7 syytä, miksi sinun tulisi syödä enemmän oliiveja

25.10.2020

Sydän- ja verisuonielimistön hyödyt

 

Kun vapaat radikaalit myrkyttävät kolesterolia, verisolut vahingoittuvat ja rasva kerääntyy suoniin johtaen mahdollisesti sydänkohtaukseen. Mustien oliivien antioksidantit on kyky estää tätä myrkyttämistä tapahtumasta. Oliiveissakin on rasvaa, mutta se on terveellistä tyydyttymätöntä rasvaa, jonka tiedetään pienentävän ateroskleroosin riskiä ja lisäävän hyvää kolesterolia.

 

Oliivit ehkäisevät syöpää

Mustat oliivit ovat erinomainen E-vitamiinin lähde. E-vitamiinilla on kyky neutralisoida vapaita radikaaleja elimistön rasvasta. Erityisesti työskennellessään yhdessä oliivien tyydyttymättömän rasvan kanssa, E-vitamiini voi tehdä solutoiminnoista turvallisempia.

Kun solutoimintoja ei ole suojattu riittävästi, vapaat radikaalit voivat aiheuttaa myrkyttämisellä vahinkoa solujen mitokondrioihin estäen sitä tuottamasta riittävästi energiaa sen toimintoihin.

Jos solun DNA vahingoittuu, se voi mutatoitua ja muuttua vaaralliseksi. Tutkimusten mukaan oliiviöljyä sisältävällä ruokavaliolla voi esimerkiksi suojautua suolisyövältä.

 

Ihon ja hiusten terveys

Mustissa oliiveissa on runsaasti ravitsevia ja kosteuttavia rasvahappoja sekä antioksidantteja. Niistä paras on E-vitamiini, joka suojaa ihoa ultraviolettisäteilyltä, ihosyövältä ja ennenaikaiselta ikääntymiseltä.

Voit saavuttaa terveen, hehkuvan ihon pesemällä kasvosi lämpimässä vedessä, lisäämällä muutaman pisaran oliiviöljyä herkkiin paikkoihin ja antaa sen vaikuttaa 15 minuuttia ennen huuhtelua. Voit kosteuttaa öljyllä ihoasi oikeastaan koska vaan. Öljyllä voidaan myös hoitaa hiuksia sekoittamalla sitä munankeltuaiseen ja hieromalla hiuksiin ennen huuhtelua.

 

Luusto ja sidekudos

Tyydyttymättömien rasvojen, E-vitamiinin ja polyfenolien tulehduksia parantavat ominaisuudet voivat myös ehkäistä astman, artroosin ja reuman oireita. Suurin osa näiden tautien oireista nimittäin aiheutuu vapaiden radikaalien toimista.

Oliiviöljy sisältää myös oleokantaalia, kipulääkkeenä toimivaa kemikaalia. Tutkimusten mukaan oleokantaali toimii ibuprofeenin lailla tulehdusten tappajana.

 

Ruoansulatuskanavan terveys

Säännöllisen tyydyttymättömien rasvojen ja E-vitamiinin nauttimisen tiedetään pienentävän suolisyövän riskiä. Nämä ravinteet laskevat riskiä neutralisoimalla vapaita radikaaleja. Oliiviöljyn suojaava vaikutus toimii myös haavaumien parantamisessa.

Oliiviöljy aktivoi sapen haimahormonien piiloutumisen paljon luonnollisemmin kuin reseptilääkkeet, alentamalla näin sappikiven saamisen riskin todennäköisyyttä. Kupillinen mustia oliiveja sisältää myös 17 prosenttia päivittäisestä kuidun saantisuosituksesta. Kuitu nopeuttaa ruoan kulkemista ruoansulatuskanavassa ja pitää sen kemikaalit sekä mikro-organismien määrän tasapainossa.

 

Hyvä raudan lähde

Mustissa oliiveissa on hyvin paljon rautaa. Punasolujen kyky kuljettaa happea elimistössä perustuu raudan määrään veressä. Jos kärsimme raudanpuutteessa, kudokset eivät saa riittävästi happea ja saatamme tuntea olomme heikoksi tai kylmäksi.

Rauta on myös olennainen osa energiantuotantoa. Se on tärkeä palanen monissa entsyymeissä ja auttaa myös tuottamaan karnitiinia, aminohappoa, jota tarvitaan rasvan hyödyntämisessä. Kaiken lisäksi elimistön immuunisysteemi tarvitsee toimiakseen tietyn määrän rautaa.

 

Silmien terveys

Kupillinen mustia oliiveja sisältää 10 prosenttia päivittäisestä A-vitamiinin saantisuosituksesta. A-vitamiini on oleellinen osa silmien terveyttä, sillä se mahdollistaa silmien hahmottamisen pimeän ja valoisan välillä parantaen siis pimeänäköä.

A-vitamiinin uskotaan myös toimivan tehokkaasti kaihia, glaukoomaa ja muita ikääntymisen yhteydessä tulevia näköongelmia vastaan.

 

Lue myös: Oliiviöljyn 11 tieteellisesti todistettua terveyshyötyä

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: The Times Of India