13 Rypäleiden uskomatonta terveysvaikutusta

22.7.2021

Rypäleet ovat todellisia superhedelmiä. Ne pitävät kehosi nesteytettynä, laskevat diabeteksen ja syövän riskiä, ehostavat ihoasi, ovat täynnä kaliumia, helpottavat polvikipuja ja tulehduksia ja nopeuttavat laihtumista.

Rypäleitä voi hyödyntää myös lukemattomissa herkullisissa aterioissa. Rypäleet sopivat esimerkiksi lähes kaikkiin salaatteihin. Koska rypäleet ovat niin terveellisiä ja monikäyttöisiä, kutsutaan niitä usein hedelmien kuningattariksi.

Kuten monet muutkin hedelmät ja vihannekset, myös rypäleet ovat erinomaisia kuidun ja veden lähteitä. Lue eteenpäin ja selvitä kaikki uskomattomat rypäleiden terveysvaikutukset:

 

01. Loputtomasti antioksidantteja

Nämä luontoäidin lahjat ovat täynnä antioksidantteja. Rypäleissä on monipuolisesti erilaisia phytoravinteita, kuten karotenoideja ja polyfenoleja. Tutkimuksien mukaan kaikki phytoravinteet ehkäisevät monia syöpiä ja pitävät sydämen terveenä.

Polyphenolin lisäksi rypäleiden resveratroli omaa ihmeellisen kyvyn ehkäistä vapaiden radikaalisolujen syntymistä. Vapaat radikaalit tunnetusti edistävät syövän syntymistä ja leviämistä.

 

02. Tehokasta nesteytystä

Vähemmän tunnettu rypäleisiin liittyvä fakta on se, että ne ovat 82% vettä. Tämän ominaisuuden vuoksi ne ovat omiaan pitämään ihon kosteana. Kun ihossasi on riittävästi kosteutta, muuttuu iho luonnollisesti säteileväksi.

 

03. Ehkäisee diabetestä

Resveratrolilla on muitakin mahtavia immuniteettia vahvistavia ominaisuuksia. Se säännöstelee mm. veren sokeripitoisuutta ja parantaa näin aineenvaihduntaa. Parhaan tuloksen saat, kun syöt rypäleesi tuoreina.

 

04. Vähentää syövän riskiä

Ei tule varmaan yllätyksenä, että hedelmät ja vihannekset voivat tarjota suojaa erilaisia sairauksia vastaan. Mitä tulee rypäleisiin, niiden antioksidantit eivät vain vahvista vastustuskykyä, vaan myös suojaavat erilaisia kasvaimia vastaan vähentämällä oksidatiivista stressiä ja suojaamalla solujen DNA:ta.

 

05. Iho-ongelmien parantuminen

Resveratroli suojaa ihoa ikääntymiseltä ja muilta ongelmilta. Kalifornian yliopiston tutkijat havaitsivat, että resveratroli taistelee aknea aiheuttavia bakteereita vastaan, kun sen yhdistää yleisen aknelääkkeen bentsoyyliperoksidin kanssa.

 

06. Rypäleissä on reilusti kaliumia

Rypäleiden kaliumpitoisuus on suuri. Koska kalium taistelee elimistössä ylimääräistä natriumia vastaan, voit rypäleitä syömällä tasapainottaa elimistösi ravintoainetilannetta. Rypäleiden tasapainottava vaikutus tehoaa esimerkiksi turvottuneen vatsan hoidossa erinomaisesti.

 

HUOM. Rypäleitä voi nauttia myös pakkaskuivattuna. Pakkaskuivaus on menetelmä, jossa tuotteen rakenne, väri, vitamiinit ja mineraalit sekä muut ravintoarvot säilyvät ilman lisä- ja säilontäaineita. Pakkaskuivattu tuote säilyy pitkään tuoreena ja on helppo sekä terveellinen välipala esimerkiksi treeneihin tai töihin.

