Häät. Hautajaiset. Mainokset, jotka sisältävät söpöjä lemmikkejä ja vauvoja (tai vastasyntyneitä lemmikkejä). Kyyneleet valuvat luonnollisesti valtoimenaan. Tänä päivänä, kun hotelleistakin löytyy erityisiä huoneita itkemistä varten, ei itkeminen ole enää mitenkään epätavallista. Itkeminen on hyvä asia!
Parkuminen voi olla elintärkeää hyvinvoinnin kannalta, kertoo lääketieteen tohtori Jodi De Luca. Kun vollotat kilttien ja lohduttavien ihmisten seurassa – sellaisten, jotka antavat sinulle nenäliinan eivätkä katsele kiusallisesti muualle – elämänlaatusi kohenee hetkessä.
Parempi mieli
Noin puolet ihmisistä kokevat itsensä onnellisemmaksi vuodatettuaan kyyneleitä, sanoo maailman johtaja itkututkija Ad Vingerhoets Tilburgin yliopistosta. Kyyneleiden erittäminen saa aivot tuottamaan mielialaa kohottavia endorfiineja.
Lue myös: 6 tutkittua keinoa kasvattaa onnellisuuttasi
Vähemmän stressiä
Tuntuuko sinusta ikinä itkemisen jälkeen siltä, että kehosi ja mielesi olisi täysin pehmennyt? Itkeminen stimuloi hermosysteemiä tavalla, joka rentouttaa ja palauttaa elimistöä, kertoo Vingerhoets.
Oksytosiinia, elimistön luonnollista hermostuneisuuden poistajaa, on myös havaittu erittyvän vollottamisen seurauksena. (Lisäksi: Oksytosiinia kutsutaan myös ”sitouttamishormonina”. Se voikin lähentää sinua henkilön kanssa, joka lohduttaa sinua itkemisen aikana.)
Lisää tukea muilta
Esi-isämme käyttivät kyyneleitä viestittääkseen muille ahdingostaan ja avuntarpeestaan. Sama mekanismi pätee myös nykyajan ihmisellä; erään tutkimuksen mukaan ihmiset tunsivat enemmän empatiaa katsellessaan kuvaa, jossa ihminen itki kyynelien valuessa poskilla, kuin kuvaa, josta kyyneleet oli poistettu digitaalisesti.
Lue myös: Kolme tieteellisesti todistettua tapaa lisätä onnellisuutta
Lisää rahaa
Ajatus siitä, että johtajasi näkevät sinun itkevän, voi tuntua nöyryyttävältä tai jopa haitalliselta. Mutta jos työskentelet saman pomon kanssa päivittäin, voit jopa saavuttaa palkankorotuksen tirauttamalla pari kyyneltä sopimusneuvottelujen aikana, kertoo uusi tutkimus.
Judith Orloff, psykiatrian professori Kalifornian yliopistosta, selittää asian näin: ”Kun ylemmät tahot antavat sinulle mitä haluat, se saa heidät tuntemaan, että he käyttävät voimiaan hyödyllisellä tavalla ja niin he tuntevat olonsa paremmaksi.” Tadaa!