7 faktaa perunalastuista – näitä et ennen tiennyt

3.7.2018

Perunalastuihin liittyy monta erikoista tarinaa ja faktaa. Tässä niistä seitsemän.

1. Ensimmäinen perunalastu syntyi jekun seurauksena

Tarina kertoo, että ensimmäinen perunalastu näki päivänvalon vuonna 1853 New Yorkin Saratoga Springsissä, erään ärsyyntyneen kokin tuotoksena. Kaikki alkoi, kun eräs ravintola-asiakas valitti valittamistaan, että hänen ranskanperunansa eivät ole tarpeeksi ohuita ja rapeita. Kokki sai saman annoksen aina uudelleen keittiöön, missä hän kerta toisensa perään siivutti paloja ohuemmiksi.

Lopulta kokin hermo petti, ja tämä siivutti perunan niin ohueksi, että asiakas ei taatusti saa niitä edes haarukkaansa. Sitten kokki uppopaistoi luomuksensa, ja kas – perunalastu oli syntynyt.

2. Sipsipussien ilmavuudelle on syynsä

Sipsipussit ovat usein pulleita ilmasta. Tämä ärsyttää ymmärrettävästi monia, koska kaikki se ilmahan voisi olla täynnä sipsejä, jolloin rahalle tulisi paremmin vastinetta. Ilmalle on kuitenkin syynsä: Se ehkäisee sipsien murenemista kuljetuksen aikana. Sillä on myös toinen syy: Kyse ei itseasiassa ole ilmasta, vaan typestä. Typpi pitää perunalastut tuoreina ja maukkaina pidempään.

3. Maailman suurin sipsipussi painoi pienen henkilöauton verran

Ja sisälsi 2 515 perunalastua:

4. Perunalastut ”kuolivat sukupuuttoon” toisen maailmansodan aikana

Yhdysvaltain hallinto päätti lakkauttaa perunalastujen tuotannon kokonaan toisen maailman sodan aikana, koska lastuja pidettiin kriisiaikaan sopimattomana, ”tarpeettomana ruokana”. Kuten arvata saattaa, amerikkalaiset eivät juurikaan tästä pitäneet. Lukuisien protestien jälkeen amerikkalaiset saivat taas sipsejä ahmiakseen.

5. Perunalastu mainitaan kirjallisuudessa ensimmäisen kerran vuonna 1859

Perunalastun ensimmäinen kirjallinen tuleminen ajoittuu tiettävästi vuoteen 1859, jolloin Charles Dickens julkaisi teoksensa Kaksi kaupunkia. Kirjassa perunalastuista käytetään nimitystä ”kuorelliset, perunaiset lastut”.

6. Iso-Britanniassa sipsit eivät ole sipsejä

Iso-Britanniassa sana chips tarkoittaa jotain ihan muuta kuin perunalastuja. Se tarkoittaa meikäläisten tuntemia ranskanperunoita. Jos haluat tilata briteissä perunalastuja, tilaa crispejä, älä chipsejä.

7. Britanniassa on myös jotain muuta outoa…

Nimittäin oravan makuisia sips… crispejä!

WHAT THE HELL, WALKERS?!?!?! #Walkers #British #potatochips #andIthoughtbiscuitsandgravywasaweirdflavor #VoteNo #cajunsquirrel

Kuva, jonka Spitfire J Squirrel (@spittyjsquirrel) julkaisi

Lisää ruokatietoutta

Lähde: Tastemade
Kuva: Unsplash / Emiliano Vittoriosi