5 keinoa välttää työuupumus

19.12.2016

Stressi ja burnout ovat kaksi eri asiaa. Nykypäivän työelämässä stressi melkein kuuluu asiaan. Kuka enää voi nostaa käden ylös ja sanoa työskentelevänsä leppoisaan tahtiin vailla aikatauluja ja paineita?

 

Miksi sitten toiset palavat loppuun ja tuloksena on pitkä sairausloma ja kuntoutuminen? Ja miksi toiset tuntuvat kestävän pitkäkestoistakin stressiä? On siis todistettavasti mahdollista kestää ylipitkiä työpäiviä, liian suuria vaatimuksia ja vastuita ilman burnoutia.

 

Tuore Harvardin tutkimus vastaa tähän kysymykseen kiinnostavilla tuloksilla. Tutkimukseen osallistui 35 ison sairaalan johtavaa henkilökunnan edustajaa, kun yritettiin selvittää, mitä he tekevät välttääkseen burnoutin. Yllättävä tulos kertoi, että suurin osa määritteli stressitasonsa hyvin suureksi ja pahimmaksi mahdolliseksi, silti suurin osa ei ollut törmännyt burnoutiin, mitattuna Masclacin Burnout-mittauksella.

burn01

 

Haastattelussa löytyi yhteinen tekijä, joka piti henkilöiden stressin kontrollissa: He kaikki omasivat korkean tunneälyn. Tunneälykkäät ihmiset omaavat paremmat selviytymiskeinot stressaavassa elämäntilanteessa, mikä auttaa heitä selviytymään kroonisesta stessistä ja estämään loppuun palamiselta.

 

Esimerkiksi hyvä itsetuntemus auttaa heitä tunistamaan stressaantumisensa syyt ja tekijät ja miettimään niihin oikeita reagointitapoja. Hyvä ongelmanratkaisukyky auttaa kanavoimaan turhautumisen rakentavasti ilman itse ongelman vatvomista vielä yömyöhään.

 

Myös empaattisuudesta on apua. Kun yrittää aktiivisesti ymmärtää muita ja osaa asettua heidän asemaansa, alamme pitämään muista ihmisistä enemmän ja positiiviset tunteet kasvattavat omaa hyvinvointia ja tyytyväisyyttäkin.

 

Mitä jokainen voi tehdä selviytyäkseen stressistä ja välttääkseen burnoutin?

 

Ihmiset lääkitsevät omaa stressiään usein lääkkeillä, alkoholilla ja aktiivisuuden lisäämisellä mieluummin kuin hidastamalla tahtia. Tutkimustuloksista voimme kuitenkin parantaa itsetuntemustamme ja toimintamallejamme selvitäksemme paremmin stressaavista tilanteista. Ainakin näitä keinoja kannattaa kokeilla omassa elämässään:

 

1. Älä itse aiheuta omaa stressiäsi

 

Monet ihmiset aiheuttavat oman stressinsä menemällä asioiden edelle, suurentamalla ongelmia aja pyörittelemällä niitä omassa päässä. Älä jatka stressaavia tilanteita omassa mielessäsi, vaan irrottaudu tilanteista, rentoudu työpäivän jälkeen ja tee asioita, joista nautit. Liiku luonnossa ja ihmettele luonnon ja elämän kauneutta.

 

2. Tunnista omat rajasi

 

Opettele kuuntelemaan itseäsi ja tunnistamaan, milloin stressaannut liikaa. Tutkimuksen henkilöt tunnistiat kaikkein stressaavimmat tilanteet, eivätkä yrittäneetkään selviytyä niistä yksin, vaan pyysivät niihin mukaan muita asiantuntijoita jakamaan vastuuta.

burn02

 

3. Pysähdy hetkeksi ja hengitä syvään

 

Moni tutkimukseen osallistuneista harjoitti mindfullness-tekniikoita. Kun tilanne käy liian stressaavaksi, pysähdy hetkeksi, laske vaikka kymmeneen, hengitä rauhallisesti ja rauhoita oma mielesi. Silloin olet avoimempi myös miettimään uusia ongelmanratkaisumenetelmiä.

 

4. Mieti uudelleen suhtautumistasi tilanteeseen

 

Maailma muuttuu, kun näkökulma muuttuu. Voit kokea saman tilanteen uhkaksi arvostamillesi asioille tai voit kokea sen ratkaistavaksi ongelmaksi. Muuttamalla näkökulmaasi ja suhtautumistasi asiaan voit muuttaa ratkaisevasti sitä, kuinka stressaavalta tilanne tuntuu ja muuttaa aikaisemmin pelolla lähestymäsi asiat rakentaviksi haasteiksi.

 

5. Estä konflikteja asettumalla toisen ihmisen asemaan

 

Opettele kuuntelemaan paremmin, kysymään kysymyksiä ja kiinnostumaan enemmän toisen ihmisen näkökulmasta vastakkainasettelutilanteissa. Yrittämällä ymmärtää olet paljon paremmassa tilanteessa voittamaan toisen ihmisen luottamuksen ja mahdolisuutesi vaikuttaa häneenkin kasvavat. Lopputulos on molemmille vähemmän stressaava ja todennäköisesti ratkaisu löytyy nopeammin, helpommin ja parempana.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Artikkelikuva / Pixabay

Kirjoittaja:

Luova yrittäjä, kuvaaja, kaikesta terveellisestä ja kauniista inspiroituva bloggaaja ideoi ruokaa, joka hellii makuhermoja ja hyvinvointia, on helppoa valmistaa ja aineet ovat helposti saatavilla. Resepteissä ei ole sokeria eikä jauhoja. Ruoan lisäksi lifestyle-kirjoituksissa inspiroidutaan hyvästä olosta, jooga & spa-tunnelmista, onnellisuudesta ja stessinhallinnasta, matkoista maailmalla, Suomen saaristosta ja kodin sisustamisesta.