Extreme-Venäjä – naapurimaan seikkailukohteet ulkoilmaihmisille

28.4.2020

Suomalaisen näkökulmasta Venäjä ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen ulkoilmareissun kohteeksi jo Suomen oman rikkaan luonnon takia. Venäjä on kuitenkin maantieteellisessä valtavuudessaan monipuolinen matkakohde, josta ei näkemistä ja kokemista puutu. Listasimme seikkailuvaihtoehtoja ennakkoluulottomille matkailijoille. Varoitus: jotkut näistä ovat todellakin extremeseikkailuja isolla e:llä!

 

Trans-Siperia-junamatka

Junamatka halki Siperian on eräs tunnetuimmista seikkailuista Venäjällä, joka kuuluu usean ihmisen unelmalistalle. Tähän ei välttämättä tarvita kuntoa, mutta hyvät istumalihakset ovat ehdoton vaatimus. Kokonaismatka Moskovasta Vladivostokiin on noin 9300 kilometriä, mikä tekee junaradasta erään maailman pisimmistä rautateistä.

Vladivostokiin pääsee Moskovasta kuudessa ja puolessa päivässä, ja jos matkaa haluaa taittaa verkkaisemmin, voi pysähtyä lukuisille pienille asemille keskelle Äiti-Venäjän ihmeitä. Kaikkiaan Trans-Siperia -rataa pitkin pääsee Mongolian kautta aina Kiinaan saakka: miltä kuulostaisi seikkailu Irkutskista Pekingiin?

 

Ratsastusvaellukselle Altai-vuoristoon

Altai-vuoristossa Mongolian, Kazakstanin ja Kiinan yläpuolella sijaitseva Altai-vuoristo on täynnä koskematonta luontoa. Alueella sijaitsevat Ak-Kem-järvi ja Belukha-vuori kuuluvat UNESCON maailmanperintökohteisiin. Alppiniityt ja vehreitä metsät hiljaisilla vuoren rinteillä ovat hevosvaellukselle henkeäsalpaavan kaunis näyttämö.

Altain sanotaan olevan eräs Venäjän mystisimmistä ja henkisimmistä paikoista, ja alueella on edelleen alkuperäiskansoja, jotka harjoittavat perinteistä kurkkulaulantaa ja palvovat henkiä. Hevosmiestaito on edelleen arvostettu taito Altain paimentolaiskulttuurien parissa, ja Altai-alueen hevosten sanotaan olevan rauhallisia ja helppoja ratsastaa. Altaille järjestetään matkoja suoraan Moskovasta.

 

Euroopan korkeimman vuoren huiputus

Kaukasus-vuoristo kutsuu kiipeilystä kiinnostuneita silmiähiveleviin seikkailuun. Huippuhirmuille paras kohde on Elbrus-vuori, joka on yli viiden ja puolen kilometrin korkuisena Euroopan korkein vuori.

Elbrusia suositellaan ensimmäisiksi kohteeksi vuorikiipeilyintoilijoille, joilla ei välttämättä ole vielä kokemusta suurista huipuista, sillä se on yksi helpoimmin valloitettavista vuorista, kuuluen kuuluisaan ”Seven Summits” -ryhmään. Seven Summits koostuu kaikkien mantereiden korkeimmista vuorista. Kiipeämään pääsee suhteellisen vähällä teknisellä osaamisella, ja vuorelle järjestetään ryhmämatkoja, mutta ohut ilma ja nousu vaatii kuitenkin hyvää kuntoa.

 

Suksille ja mäkeen

Harva tietää, että Venäjällä on runsaasti hyvätasoisia laskettelukeskuksia. Erityisesti Uralin vuoriston alueelta löytyy roppakaupalla laskettelukeskuksia kauniin luonnon ympäröimänä. Monet kansainväliset urheilijat treenaavat alueella, kuten Mikhail Shalamov, joka ei ainoastaan ole kansainvälinen pokeritähti, vaan myös erinomainen lumilautailija. Uralin rinteillä taitojaan hioo myös lumilautailija Alexander Smelov.

