Kahvinjuonnilla on merkittävä vaikutus elinikääsi

24.6.2024

Asia vaikuttaa selvältä: kahvin terveysvaikutuksista on löydetty runsaasti todisteita.

Tuoreiden tutkimusten mukaan säännöllisesti kahvia juovilla ihmisillä on matalampi riski sairastua diabetekseen tai tiettyihin syöpiin. Kahvi myös laskee halvausten riskiä. Ei olekaan mikään ihme, että kahvinjuojien elinajanodotus on korkeampi kuin muilla.

Tutkimuksissa tutkittiin kuitenkin vain valkoihoista väestöä. Ei ole tiedossa, onko kahvilla samanlaisia vaikutuksia muilla roduilla tai muista etnisistä taustoista tulevilla ihmisillä. Tutkijat kuitenkin uskovat, että vaikutukset ovat samanlaisia ainakin afroamerikkalaisilla, latinoilla ja myös aasialaisilla.

 

Kahvia juovilla 18% pienempi todennäköisyys kuolla ennenaikaisesti

Kahdessa tutkimuksessa tutkijat syventyivät yli 700 000 kahvinjuojan juomisrutiineihin Yhdysvalloissa ja 10 Euroopan maassa. Tutkijat olivat erityisen kiinnostuneita ei-valkoisen väestönosan kuolleisuudesta. Molemmissa tutkimuksissa havaittiin, että ne tutkittavat, jotka joivat kahvia, kuolivat epätodennäköisemmin tutkimuksen aikana verrattuna niihin, jotka eivät kahvia juoneet.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa afroamerikkalaiset, japaninamerikkalaiset, latinot ja valkoihoiset, jotka joivat enemmän kuin 4 kuppia kahvia päivässä, omasivat 18% pienemmän todennäköisyyden kuolla ennenaikaisesti verrattuna kahvista pidättäytyviin.

Pelkästään yhdellä kupilla voi jo saavuttaa merkittävän hyödyn; juomalla esimerkiksi kupillisen joka aamu, kuolet 12% epätodennäköisemmin ennenaikaisesti verrattuna muihin. (Tutkimuksessa tutkittavat raportoivat itse kahvinjuonnistaan, eivätkä tutkijoilla ollut tietoa kahvin vahvuudesta.)

Euroopan puolella tutkijat havaitsivat samanlaisia tuloksia. Enemmän kahvia juovilla riski kuolla aikaisemmin oli 7-12% pienempi. Kahvinjuojilla oli myös vähemmän ruoansulatuskanavan sairauksia sekä sydäntauteja.

 

Kofeiinilla ei tekemistä tulosten kanssa

Ja mikä parasta, vaikutukset olivat samanlaisia riippumatta kahvin kofeiinipitoisuudesta. Se viestii siitä, että kofeiinilla ei ole mitään tekemistä kahvin terveysvaikutusten kanssa. Toisissa tutkimuksissa on huomattu kahvin toisten ainesosien, kuten antioksidanttien, ehkäisevän sydänsairauksia sekä syöpää.

Kahvissa on myös elementtejä, jotka laskevat tulehdusriskiä ja näin myös vakavampien kroonisten tautien riskiä, sillä tulehdukset ovat usein niiden esiasteita.

Vaikka tutkimuksen otos olikin erityisen suuri, ei voida kuitenkaan sanoa, että kahvia juomalla elinikäsi pitenee automaattisesti. Ja vaikka tulokset suosivatkin runsaasti kahvia juovia, kannattaa silti muistaa kohtuus kahvinkin kanssa.

Tutkimusten mukaan kahvia on turvallista juoda noin neljä kuppia päivässä. Liika juominen voi aiheuttaa monia haittavaikutuksia, kuten levottomuutta, epäsäännöllistä sykettä ja ruoansulatusongelmia.

 

Lue myös: 5 terveyssyytä olla lopettamatta kahvinjuontia

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / fireskystudios.com