5 ohjetta kasvisten grillaamiseen

9.5.2016

Pihvit ja makkarat saavat astua hetkeksi syrjään – nyt on kasvisten vuoro. Kasvikset eivät ole pelkästään nopeita valmistaa, vaan niiden kypsentäminen on paljon anteeksi antavampaa kuin lihan. Kaikki meistä syövät varmasti mielummin raakaa porkkanaa, kuin broileria.

1. Muista öljy

Kasvikset voivat kuivua helposti, kun ne isketään kuumaan. Ennen grillaamista, voitele niihin hiukan öljyä. Älä kuitenkaan käytä liikaa, koska liika kaloreiden lisäksi, tippuva öljy voi synnyttää liekkejä ja ei-toivottuja makuja. Öljykerroksen alla myös mausteet pysyvät paremmin kiinni pinnassa.

2. Tutustu kasviksiin – varmista herkullinen lopputulos

Joidenkin kasvisten kohdalla grillaaminen vaatii 1-2 minuuttia ja joidenkin kohdalla pidempään. Tiiviimmät kasvikset – kuten perunat – vaativat pidemmän kypsennysajan. Näiden kypsentäminen liian kuumassa lämpötilassa polttaa pinnan ja jättää sisuksen raa’aksi. Ruskista pinta kuumassa ja siirrä sen jälkeen matalampaan lämpötilaan kypsymään loppuun. Toinen vaihtoehto on esikeittää ne ja grillata niitä pari minuuttia, kunnes pinta saa hiukan väriä.

3. Käytä grillitikkuja tai -koria

Kirsikkatomaatit ovat upeita grillattuina mutta hiukan ongelmallisia ritilän päällä. Helpottaaksesi pienten kasvisten ja palojen grillaamista, käytä grillitikkuja tai -koria. Jos kotoa ei löydy grillikoria, niin voit askarrella sellaisen itse paksusta alumiinifoliosta. Näin estät pienten palojen tippumisen ritilän välistä.

4. Koolla ON merkitystä

Kasvisten esivalmistus on oleellinen osa grillaamista. Mitä pienemmiksi paloiksi kasvikset leikkaat, sitä nopeammin ne valmistuvat grillissä. Jos haluat pinnasta rapean, niin leikkaa pyöreät kasvikset ohuiksi leyviksi, jolloin suuri pinta-ala takaa rapean pinnan ja koska palat ovat ohuita ne myös valmistuvat nopeammin.

5. Kokeile nyyteissä grillaamista

Jos tuntuu siltä, ettei grilliä jaksa valvoa koko ajan, niin kokeile nyyttejä. Tämä on hyvä idea varsinkin tiivimpien kasvisten kohdalla, kuten peruna, bataatti ja porkkana. Suihkuta folio ohuesti öljyllä ja asettele ohuiksi leikatut kasvikset yhteen kerrokseen. Jätä reunoille muutaman sentin tila. Käännä reunat ylös ja purista yhteen. Aseta grilliin ja laita kansi kiinni. Anna kypsyä noin 12-15 minuuttia. Varo kuumaa höyryä, kun avaat paketin.

Lue lisää uutisia aiheesta ruoka & juoma!

Lähde: eatingwell.com
Kuva: Flickr.com / Jonathan Pincas