18 tapaa säästää hieman lisää rahaa

2.3.2018

Hyvän elämän eläminen ja rahan säästäminen ei tarvitse olla monimutkaista. Parhaiten se toimii, kun opit tunnistamaan rahan arvon ja lopetat tuhlaamisen. Parhaiten säästäminen onnistuu, kun laitat säästämäsi rahat turvalliseen paikkaan, esimerkiksi säästöpossuun.

Säästämisen aloittaminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Tässä 18 tapaa säästää kallisarvoista rahaa:

1. Vähennä suoratoistopalvelujen tilauksia.

Lähes 20 prosenttia meistä tilasi kolmea tai useampaa suoratoistopalvelua vuoden 2016 lopussa. Ehkä olisi aika vähentää.

Jaa suoratoistopalvelutilaukset esimerkiksi ystäviesi kanssa. Sarjojen katseleminen on myös hauskempaa hyvässä seurassa.

Säästät 100-150 euroa vuodessa jokaisesta vähentämästäsi palvelusta. Ehkä kannattaakin lopettaa Netflixin tilaus tai vaihtaa se kimppatilaukseen parin kaverin kanssa. Se on jo hyvä alku.

2. Juo kahvisi toimistossa.

Tämä vinkki on vanha, mutta toimiva. Aina, kun menet Starbucksiin ja ostat 4 euron lattekahvin, pankkitilisi itkee verta.

Jos maksat päivässä 4 euroa kahvista vuoden ajan, tekee se 1460 euroa vuodessa. Eikä pidä unohtaa aikaa, jonka tuhlaat jonottaessasi kahvilan jonossa.

3. Peru tilaukset ilmaisjaksojen jälkeen.

Ilmaiset kokeilut ovat mahtavia niin kauan, kun järjestelmä tekee automaattisesti maksullisen tilauksen tilausjakson päätyttyä. Useimmiten maksun välttäminen vaatii tilauksen perumista itse tietyssä määräajassa ja jos perumisen unohtaa, lähtee rahat tililtä alta aikayksikön.

Esimerkiksi Spotify tarjoaa kuukauden ilmaiseksi, mutta sen jälkeen palvelu maksaa 10 euroa kuussa.

Hyvä keino onkin laittaa kalenteriin ilmoitus päivälle, kun ilmaiskokeilut päättyvät

4. Vähennä maksuja luottokortiltasi.

Joskus ihmiset laittavat toistuvat maksut lähtemään luottokortilta. Mutta kun nämä maksut toistuvat vuosittain tai kuukausittain huomaamattamme, lompakko kärsii.

Jotta pysyt kärryillä, voit esimerkiksi kokeilla erilaisia maksunhallintasovelluksia, joita saa ladattua puhelimeen. Jotkut sovellukset esimerkiksi lähettävät sinulle viestin aina, kun luottokortiltasi lähtee maksu. Harkitse myös vanhojen luottojen yhdistämistä yhdeksi, mikäli olet velkaa useammalle luotonantajalle.

5. Älä shoppaile liikaa netissä.

Joskus netistä on liian helppo ostaa tavaraa, erityisesti kun isot määrät ovat suhteellisesti usein halvempia.

Esimerkiksi jotkut tapailusivustot netissä myyvät palveluitaan paketeissa, joissa voit tarkastella uusia ihmisiä sivustolla 25 euron hintaan. Mutta jos tilaat kolmen kuukauden paketin, on kuukausihinta enää 18 euroa.

Jos haluat jatkuvasti tarkastella ennakkoon ihmisiä, voi 3 kuukauden paketti sopia sinulle. Mutta jos käytät sivustoja treffikumppaneiden etsimiseen, tarvitsetko näitä palveluja todella vielä kolmen kuukauden jälkeen?

Lue myös: 17 tapaa säästää rahaa ruokaostoksissa viikottain

6. Käytä alennuskuponkeja ja hintaseurantoja.

Verkossa on lukemattomia “hyviä diilejä” tarjoavia sivustoja. Joskus tämänkaltaiset sivustot saavat meidät ostamaan asioita, joita emme oikeasti tarvitse.

Onneksi on olemassa monia sovelluksia, jotka haluavat oikeasti auttaa sinua säästämään.

Esimerkiksi Honey on verkkoselaimeen saatava lisäosa, joka käy läpi ostoskorisi ostaessasi tavaraa netistä ja etsii automaattisesti kaikki mahdolliset alennuskoodit verkosta, joista voisi olla sinulle hyötyä. Lisäksi, suosittelemme kilpailuttamaan hinnat aina kun se on mahdollista.

7. Pidä etäpäivä ainakin kerran viikossa

Erään tutkimuksen mukaan työntekijät käyttävät keskimäärin 3300 euroa vuodessa kaikkeen siihen, mikä liittyy työmatkoihin ja niihin valmistautumiseen. Voit säästää viidenneksen tästä summasta, jos pidät vain yhden etäpäivän joka viikko.

