Kun astutaan virtuaalitodellisuuden maailmaan, voi koko arki muuttua hetkessä. Käyttäjä siirtyy pois kodin stressaavasta ympäristöstä toiseen, virtuaaliseen ulottuvuuteen, jossa lähes kaikki on mahdollista. VR-lasien välityksellä jokainen voi pelata biljardia kavereiden kanssa, vaikka heillä ei olisi biljardipöytää ja vaikka kaverit asuisivat eri puolella maapalloa. VR-laseilla käyttäjät voivat katsoa elokuvia, siirtyä toiseen maahan, kiipeillä vuoren huipulla, ja tämä kaikki on mahdollista kotisohvalta käsin. Mitä muuta viihdettä VR-laitteet voivat tuoda kuluttajien aivan tavalliseen arkeen? Siihen tutustumme tässä artikkelissa.
Matkustaminen virtuaalitodellisuudessa
Virtuaalimatkat ovat nousseet valtavaan suosioon virtuaalitodellisuuden avulla. Useat yritykset ovat luoneet sovelluksia, joiden avulla kuluttajat voivat matkustaa minne päin maailmaa he vain haluavat kotisohvalta käsin. On olemassa sovelluksia, jonka kautta pelaaja voi Google Mapsin välityksellä siirtyä liki minne päin maapalloa hän vain haluaa, ja nähdä itse kaiken vain päätä kääntämällä. Lisäksi esimerkiksi National Geographic on luonut VR-sovelluksen, jonka kautta kuluttajat pääsevät vierailemaan ja kävelemään historiallisissa jo tuhoutuneissa kohteissa. Nämä virtuaaliset matkakokemukset eivät ainoastaan tarjoa visuaalista iloa, vaan ne antavat myös mahdollisuuden tutustua eri kulttuureihin, historiaan ja paikallisiin tapoihin. Ei, virtuaalinen todellisuus ei pysty korvaamaan oikeasti kohteisiin matkustamista, mutta se pystyy antamaan realistisen käsityksen kyseisistä lokaatioista. Ja virtuaalimatkat voivat tästä huolimatta olla maailmaa avartava kokemus esimerkiksi niille, jotka eivät voi matkustaa fyysisesti, olipa syynä rajoitukset, terveysongelmat tai taloudelliset esteet.
Pelit ja seikkailut virtuaalimaailmassa
Pelit ovat se, johon virtuaalista todellisuutta tällä hetkellä kaikista eniten hyödynnetään. Tämä on ymmärrettävää, sillä VR-laitteet tuovat videopelit kuluttajien käyttöön tavalla, jollaista ei ole koskaan aiemmin ollut olemassa. VR-pelit ovat usein intensiivisempiä ja immersiivisempiä kuin perinteiset pelit, sillä ne sallivat pelaajan tuntea olevansa aidosti osa pelimaailmaa. Toimintaseikkailut, urheilupelit ja strategiapelit ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mitä VR voi tarjota kuluttajille. VR-pelaamisen kautta pelaajat voivat tuntea adrenaliinin virtaavan erilaisella tavalla kuin mitä tavalliset tietokonepelit saavat aikaan. Useissa peleissä pyritään muun muassa vetoamaan ihmismielen psyykkiseen puoleen, kuten korkeisiin paikkoihin tai kohti tuleviin liikkuviin esineisiin. Nämä ovat asioita, jotka tavallisissa peleissä eivät aiheuttaisi kuluttajissa mitään poikkeavia tunnetiloja, mutta jotka VR-peleissä saavat oikeasti kylmät väreet pintaan.
Virtuaalikoulutus ja oppimismahdollisuudet
Virtuaalitodellisuus on myös hieman yllättäen osoittautunut erinomaiseksi välineeksi oppimisen ja koulutuksen saralla. Koulutuslaitokset, yritykset ja jopa terveydenhuollon alat ovat alkaneet maailmalla hiljalleen hyödyntää virtuaalista todellisuutta opetusvälineenä. Virtuaalitodellisuus ei siis ole pelkkää viihdettä, vaan voi myös pitkällä tähtäimellä olla hyödyllinen työkalu, joka silti samalla tuntua viihteelliseltä ja opettavaiselta elementiltä.
Vapaa-ajalla VR-laitteiden avulla voidaan harjoitella erilaisten asioiden tekemistä ja katsoa opettavaisia videoita halutuista aiheista. Yritykset hyödyntävät virtuaalista todellisuutta muun muassa suunnitelmien mallintamisessa. Hoitajaopiskelijat käyttävät VR-laitteita luomaan realistisen tuntuisia potilastilanteita, joissa opiskelijoiden ei oikeasti tarvitse kuitenkaan olla vastuussa kenenkään terveydestä tai eloonjäämisestä.
Virtuaaliset rahapelit osa tulevaisuutta
Arkeen viihdettä voivat tuoda myös virtuaalitodellisuuteen siirretyt rahapelit. Vaikka näitä on tällä hetkellä tarjolla vain muutamia vaihtoehtoja, odotetaan niiden olevan yksi lähitulevaisuuden suurimmista hiteistä virtuaalisessa todellisuudessa. Virtuaaliset rahapelit tarjoavat kuluttajille aivan uudenlaisen pelikokemuksen, jossa jokainen voi päästä kokeilemaan livenä pelaamista autenttisessa ympäristössä.
Rahapelien lisäksi myös urheiluvedonlyönti on saanut uuden ulottuvuuden virtuaalisessa tilassa. Kuluttajat voivat seurata urheilutapahtumia virtuaalitodellisuudessa livenä ja lyödä vetoa itse paikan päällä. Tämä on ominaisuus, joka on vasta tulossa Suomen markkinoille, mutta jota jo muutamat luotettavat vedonlyöntisivustot tarjoavat. Vaikka virtuaalinen pelaaminen on myös uhkapelaamista eikä tämän vuoksi suositeltavaa, voi se silti tarjota uudenlaisia jännitystä nostavia pelikokemuksia.
Virtuaalitodellisuus sosiaalisena työkaluna
Monille kuluttajille tulee yllätyksenä se, kuinka virtuaalinen todellisuus voi toimia myös hyvänä sosiaalisena alustana. Virtuaalisella todellisuudella pyritään usein jäljittelemään todellisen tuntuisia tilanteita, jolloin näet muut käyttäjät erilaisina hahmoina virtuaalitodellisuudessa. Kyse ei ole vain hahmojen näkemisestä, vaan useimmissa sovelluksissa niiden kanssa on myös esimerkiksi mahdollista puhua.
Virtuaalitodellisuus mahdollistaa myös erilaisten huoneiden ja tilojen luomisen, jossa käyttäjät voivat kohdata ystäviä, perheenjäseniä ja muita tuttuja henkilöitä. Näissä huoneissa on muun muassa mahdollista pelata pingistä tai katsoa elokuvaa yhdessä samalla tavalla kuin oikeassa elokuvateatterissa, mutta jossa voitte olla vain tuttujen kesken. Lisäksi esimerkiksi virtuaaliset konsertit ja tapahtumat ovat nykyään yhä suositumpia ja yleisempiä.