Näiden ruoka-aineiden yhdistelmiä kannattaa välttää

5.7.2024

Monet meistä laskevat kaloreita, kun suunnittelevat ateriaansa. Toiset taas pyrkivät luomaan lautaselleen mahdollisimman monipuolisen tai värikkään aterian, varmistaakseen kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saannin ja mahdollisimman hyvän yleisterveyden. Loistavaa, mutta joko olet perillä niistä ruokapöydän yhdistelmistä, joita tulee välttää? Ruokailu perustuu tietoon ja kokemukseen, aivan kuten vedonlyönti.

Kyseiset yhdistelmät eivät perustu sille, että jokin niiden osista olisi välttämättä sellaisenaan epäterveellinen tai haitallinen. Alla olevat parivaljakot ovat siitä erikoisia, että useimmat niistä sisältävät kaksi itsessään hyödyllistä ja tarpeellista ravintopyramidin osaa, tai hivenainetta tai vitamiinia. Niiden eripuraisuus perustuu jollekin osapuolten ominaisuudelle, joka tekee molemman samanaikaisesta nauttimisesta epäsuotuisaa. Kurkataanpa siis viiteen ruoka-aineyhdistelmään, jotta ymmärrät, miksi niiden osalliset kannattaa pitää erillään!

 

Rauta ja kalsium eivät kuulu samalle aterialle

Molemmat ovat tuiki tärkeitä elimistöllesi. Rauta edistää hemoglobiinituotantoa, hapen kuljetusta veressä eri puolille kehoa ja siten poistaa väsymystä ja pitää immuunijärjestelmän paremmassa kunnossa. Kalsium puolestaan on luuston tärkeä rakennusaine, samoin kuin lihasten toiminnan säätelijä. Jos kuitenkin nautit rautalisäsi tai syöt naudanlihaa vaikkapa maitolasillisen kanssa, ei ottamasi rauta-annos imeydy odotetusti. Kalsium nimittäin ehkäisee raudan imeytymistä.

 

Happamat hedelmät ja maitotuotteet tulee nauttia eri aikaan

Syötkö sinä jogurttisi kera appelsiinin tai ananaksen? Kannattaa vaihtaa kyseiset happamat hedelmät muihin, kuten banaaniin, sillä vatsaasi päätyvä maito voi pahimmillaan juoksettua hedelmän happamuuden vuoksi. Se puolestaan aiheuttaa turvotusta ja erilaisia vatsakipuja. Happamat hedelmät ja maitotuotteet omaavat erilaisen pH-arvon, eli ruoansulatus toimii niiden kohdalla eri tavoin ja eri tahtiin. Maitoa pilkkova laktaasi ja happamiin hedelmiin toimiva pepsiini eivät toimi sulassa sovussa.

 

Hiilihydraatit ja hedelmät – herkullinen muttei hyvä yhdistelmä

Hedelmien ja hiilihydraattien samanaikainen nauttiminen ei ole suotavaa, koska ne sulavat varsin erilaisessa ajassa. Jos syöt esimerkiksi pasta-aterian päätteeksi omenan, voi hedelmä jäädä mahalaukkuun loukkuun niin pitkäksi aikaa, että se alkaa käydä ja johtaa vatsavaivoihin ja turvotukseen. Lisäksi hedelmien sokeri voi yhdessä hiilihydraattien vapauttamien sokereitten kanssa nostaa verensokerin liian korkealle. Voit nauttia hedelmän alkuruoaksi ennen ateriaa, jolloin se ehtii sulaa ja tehdä tilaa pääateriallesi.

 

Älä nauti samaan aikaan alkoholia ja kofeiinia

Kesähelteellä ei kannata nautiskella alkoholin ja kofeiinin vuorottelulla, eikä etenkään niiden yhdistelmällä. Sala piilee siinä, että molemmat poistavat elimistöstäsi nestettä eli ovat diureetteja. Olet varmaan huomannut, kuinka alkoholi, esimerkiksi olut, ja kahvi saavat virtsaneritykseen vauhtia! Jos nautit lähekkäin niitä molempia, elimistösi kuivuu nopeampaa tahtia kuin mitä sinne lisää nestettä saat kulauteltua. Jollei sinulla ei ole varaa joutua nestehukan kouriin, vältä siis esimerkiksi energiajuoman tai vaikkapa Irish coffeen juomista.

 

Sokeri ja hiilihydraatit – herkullista muttei suotavaa

Pullakansaan kuuluvana mietit kenties, mitä muuta herkkua tämän yhdistelmän lisäksi oikein on tarjolla! Munkit, leivonnaiset ja piparit ovat monelle säännöllistä jälkiruokaa, mutta sokerin ja hiilihydraattien nauttiminen samassa paketissa, tai muutoin samaan aikaan, voi kohottaa verensokerisi taivaisiin erittäin nopeasti ja sitten romahduttaa sen jopa vaarallisen nopeasti. Tuloksena voi siis olla niin sanottu sokerihumala. Tällaiset verensokeritason jyrkät ja nopeat nousut ja laskut saavat sinut tuntemaan itsesi nälkäiseksi ja väsyneeksi… jolloin helpolla syöt liikaa. Sokeri aiheuttaa riippuvuutta, eli mitä enemmän sitä syöt, sitä enemmän elimistösi sen perään kaihoilee.

 

Loppusanat

Tarkastelemiemme yhdistelmien ruoka-aineet kannattaa nauttia kahden tunnin päässä toisistaan. Siten autat kehoasi voimaan ja toimimaan paremmin ja saat ravinnostasi tai nauttimistasi lisistä eniten hyötyä. Kiinnitä huomiota kehosi viesteihin, jotta saat selville, mikä ei sovi sinulle.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Unsplash.com