Mieti asiaa. Kun et kulje töihin, et käytä polttoaineita, maksullisia parkkipaikkoja, takseja tai muita maksullisia kulkuvälineitä. Et myöskään osta take away-kahveja ja voit mahdollisesti nauttia enemmän lastesi tai lemmikkiesi seurasta.

8. Aja vähemmän.

Amerikkalaiset ajavat keskimäärin 13476 mailia vuodessa. Suomessa lukemat ovat hyvin samansuuntaisia.

Jos vaihdat kyytien jakamiseen, pyöräilyyn, säästät rahaa niin polttoaineissa kuin autovakuutuksessakin.

9. Aja enemmän.

On olemassa yksi poikkeus, jolloin ajaminen säästää rahaa. Jos ajat perheesi paikkaan, joka on yli 600 kilometrin päässä. Silloin on itse asiassa halvempaa ajaa kuin kulkea lentokoneella.

10. Älä maksa kotiinkuljetuksista.

Käytä ruoankuljetuspalveluja vain silloin, kun on pakko. Esimerkiksi kun olet kipeänä.

Miksi? Erilaiset kuljetuspalvelut veloittavat aina muutamia euroja kuljetuksesta. Jos tilaat ruokaa kahdesti viikossa ja kuljetusmaksu on 5 euroa, maksat vuodessa yli 500 euroa pelkistä kuljetuksista.

11. Jos ajat vanhaa autoa, vakuuta se.

Jos ajat vanhanmallista autoa, kannattaa se vakuuttaa kunnolla.

Vanhat autot nimittäin hajoavat usein helpommin, mikä saattaa nostaa vuosittaiset korjauskulut pilviin. Parasta on tietenkin olla ajamatta ollenkaan.

12. Talleta palkkasi suoraan varmaan talteen.

Joskus tarvitsemme tiukkaa itsekuria, jotta säästämisestä tulee yhtään mitään. Parasta on, jos saat suunnattua palkkasi suoraan esimerkiksi säästötilille, jotta et pääse siihen niin helposti käsiksi.

Lue myös: 13 naista jakavat nerokkaita vinkkejään – näin säästät rahaa joka viikko

13. Käytä 30 päivän sääntöä.

Heräteostokset ovat pahasta. Suurin osa meistä kuitenkin tekee niitä ajoittain, samalla tyhjentäen pankkitilejään.

Eräs toimiva keino on ajatella 30 päivää, haluatko todella ostaa juuri näkemäsi asian. Jos kuukauden päästä ostohimo on edelleen tallella, silloin ostopäätös voi todellakin olla perusteltu.

14. Älä shoppaile humalassa.

Humalassa shoppailu on malliesimerkki heräteostoksien tekemisestä. Onneksi sen voi estää sovelluksella. DrnkPaydeals pyytää käyttäjiä antamaan luottokorttitietonsa ja määrän, kuinka monta juomaa he aikovat juoda. Käyttäjä voi tehdä Bluetoothin kautta puhalluskokeen, ja jos promilleraja ylittyy, sulkee sovellus kaikki maksukortit 12 tunniksi.

15. Neuvottele vuokrasi uudelleen.

Näin voi todellakin tehdä. Älä ajattele itseäsi vain vuokralaisena. Olet vuokraisännän asiakas, joka voi neuvotella hinnasta. Voit neuvotella, vaikka olisit asunut asunnossa jo useita vuosia. Itse asiassa, neuvottelu voi olla helpompaa parin vuoden jälkeen, sillä haluaako vuokraisäntäsi todella potkia ulos sinut – siistin, savuttoman ja hyväkäytöksisen vuokralaisen ja pitää asuntoa tyhjänä niin kauan, kunnes hän löytää uuden vuokralaisen.

16. Myy ennen kuin annat pois.

Toisen roska on toisen aarre. Harkitse niiden tavaroiden, joita et tarvitse, myyntiä ennen kuin vain heität ne pois. Verkossa ja kirpputoreilla on helppoa myydä ylimääräistä tavaraa käypään hintaan tarvitseville.

17. Anna pois ennen kuin heität roskiin.

Jos et saa jotain kaupaksi, anna se hyväntekeväisyyteen. Saat paremman mielen ja autat huono-osaisempia.

18. Lopeta uhkapelit ja lottoaminen.

Suomalaiset rakastavat lottoa ja käyttävät siihen uskomattomia määriä rahaa vuosittain.

Voiton mahdollisuus on kuitenkin noin yhden suhde 15 miljoonaan. Käytännössä mahdotonta siis ja rahat voi käyttää paljon paremminkin.

Lue myös: 11 rahaan liittyvää seikkaa, joista parisuhteessa on syytä keskustella

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Huffington Post
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / freestocks.org