Kuinka säilyttää kahvi oikein? – 5 ohjetta, joiden avulla valmistat aina laadukasta kahvia.

3.7.2018

Jos käytät keskivertoa enemmän euroja kahvinpapujen ostamiseen, niin kannattaa pitää huoli siitä, että säilytät niitä myös oikein. Paremmat pavut, paremmin säilytettyinä myös tekevät maukkaamman kahvin. Ota selvää kuinka kauan pavut säilyvät, kannattaako niitä ikinä pakastaa ja mitä niille kannattaa tehdä, kun ne alkavat menettää makuaan.

1. Valmiiksi jauhettu vs. kokonaiset pavut?

Jos haluat laatua, niin osta kokonaisia papuja. Pavuissa kahvin laatu säilyy parhaiten. Kun pavut jauhetaan, niin se hapettuu nopeasti. Jauhaminen kannattaa siis tehdä aina juuri ennen keittämistä.

2. Onko väliä milloin pavut on paahdettu?

Valmiiksi jauhettu kahvi on parasta ostaa mahdollisimman tuoreena. Kahvi kuitenkin vaatii hetken lepoa paahtamisen jälkeen. Sitä kannattaakin ajatella kuin lihaa, jonka pitää antaa levätä kypsennyksen jälkeen. Paahdetut kahvin pavut sisältävät paljon kaasuja, joten sen pitää antaa levätä 24-48 tuntia. Espresso on eri asia. Monet kahvilat antavat papujen levätä jopa viisi päivää. Muulloin asiakkaat maistavat liiallisen suolan, johtuen hiilidioksidin vapautumisesta tai he huomaavat kuplien muodostuvan laten pintataiteeseen.

3. Kuinka kauan säilyy?

Kaikki riippuu pakkauksesta. Paperiset pussit eivät pidä makua pitkään. Voit nauttia kahvista noin viikon ajan mutta sen jälkeen maku alkaa väljähtyä. Jos ostat kahvisi tällaisissa pakkauksissa, niin harkitse sen siirtämistä ilmatiiviseen rasiaan ja säilytä sitä kaapissa, huoneenlämmössä ja piilossa valolta.

4. Pakastaa vai eikö pakastaa?

Yritä olla käyttämättä jääkaappia tai pakastinta säilytykseen. Oikeasti – älä tee sitä. Kahvi on kuin leipä siinä mielessä, että jos laitat avonaisen pussin pakastimeen niin, kun otat sen ulos se ei enää maistu samalta.

Kahvin solurakenne on myös sellainen, että jos säilytät kahvia jääkaapissa, jossa pidät myös vaikka sipulia, niin kahvi saattaa helposti imeä makua itseensä. Sitä ei kukaan halua aamukahviinsa. Muutoinkin jääkaappi EI ole hyvä ratkaisu kahvin säilyttämiseen. Se aiheuttaa kahvin kondensoitumisen ja puskee kaikki öljyt pintaan. Se itseasiassa nopeuttaa kahvin vanhentumista.

Jos kuitenkin välttämättä haluat säilyttää kahvisi jääkaapissa, niin pidä huoli siitä, että paketti on hyvä suljettu ja anna kahvin lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen valmistamista.

5. Älä heitä vanhentuneita papuja pois!

Täydellisessä maailmassa voisit ostaa aina tarvitun määrän tuoreita papuja, jolloin kahvi ei kerkiä vanheta. Mutta koska tämä ei ole mahdollista, niin tässä yksi vinkki. Jos pidät kylmästä kahvista, niin vanhentuneet pavut sopivat tähän mainiosti. Tuoren kahvin käyttäminen tähän on oikeastaan tuhlausta, koska vanhentuneista pavuista saat valmistettua aivan yhtä hyvää kylmää kahvia kuin tuoreistakin.

Lue lisää uutisia aiheesta ruoka & juoma!

Lähde: bonappetit.com
Kuva: Unsplash / Tina Guina