä flunssassa. Tällöin ruoka tuntuu epähoukuttelevalta, koska hajuaisti on lamaantunut. Samalla tavalla seksi ei tunnu hyvältä, kun tunteemme ovat heikossa jamassa tai parisuhde on vaikeammassa vaiheessa.”

Muutokset parisuhteessa – myös positiiviset, esimerkiksi raskaus tai vauva – voivat myös laskea sukupuoliviettiä. ”Nämä elämän muutokset vaikuttavat hormoneihin, mutta ne myös aiheuttavat psykologisia muutoksia,” seksuaaliterapeutti Stephanie Buehler sanoo.

”Uudet äidit joskus valittavat liiallisesta läheisyydestä hoidettuaan pienokaistaan koko päivän. Tällöin viimeinen asia, mitä he haluavat, on seksi kumppanin kanssa.”

Samalla tavalla, sekä miehet että naiset voivat havaita vietin katoavan silloin, kun yritetään hankkia lasta. ”Mitä kauemmin pari yrittää, sitä enemmän he voivat lannistua, mikä johtaa seksin välttelyyn,” Buehler kertoo. ”Lasta kauan yrittäneet parit usein valittavat seksin muuttuneen mekaaniseksi tai robottimaiseksi, mikä itsessään johtaa sukupuolivietin heikkenemiseen.”

Koska syitä ja seurauksia on lukemattomia, paras tapa lähestyä sukupuolivietin ongelmia on konsultoida seksuaaliterapeuttia. Ongelman hoitaminen yksin tai kumppanin kanssa voi auttaa tunnistamaan ongelman juuret ja täten lähestymään sen korjaamista.

 

Lue myös: 5 Syytä miksi et enää kiihotu – fyysisiä ja henkisisä tekijöitä

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: CNN
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Xavier Sotomayor