Eteen voi jossain vaiheessa tulla tilanne, jossa avautuu mahdollisuus muuttaa ulkomaille. Tämä voi tulla esimerkiksi työtehtävien takia tai muuten vain halusta lähteä ulkomaille joko työskentelemään tai opiskelemaan. Ulkomaille muutto ja jopa matkustaminen ulkomaille on jännittävä tilanne. Asuminen ulkomailla on aika isokin juttu ja voi joskus tuntua myös pelottavalta.
Suomessa asiat on totuttu hoitamaan aina tietyllä tavalla ja jopa monien virallistenkin asioiden hoitaminen onnistuu suhteellisen nopeasti ja helposti. Muualla maailmassa tilanne kuitenkin voi olla toinen, sillä jokaisessa maassa tietyt asiat hoidetaan vähän eri tavoin. Se mikä toimii Saksassa, voi olla aivan eri tavalla Ranskassa, puhumattakaan Malesiasta tai Yhdysvalloista. Byrokratialta tuskin välttyy missään maassa, mutta joissain sitä vain on enemmän kuin muualla. Ulkomaalaisen rooli on muutenkin joka maassa aina hieman haastavampi kuin maan oman kansalaisen. Mitä kaikkea ulkomaille muutossa tulisi sitten ottaa huomioon?
Paperityön hoitaminen
Riippuen siitä muutetaanko Euroopan sisälle vai sen ulkopuolelle, erilaisia paperitöitä voi olla moneen lähtöön. Virallisen henkilötodistuksen pitäisi riittää Pohjoimaissa ja myös Schengen-alueilla, mutta passi on silti oikein hyvä matkakumppani. Passista on myös hyvä olla muutama kopio mukana, sillä se helpottaa mikäli se jostain syystä sattuisi katoamaan. Voimassaoloaikaan kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä monesti kohdemaan viranomaiset, etenkin EU:n ulkopuolella, vaativat pidempää passin voimassaoloaikaa. Passin uusiminen uudessa maassa voi myös olla haastavaa mikäli suurlähetystöä ei ole kovin lähellä.
EU:n ulkopuolelle lähdettäessä passin ja henkilökortin lisäksi tarvitsee yleensä myös viisumin ja oleskelu- tai työluvan. Niistä kannattaa ottaa hyvissä ajoin selvää, sillä etenkin työlupa voi vaatia enemmän paperitöitä kuin turistiviisumin hommaaminen. Toisaalta jos töiden perässä muuttaa asumaan EU:n ulkopuolelle, on mahdollista, että tuleva työnantaja hoitaa kaikki työlupa- ja viisumiasiat kuntoon. Lisäksi on hyvä tarkistaa, että kaikki tarvittavat rokotustodistukset on myös kunnossa.
Mitä tehdä omaisuudelle?
Jokaiselle on varmasti kertynyt jos jonkinmoista tavaraa kaappeihin ja osalla varmasti on myös tunnearvoa. Mutta toki on myös sitä rojua, mistä varmasti voi luopua. Muuttaminen on oikeastaan aina hyvä syy käydä läpi kaikki omat tavarat ja katsoa mitkä on oikeasti tärkeitä ja säilytettävän arvoisia. Kaiken hyväkuntoisen, jota ei tarvitse enää, voi myös aina myydä eteenpäin. Siitä saa myös kivasti kasaan rahaa omaan budjettiin ulkomaille.
Mikäli on sattunut ostamaan omistusasunnon, voi harkita esimerkiksi sen vuokraamista. Varsinkin silloin, kun ei tiedä kauanko ulkomailla tulee oleskelemaan, voi olla hyvä pitää oma asunto ainakin toistaiseksi ja laittaa se vuokralle. Vuokratuloista kuitenkin on helppo kattaa asunnosta koituvat kustannukset. Asunnon vuokraus onnistuu näppärästi esimerkiki Rentola -sivuston kautta, jossa voi ilmoittaa vapaana olevasta asunnosta. Toki on myös niitä, jotka haluavat yksinkertaisesti vain myydä kaiken omaisuutensa Suomesta ja lähteä sitten ulkomaille. Sekin on hyvä vaihtoehto.
Kohdemaahan tutustuminen etukäteen
Uuteen asuinmaahan kannattaa toki tutustua etukäteen, jotta tietää vähän mitä odottaa. Kulttuurieroja voi olla hyvinkin paljon riippuen mihin maahan on muuttamassa ja asioita hoidetaan hieman eri tavalla. Asuinmaan eri paikoista, nähtävyyksistä ja lähella olevista peruspalveluista on hyvä ottaa selvää jo ennen lähtöä.