Laskettelun voi sanoa olevan suosittua niin ulkomaalaisten turistien kuin venäläisten keskuudessa, esimerkiksi pääministeri kerrotaan Dmitri Medvedevin käyvän Pohjois-Venäjän suurimmassa Big Wood -laskettelukeskuksessa. Kirovsk-nimisessä kaupungissa sijaitseva keskus on Suomestakin (noin Kittilän korkeudella) vielä järkevän auto- tai lentomatkan päässä.

 

Jääpyöräilyä Baikalilla

Pyöräily ja retkeily ovat Euroopan suosituimpia harrastuksia. Mitä jos molemmat lajit yhdistäisi ekstremeolosuhteisiin? Vastauksen tarjoaa Itä-Siperiassa sijaitseva Baikal-järvi, joka on maailman suurin ja syvin järvi, syvimmillään pohjaan on yli puolentoista kilometrin matka. Irkutskin lähellä sijaitseva järvialue tarjoaa tekemistä ympäri vuoden aina retkeilystä rantahengailuun, mutta talvisin kohteesta erityisen tekee luontoäidin oma jääluistelukenttä, joka muodostuu järvelle alueen kovien tuulien avustamana.

Erityisvinkki niille, jotka eivät kavahda talvipyöräilyä: joka vuosi paikallinen hostellinpitäjä järjestää alueella jääpyöräilyhaasteen maaliskuussa, johon osallistuminen on ilmaista, mikäli tuo oman pyörän mukanaan. Järjestävä taho myös vuokraa lumiseikkailuun sopivia, paksuilla talvirenkeilla varustettuja pyöriä.

 

Tiikerisafari Siperiassa

Amurintiikeri, myös siperiantiikerinä tunnettu tiikeri on äärimmäisen uhanalainen laji. Tiikerin levinnäisyysalue sijaitsee Kaakkois-Venäjällä, nimensä mukaisesti Amurjoen lähistöllä.

Tiikerisafarissa kyse ei ole metsästyksestä, sillä lajin metsästys on kielletty jo vuonna 1947, jolloin kanta tipahti alle viidenkymmen yksilöön. Tätä nykyä amurintiikerikanta pysyttelee 400-550 yksilön välissä, ja salametsästystä kuitenkin tapahtuu edelleen. Mikäli tiikerin näkeminen luonnollisessa ympäristössään kiinnostaa, kannattaa suunnata Durminskoye-luonnonpuistoon.  Alueelta löytyy kestävän kehityksen tiikerisafari, jotka eivät käytä kyseenalaisia tapoja tiikereiden houkutteluun, kuten syöttejä.

Amurintiikerin näkeminen omassa ympäristössään on erittäin harvinaista ja myös haastavaa, joten kärsimättömälle turistille tämä aktiviteetti ei sovi. Matkantarjoaja kehottaa ottamaan mukaan kameran, ja he tarjoavat aurinkosähköllä toimivat laturin.

 

Pohjoisnavalle!

Kartalla 90 astetta 0 minuuttia 0 sekuntia pohjoista leveyttä sijaitseva kohde, pohjoisnapa, on todellinen unelmalistan huipentumana on tavan kansalaiselle tavoittamattomalta kuulostava matkakohde. Tämäkin unelma on kuitenkin mahdollista toteuttaa, mikäli kukkaro vain antaa myöten. Noin 30000 dollarin hinnalla pääsee Murmanskin satamasta suurella jäänmurtajalla kohti pohjoisnapaa, ja matkan hintaan sisältyy myös paluulippu.

Kolmen metrin paksuista jäätä halkova 50 Years Of Victory -jäänmurtaja on suunniteltu toimimaan maailman kovimmissa olosuhteissa. Kannattaa varata villahousut mukaan, sillä pohjoisnavan talvet ovat normaalisti 40-50 miinusasteen paikkeilla.

Pohjoisnapaan liittyy useita väärinkäsityksiä, esimerkiksi se, että maailman pohjoisimmalla alueella ei ole kuin jääkarhuja ja pingviineitä, vaikka tosiasiassa jääkarhut asuvat pohjoisnavalla, ja pingviinit Antarktiksella. Pingviinien sijaan jääkarhujen naapureita ovat hylkeet ja mursut.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Unsplash.com / Photo by Nikita Velikanin