Näin tiedät, tapailetko psykopaattia

28.12.2020

Termi “psykopaatti” usein hermostuttaa ihmisiä. Jos siis tapailisitkin psykopaattia, haluaisit todennäköisesti tietää asiasta.

Tutkijat ovat nyt löytäneet keinon tunnistaa psykopaatti muiden ihmisten joukosta. Psykopaatin voi nimittäin erottaa hänen haukottelutyylistään.

 

Haukotus ei tartu psykopaatteihin yhtä helposti kuin muihin

Personality and Individual Differences- lehdessä julkaistussa tutkimuksessa kerrotaan, että psykopaatin ominaisuuksia omaavat ihmiset haukottelevat harvemmin toisten haukotellessa.

Tutkijat kokeilivat asiaa 135 yliopisto-opiskelijalla. He ensin pyysivät heitä tekemään psykopaattitestin, jonka jälkeen he yrittivät saada opiskelijoita haukottelemaan ”tartuttamalla” haukotuksen.

Tutkijat havaitsivat, että eniten pisteitä psykopaattikokeessa saaneet opiskelijat haukottelivat muita epätodennäköisemmin haukotuksen tartuttamistilanteessa.

 

Mitä psykopatia on?

Olet varmasti kuullut psykopatiasta, mutta et välttämättä tiedä mitä se käytännössä tarkoittaa. Psykopatia on antisosiaalinen häiriö, mutta toisin kuin muut vastaavat häiriöt, psykopatiaan ei sisälly tunteellisuutta.

”Vaikka joku voikin osoittaa antisosiaalisuutensa väkivallalla tai muulla häiriökäytöksellä, voi hän silti prosessoida eri tilanteiden tunnevivahteet,” kertoo päätutkija Brian Rundle.

Psykopaatit sen sijaan voivat olla ”valehtelevia, narsistisia, tunteettomia, kykenemättömiä oppimaan rangaistuksista ja tuntemaan syyllisyyttä,” Rundle kertoo.

 

Haukotteluun vastaaminen vaatii paljon sosiaalista kanssakäymistä

Hän ei ole täysin varma, miksi psykopaateilla on erilainen tapa haukotella, mutta hän kertoo, ettei psykopaateilla ole taipumusta samaistua muiden ihmisten tunteisiin.

Kun joku haukottelee, siihen vastaaminen haukotuksella vaatii paljon sosiaalista kanssakäymistä. Psykopaateilla ei välttämättä ole kykyä kommunikoida haukottelijan tunteiden ja ajatusten kanssa. ”Psykopaatti voi vain nähdä jonkun haukottelevan ja hän ei ole siitä moksiskaan.”

On kuitenkin vaarallista olettaa, että joku ihminen on psykopaatti, jos häneen ei tartu haukotus.

“On monia syitä, miksi joku ei vastaa haukotuksella haukotukseen,” kertoo Rundle, ja lisää, että psykopatian diagnosointi vaatii useita testejä ja kliinistä kokeilua.

Jos siis huomaat, että esimerkiksi kumppanisi ei haukottele sinun haukotellessasi, älä huolestu. Mutta jos huomaat, että joku sinulle läheinen ihminen on henkisesti etäinen, itsekeskeinen, valehteleva, eikähän haukottele sinun haukotellessasi, sitten voi olla jo syytä huolestua.

 

Lue myös: Juotko kahvisi mustana? – Saatat olla psykopaatti

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Women's Health
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Hannah Cook