Tutkimus: Luova puuhastelu lisää onnellisuutta – tässä vinkkejä

12.2.2017

Tuoreen tutkimustiedon mukaan pieniä luovia projekteja ja puuhia kanattaa mahduttaa useimpiin päiviin.

Luovaa puuhastelua

Ei tarvitse olla taiteellisesti lahjakas hyötyäkseen luovasta puuhastelusta. Se voi olla neulomista, leipomista, luonnostelua, nikkarointia, musiikkia, runojen kirjoittamista tai sisustusprojekteja. Jokainen löytää varmasti itselleen sopivaa tekemistä, jossa pääsee toteuttamaan uuden suunnittelua ja luovuutta.

Luovuus tukee hyvinvointia

Tämä uusi tutkimus tukee monia aikaisempia tuloksilla, joiden mukaan luovuus tukee hyvinvointtia. Suuri joukko nuoria opiskelijoita kirjasi ylös päivittäiset luovat puuhastelunsa ja tutkimusjakson aikana seurattiin niiden vaikutusta hyvinvointiin. Todettiin, että mitä enemmän luovaa puuhastelua kuului päivään, sitä paremmin henkilö voi ja onnellisemmaksi tunsi itsensä. Keskittymiskyky ja sosiaaliset taidot olivat parempia luovina päivinä. Luovuuden tuoma hyvä olo sai aikaan lisää hyviä asioita päivän aikana.

Säännöllisyys elämäntavaksi

Valitettavasti luovan projektin hyötyjen ei enää todettu kantavan seuraaviin päiviin eli hyödyllisempää tässäkin hyvässä elämäntavassa on säännöllisyys, mieluummin pieninä annoksina ja usein kuin paljon kerralla ja harvoin.

onnivboost_x

Suotuiset vaikutukset vakaviinkin ongelmiin

Brittitutkimus tutki myös luovuuden vaikutusta ja tuloksissa todettiin sen suotuisat vaikutukset vakavaan ahdistukseen ja jopa kuolemanpelkoon. Tässäkin tutkimuksessa hyviä tuloksia saavutettiin nimenomaan sellaisten ihmisten kohdalla, jotka sisällyttivät päiväänsä paljon luovaa puuhastelua. Vähäisellä ja harvalla luovalla toiminnalla ei saatu hyötyjä aikaan.

Luominen tärkeä osa elämää

Tämä kaikki kuulostaa todella loogiselta. Uuden luominen ja puuhastelu sellaisten asioiden kanssa, jotka tuottavat hyvä mieltä, kauneutta ja kiinnostavuutta, ei tosiaan ole ajanhukkaa, vaan tärkeä osa elämää ja itsestä huolehtimista. Luovuus on aina uuden tekemistä, innovoimista ja rakentamista ja tuottaa ilmeisten tekemisen tulosten lisäksi uusia pokuja mieleemme, hermostoomme ja aivotoimintaamme. Monen vapaa-ajan passiivisen ja yksitoikkoisen tekemisen sijaan kannattaa siis valita luovaa, inspiroivaa ja innostavaa ajankulua.

Houkuttelevan ympäristön merkitys

Ehkä luovuuden lisääminen kouluihin ja työpaikoillekin olisi hyvä idea? Sitä odotellessa, kannattaa vapaa-aika ja kotiympäristö suunnitella luovuutta houkutteleviksi paikoiksi. Myös lasten elämässä kannattaa tukea luontaisen luovuuden jatkumista, kun ikääkin tulee enemmän ja on hyvä muistaa, että moni luova projekti on yhdessä perheen tai ystävien kanssa vielä hauskempaa kuin yksin.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.