Muista nämä 10 asiaa grillatessa

19.7.2018

Grillikausi on käynnissä ja nyt on hyvä palauttaa mieleen muutama perusasia. Tässä 10 tärkeää pointtia, jotka kannattaa laittaa korvan taakse. Näin takaat parhaan lopputuloksen.

1. Muista maustaminen

Mitä tulee grillaamiseen, niin on monta keinoa lisätä makua ruokaan. Helpoin tapa on kuorrutus, joka on usein valmistettu hunajasta, siirapista tai melassista ja sivellään pintaan grillauksen viimeisillä minuuteilla. Kuivat ja kosteat kuorrutukset lisätään muutamaa tuntia ennen valmistusta. Jos haluat saada makua kunnolla lihan sisälle, niin käytä marinadia, joka sisältää happamia nesteitä, kuten sitruunamehua, etikkaa tai viiniä.

2. Lisää savua

Grillaat sitten kaasulla tai hiilillä, niin käytä erilaisia puunpaloja tai -lastuja, lisätäksesi savun makua ruokaan. Erilaiset puut antavat erilaista makua; omenapuu antaa makeutta ja hikkori pekonin tyylistä makua.

3. Käytä grillin eri lämpöalueita hyväksesi

Asettele ruoka ensin keskelle, jossa on kuuminta, jonka jälkeen siirrä ruoka reunoille, valmistaaksesi ruoka täydellisesti ilman palamista. Kaasugrillissä säädä toinen poltin kuumalle ja toinen keskilämmölle.

4. Muista puhtaus

Ennen grillaamista, harjaa ritilä kunnolla puhtaaksi. Näin saat hienot jäljetkin grillattaviin ruokiin.

5. Rasvaa grilli

Estääksesi ruoan tarttumisen grilliin, sivele grilli öljyllä. Ota pihteihin nippu paperipyyhkeitä, kasta ne canola- tai kasvisöljyyn ja hiero kevyesti sekä tasaisesti ritilään.

6. Pidä kypsät ja raa’at ruoat erillään.

Käytä puhtaita astioita, välineitä ja leikkuulautoja. Pidä raaka liha, kana ja kala erillään kypsistä estääksesi valmiiden ruokien “saastuminen”.

7. Muista järjestys

Asettele ruoka järjestyksessä riviin ja liiku aina vasemmalta oikealle. Nopeasti kypsyvät ruoat kannattaa asettaa ympyräksi ja liiku myötäpäivään. Näin pysyt kartalle missä järjestyksessä grillattavat on käännettävä ja auttaa pitämään raa’at erillään kypsistä.

8. Älä koske

Yritä olla tökkimättä ja kääntämättä ruokia, kun varmistat kypsyyttä. Anna ruoan kypsyä rauhassa ja käännä vasta kun grillausjäljet ilmestyvät pintaan.

9. Muista ajoitus

Ruoka kypsyy vielä senkin jälkeen, kun se poistetaan grillistä. Saadaksesi parhaan lopputuloksen, poista ruoka juuri ennen kuin se on valmista. Digitaalinen paistomittari antaa tarkan tuloksen mutta voit myös varovasti kokeilla sormella kypsyyttä. Mitä tiukemmalta liha tuntuu sitä kypsempää se on. Merenelävien kohdalla, tarkkaile läpinäkyvyyttä. Kypsät kalat ovat melkein läpikuultavia. Broilerin kypsyyn kannattaa tarkistaa leikkaamalla siivu paksuimmasta kohdasta. Karkaavan nesteen tulee olla kirkasta, kun ruoka on kypsää.

10. Anna ruoan levätä

Yksi tärkeimmistä neuvoista varsinkin lihan ja broilerin kohdalla. Anna ruoan levätä rauhassa grillauksen jälkeen. Pienille paloille muutaman minuutin ja suuremmille 15 minuutin lepotauko riittää.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Countryliving.com
Lähde: Artikkelikuva