Näin teet grillaamisesta terveellisempää!

3.7.2018

Muutaman simppelin niksin avulla teet grillaamisesta mukavempaa ja grilliherkuista terveellisempiä:

1. Hankaa grilli puhtaaksi aina ennen käyttöä

Grillin puhtaaksiharjaaminen ei ole vain esteettinen teko – se tekee grillaamisesta myös terveellisempää. Puhdistamattomasta grillistä tarttuu ruokaan syövälle altistavaa nokea ja PAH-yhdisteitä.

2. Valitse oikeaa lihaa

Makkarat ovat viimeisimpien tutkimusten mukaan erittäin haitallisia terveydelle pitkällä aikavälillä. Kannattaa suosia aitoja lihatuotteita. Vaalea liha on terveellisempää kuin punainen, mutta punaistakin lihaa voi syödä kohtuudella.

3. Grillaa miedolla lämmöllä

Moni tykkää grillata mahdollisimman kuumalla grilliritilällä, jotta pihveistä tulee rapeapintaisia. Tulikuuma grilli kuitenkin aiheuttaa helposti grillattavien herkkujen kärähtämistä, mistä seuraa syöpävaarallisten PAH-yhdisteiden muodostumista.

4. Marinoi (oluessa)

Tuoreet tutkimukset kertovat, että lihan marinointi kannattaa – muistakin kuin makusyistä. On nimittäin havaittu, että yrttejä tai olutta (!) sisältävä marinadi ehkäisee syöpävaarallisten yhdisteiden syntymistä grillattavan ruoan pinnassa erittäin tehokkaasti.

5. Esipaista uunissa

Etenkin paksut lihapalat kannattaa kypsentää uunissa ennen ”viimeistä silausta” grillissä. Mitä vähemmän aikaa ruoka viettää grillissä, sitä vähemmän siihen tarttuu nokea ja muita haitallisia aineita. Riittää että ruoka saa grillistä rapean pinnan ja kenties pienen savuaromin.

6. Grillaa kalaa

Kala on jopa kanaa parempi vaihtoehto grillattavaksi, koska:

  1. Sen voi fileoida hyvin ohuiksi siivuiksi, jotka valmistuvat grillissä tuossa tuokiossa
  2. Kalassa on hyvin vähän rasvaa – näin ollen se aiheuttaa myös vähemmän rasvaliekkejä ja savunmuodostusta kypsyessään, minkä ansiosta se ei nokeennu ja on siksi terveellistä syötävää.

Katso täältä kalareseptejä

7. Syö enemmän vihanneksia

Vihanneksiin ei muodostu grillattaessa yhtä helposti epäterveellisiä yhdisteitä. Itse asiassa esimerkiksi tomaatin on todettu muuttuvan terveellisemmäksi kun sitä lämmitetään. Ei siis muuta kuin vihannekset grilliin ja nautiskelemaan! Katso täältä kasvisreseptejä.

Lisää grillausinspiraatiota!

Lähde: HuffPost
Kuva: Unsplash / Tuân Nguyễn Minh