Parisuhteessa kannattaa ylläpitää pientä kitkaa; se pitää kipinän yllä. Mutta kun puhe siirtyy rahaan, kitkaa kannattaa välttää parhaansa mukaan. On selvää, ettei rahasta puhuminen ole erityisen romanttista, mutta siitä riitely on vielä ikävämpää.
Jos haluat varmistaa, että olette kumppanisi kanssa samaa mieltä raha-asioista, muista kysyä nämä tärkeät kysymykset tietyissä elämänvaiheissa:
Kolmannet treffit: “Millaiset arvot sinulla on?”
Parit ensimmäiset treffit ovat lähinnä tutustumista ja yhteyden etsimistä. Vakavia ja tulevaisuutta koskevia aiheita kannattaa sivuta lähinnä kevyesti.
Tässä vaiheessa ei kannata puhua suoraan rahasta, vaan sen sijaan tarkkailla seuralaisesi käytöstä ja kysyä hänen arvoistaan.
“Tekeekö hän asioita, jotka ovat järjettömiä tai impulsiivisia?” kysyy Reshell Smith, rahoitussuunnittelija. ”Uskon, että ihmisten asenne rahan suhteen kumpuaa kasvatuksesta ja omista vanhemmista. Puhu siis perheestä ja kasvatuksestanne, niin voit saada käsityksen kumppanisi suhtautumisesta rahaan.”
Eric Voisin, parisuhdedynamiikkaan paneutunut rahoitusalan ammattilainen, suosittelee kokeilemaan pientä peliä: ”Kysy toiselta, mitä hän tekisi, jos hän voittaisi lotossa. Käyttäisikö hän rahaa hyväntekeväisyyteen tai sijoittaisi asuntoihin vai tuhlaisi kaiken luksukseen?”
Suhteen vakavoituessa: “Kuinka taloudelliset tilanteemme vertautuvat toisiinsa?”
Suhde etenee omalla vauhdillaan. Saatat jakaa rakkaudentunnustuksiasi jo kolmen kuukauden jälkeen tai odottaa jopa vuosia ennen vakavaa vaihetta. Kun vakava vaihe tulee vastaan, kannattaa suhtautua vakavasti myös taloudelliseen tilanteeseen.
“On tärkeää keskustella taloudellisista menetyksistä ja onnistumisista,” Voisin neuvoo. Hän suosittelee jakamaan kaikki virheet ja menestyksen hetket rahaan liittyen. Näin pääsette pureutumaan paremmin toistenne rahatilanteisiin.
Totuus on, että mitä enemmän jaatte toisillenne säästöistänne, veloistanne ja taloudellisesta vakaudestanne, sitä paremmin ymmärrätte mahdollista yhteistä tulevaisuuttanne.
Lue myös: Tutkimus paljastaa – ihmiset, jotka arvostavat aikaa enemmän kuin rahaa, ovat onnellisempia
Yhteen muuttaminen: “Mikä on minun, mikä on sinun ja mikä on meidän?”
Muuttovaihe on useimmiten todellinen testi parisuhteelle. Kumppanin ihanat piirteet voivat muuttua ärsyttäviksi oikuiksi ja oma aika sekä tila vähenee. Yhtäkkiä jaattekin kaiken.
Tämä vaihe vaatii runsaasti kompromisseja. Mitä tavaroita pidätte? Mitä myytte, heitätte pois tai lahjoitatte tehdäksenne tilaa kumppanillenne? ”Jos asuitte erillänne, teillä voi olla paljonkin päällekkäisiä tavaroita, kuten televisioita, kodinkoneita ja kalusteita. Näitä asioita kannattaa myydä rahoittaaksenne tulevaisuuttanne,” Smith neuvoo.
Voisin neuvoo avaamaan yhteisen pankkitilin, joka selkeyttää rahankäyttöä. Laittakaa joka kuukausi saman verran rahaa tilille; näin pysytte tasoissa rahankäytön suhteen. Miettikää myös, säästättekö rahaa vai käytättekö kaiken heti.
Muistakaa myös keskustella siitä, mitä omaisuudellenne tapahtuu, jos eroatte. Aiheesta voi olla vaikeaa keskustella, mutta eron hetkellä aihe on vielä tulenarempi. Kannattaakin ottaa asia puheeksi ajoissa.
Kihlautuminen: “Millaisena näemme yhteisen tulevaisuutemme?”
Kihlautuminen tarkoittaa sitä, että olette valmiita sitoutumaan suhteeseen pysyvästi. Sitoutuminen tarkoittaa sitä, että raha-asioissa keskustelu siirtyy siitä, mitä teette rahoillanne nyt, siihen, että mitä teette rahoillanne tulevaisuudessa. On aika keskustella kaikesta mahdollisesta, kuten lapsista ja eläkkeen kertymisestä.
Vaikka tulevaisuudesta puhuminen voikin tuntua jännittävältä, ei kannata unohtaa mahdollista eroa ja sen seurauksia: miten turvaatte tulevaisuutenne eron hetkellä?
“Kyse on siitä, että varmistatte, että molemmilla osapuolilla on tarpeeksi omaisuutta,” Voisin muistuttaa.
Vanhentuminen yhdessä: ”Kuinka tuemme lapsiamme?”
Kun elät elämääsi rakkaasi vierellä, kertyy sinulle matkan varrella lukemattomia seikkailuja ja muistoja. Olette rakentaneet yhdessä elämän, perheen ja perinnön. Kultaisia vuosia tulee vaalia, mutta on myös tärkeää keskustella perinnön kohtalosta silloin, kun toinen astuu autuaammille maille.
Tässä vaiheessa elämää tarvitsette kokonaisvaltaista taloudellista suunnittelua. ”Elämänne on muuttunut paljon. Olette maksaneet asuntolainanne, kasvattaneet lapsenne ja ehkä teillä on jo lapsenlapsia. Nyt on viimeistään aika keskustella omaisuudenjaosta,” Voisin neuvoo.
Jotta keskustelu sujuu jouhevasti, kannattaa pyytää apua ammattilaisilta. “Taloudellisesti vastuulliset avioparit konsultoivat talousalan ammattilaisia rakentaessaan perintösuunnitelmaa,” Smith kertoo.
Jatkakaa puhumista.
Useimmiten raha-aiheisia keskusteluja on vaikea aloittaa. On kuitenkin tärkeää ylittää kiusallisuus ja ylläpitää avointa dialogia talouteen liittyen.
Mutta kuinka se onnistuisi? Smith suosittelee järjestämään kuukausittaisia “rahatreffejä”.
“Raha voi aiheuttaa riitoja. Et halua keskustella sähkölaskusta silloin, kun kumppanillasi on ollut pitkä päivä,” hän sanoo. Määrittäkää sen sijaan tietty ajankohta raha-asioista keskustelemiselle; näin olette molemmat valmiita ottamaan osaa keskusteluun ja riitoja syntyy harvemmin.
Raha voi luoda tai tuhota parisuhteen. Jos keskustelet avoimesti kumppanisi kanssa rahasta, voitte välttää ylimääräistä stressiä ja riitelyä, jotka voivat koitua kohtalokkaiksi.
Lue myös: Riiteletkö kumppanisi kanssa rahasta tai seksistä? Tästä se johtuu