Uuden kodin etsiminen
Uutta kotia on myös hyvä etsiä jo hieman etukäteen. Näin voi ainakin saada käsityksen siitä millaisia hintoja kohdemaassa on odotettavissa. Verkosta löytyy yleensä monia eri sivustoja, joista löytyy niin vuokra-asuntoja kuin myytäviäkin asuntoja. Ulkomailla asuville on myös sosiaalisessa mediassa ja muualla ryhmiä ja sivustoja, joissa jo maassa asuvat kertovat omia vinkkejään muuttoon liittyen ja asunnon hankkimisesta.
Hyvä keino on oikeastaan ottaa ensimmäisen parin kolmen viikon ajaksi vaikka hotellihuone ja tutustua tarkemmin asuntoihin vasta paikan päällä. Vuokra-asuntoa tai omistusasuntoa ei kannata ulkomailla ostaa ennen näkemistä, sillä asunnot eivät ole yleensä ihan samanlaisia mihin Suomessa ollaan totuttu. Paikan päällä on myös helppo tutustua eri alueisiin ja löytää itselle se kaikista sopivin alue, jossa haluaisi asua. Toki jos muuttaa ulkomaille työpaikan perässä, niin työnantajakin saattaa tarjota asunnon, joko alkuun muutamaksi viikoksi tai sitten ihan pidemmäksikin aikaa. Ja vaikka asuntoa ei tarjolla olisikaan, niin apua asunnon löytämiseen saa varmasti.
Kohdemaan vuokramarkkinoista on hyvä ottaa selvää. Vuokrasopimusten solmimisessa saattaa olla eroja ja joissain maissa esimerkiksi vuokrat maksetaan käteisellä eikä pankkitilille. Joskus onkin hyvä vaihtoehto turvautua paikalliseen välittäjään, sillä heillä on yleensä se paras tieto miten asuntoasioita kohdemaassa hoidetaan.
Verotuksen, sosiaaliturvan ja vakuutuksen selvittäminen
Verotus on asia, joka kannattaa tilanteesta riippuen selvittää suoraan verottajan kanssa. Tähän kuitenkin vaikuttaa hyvin moni asia ja monesti verotuskuviot eivät ole kovin yksinkertaisia. Pääsääntönä monessa maassa on, että verot tulee maksaa sinne missä oleskelee yli puolet vuodesta eli noin 183 päivää. Näihin voi kuitenkin olla poikkeuksia riippuen siitä onko työnantaja esimerkiksi Suomessa tai ulkomailta ja onko kyseessä niin kutsuttu työkomennus ulkomaille vai pysyvä muutto.
Sama pätee myös sosiaaliturvaan. Jos oleskelee ulkomailla tilapäisesti alle kuusi kuukautta, voi edelleen pysyä Kelan piirissä. Mutta kun ulkomailla oleskelu muuttuu vakituiseksi, niin silloin oikeus Kelan etuuksiin päättyy.
Mikäli muuttaa työn perässä ulkomaille, niin on mahdollista, että uusi työnantaja hoitaa myös verotusasiat ja sosiaaliturvan automaattisesti maan viranomaisten kanssa. Tämä yleensä riippuu työsopimuksesta ja millaisesta työsuhteesta ylipäätään on kyse.
On myös hyvä huomioida, että Suomen verotusoikeus ei välttämättä katkea automaattisesti maasta pois muuttamisen myötä. Yleensä Suomeen on verovelvollinen muuttovuotena ja siitä kolme vuotta eteenpäin. Tämän jälkeen on rajoitetusti verovelvollinen Suomeen. Kannattaa myös tarkistaa, onko uudella asuinmaalla Suomen kanssa verotussopimusta, sillä silläkin on oma merkityksenä verotuksen kannalta.
Mikäli mahdollinen työnantaja ei tarjoa mitään vakuutusta, niin sellainen on hyvä ottaa itse. Euroopan ulkopuolelle muutettaessa se voi jopa olla erityisen tarpeen. Vakuutus kuitenkin pelastaa monissa yllättävissä tilanteissa, joten asia kannattaa ensin varmistaa työnantajalta ja sitten tutkia vaihtoehtoja kohdemaasta.
Muuttoon kannattaa valmistautua huolellisesti ja ottaa asioista selvää
Ulkomaille muuttaminen on aina iso asia ja kohdemaa voi tehdä siitä entistä jännittävämmän. On toki myös tilanteita, että kohdemaassa on jo käyty lomareissuilla, jolloin tietää paikalliset tavat ennestään. Mutta mikäli muutto ulkomaille on ihan uusi asia eikä reissukokemusta juurikaan ole, on hyvä ottaa selvää kaikista mahdollisista asioista, joita tulee hoitaa ennen muuttoa.
Eri asioiden hoitaminen riippuu toki aina myös omasta tilanteesta ja siitä miksi ulkomaille muutetaan. Työsuhteita esimerkiksi on erilaisia ja työsopimuksiin voi sisältyä monia eri asioita. Monesti helpottaakin jos työnantaja hoitaa osan asioista muuttajan puolesta. On kuitenkin aina hyvä perehtyä asioihin myös itse, sillä se helpottaa myös uuteen maahan sopeutumista.