MySnack pakkaskuivatut hedelmät ja kasvikset ovat vegaanisia, laktoosittomia ja gluteenittomia. Valtaosa tuotteista ei myöskään sisällä lisättyä sokeria.  MySnack tuotteita saa MySnack verkkokaupasta, Prismoista ja ensi vuonna myös R-kioskeista. Ota terveelliset ja kätevät välipalat haltuun!

bunch of white grapes with leaves on wooden table

07. Rypäleet tekevät hyvää silmillesi

Miamin yliopiston tutkijat ovat huomanneet, että rypäleillä on merkittäviä näkökykyä vahvistavia ominaisuuksia. Rypäleiden antioksidantit taistelevat oksidatiivista stressiä vastaan solutasolla ja pitävät tulehdustasot matalalla, mikä osaltaan ylläpitää silmien terveyttä ja suojaa niitä vahingoittumiselta.

 

08.- Aivosikin tykkäävät, jos syöt rypäleitä

Monissa tutkimuksissa on havaittu, että resveratroli kiihdyttää veren kulkeutumista aivoihin. Tästä syystä rypäleet vahvistavat psyykkisiä toimintojasi. Rypäleitä syömällä voit pitää esimerkiksi Alzheimerin taudin paremmin loitolla. Rypäleiden tiedetään myös tuhoavan vapaita radikaalisoluja, jotka pyrkivät vahingoittamaan aivoja.

 

09. Parantaa polvikivut

Texasin yliopistossa teetetyn tutkimuksen mukaan polvikivuista voi päästä eroon syömällä säännöllisesti rypäleitä. Erityisesti rypäleet tehoavat nivelrikoista kärsivillä ihmisillä. Koska rypäleissä on paljon antioksidantteja, ovat ne erityisen tehokkaita nivelten liikkuvuuden ja notkeuden tehostajia.

 

10. Anti-inflammatorisuus

Rypäleitä kannattaa lisätä ruokavalioon myös siksi, että ne sisältävät monia entsyymejä, joilla on tulehdustiloja poistavia vaikutuksia. Tästä syystä myös sydämesi kiittää, kun nautit rypäleitä säännöllisesti.

 

11. Ehkäisee vanhentumisen merkkejä

Monista rypäleiden phytoravinteista on hyötyä, jos tavoittelet pitkäikäisyyttä. Rypäleet hidastavat ikääntymisprosessia ja niiden antioksidantit vahvistavat vastustuskykyä. Koska rypäleillä on myös uskomattomia nesteytysominaisuuksia, joiden ansiosta ihosi pysyy raikkaana ja sileänä, voit välttää epätoivottuja ryppyjä ja muita ihovaurioita syömällä runsaasti rypäleitä.

 

12. Pitävät mikrobit loitolla

Rypäleissä on useita phytoravinteita, joiden uskotaan omaavan antimikrobisia ominaisuuksia. Kyseiset phytoravinteet vaihtelevat kversetiinistä resveratroliin ja piceatannoliin.

Rypäleissä on myös paljon oligopeptidejä, jotka muistuttavat lyhyitä proteiinimaisia molekyylejä. Näillä molekyyleillä on monia erilaisia antimikrobisia ominaisuuksia.

 

13. Auttavat painonpudotuksessa

Muiden rypäleiden ravinteiden tapaan, myös flavonoidit edistävät terveyttäsi monella tavalla. Ne pitävät sinut kylläisenä pitkän aikaa, vaikka et söisikään älyttömästi rypäleitä. Kupillisessa rypäleitä on noin 100 kaloria, mikä tekeekin rypäleestä oleellisen osan laihduttajan ruokavaliota: terveellistä ja täyttävää.

 

Yhteenveto

Rypäleissä on loputtomasti kaikkia tärkeitä vitamiineja ja mineraaleja, kuten magnesiumia, rautaa ja kalsiumia. Monet lääkärit ja ravintotieteilijät suosittelevat rypäleiden syömistä, sillä niiden terveyttä edistävät vaikutukset ovat kiistämättömät.

Rypäleet voivat pilaantua nopeasti huoneenlämmössä, joten muista aina säilyttää niitä jääkaapissa. Voit myös sulkea pesemättömät rypäleet ilmatiiviiseen muovipussiin jääkaapissa säilömisen ajaksi, jos haluat niiden pysyvät raikkaina pidemmän aikaa.

Rypäleet ovat siis hyvä vaihtoehto välipalaksi ja toimivat mainiosti samalla myös makeannälkään, vaikka karkin korvikkeena.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Artikkelikuva / Pixabay
Lähde: Natural Food Series