Vihaatko työtäsi? – Näin se vaikuttaa terveyteesi

4.9.2020

Kun työstressi muuttuu myrkylliseksi, elimistö maksaa siitä kovan hinnan. Kaikilla on joskus huonoja päiviä töissä, mutta jos huonot päivät muuttuvat jatkuvaksi kärsimykseksi, voi se romahduttaa terveyden.

Jeffrey Pfeffer, organisaatioiden käyttäytymistä tutkiva professori Stanfordin yliopistosta on kirjoittanut kirjan asiasta. Hänen mukaansa esimerkiksi Yhdysvalloissa 8 prosenttia kaikista terveydenhuollon menoista johtuu työperäisestä stressistä. Stressi johtaa myös 120 000 ylimääräiseen kuolemaan vuosittain.

Elimistösi osaa kuitenkin antaa merkkejä, jos se on joutumassa liiallisen kuormituksen alle. Seuraavassa paljastamme, miten kova työstressi vahingoittaa terveyttäsi:

 

Et saa unta

Usein ensimmäinen asia, jonka potilas tuo esille on se, ettei hän saa nukuttua.

”Ihmiset valittavat, että heidän ajatuksensa käyvät ylikierroksilla eivätkä he joko saa unta tai kykene nukkumaan pitkäkestoisesti. He heräävät öisin ajattelemaan työtehtäviään,” kertoo psykologi Monique Reynolds.

Pari unetonta yötä ei ole vielä hälyttävää, mutta jos unettomuudesta tulee jatkuvaa, syy voi johtua toksisesta työstressistä.

 

Sinulla on päänsärkyä

Lihaksesi jännittyvät suojellakseen kehoasi loukkaantumiselta. Kun suhtaudut työpaikkaasi vaarallisena paikkana, lihaksesi myös pysyvät jännittyneenä. Niskan, olkapäiden ja pään krooninen jännitys aiheuttavat usein migreeniä ja päänsärkyä. Näin stressi muuttuu hiljalleen fyysiseksi kivuksi.

 

Lihaksiasi särkee

Kun työsi on myrkyllistä, voi se tuntua siltä kuin painisit työpisteelläsi tiikerin kanssa. Jatkuvan uhan alla aivosi tuottavat adrenaliinia ja muita stressihormoneja.

”Hermostomme on jatkuvasti hereillä työstressin alla,” Reynolds sanoo ”Olemme jatkuvasti odottavassa tilassa, valmiina kohtaamaan epämiellyttävän työkaverin tai nalkuttavan pomon.”

 

Henkinen tilasi heikkenee

Reynolds huomauttaa, että kasvava stressi voi vahvistaa jo olemassa olevia henkisiä ongelmia. ”Murehtimiseen taipuvaisella tyypillä työstressi voi laukaista pahojakin ongelmia,” hän sanoo.

Jos sinusta tuntuu, että pomosi on aina hengittämässä niskassasi, henkinen tilasi maksaa siitä hinnan. Eräässä vuonna 2012 teetetyssä tutkimuksessa yhdistettiin organisaation sisäinen epäreiluus ja syrjintä vahvasti erilaisiin henkisiin ongelmiin, kuten syömishäiriöihin ja masennukseen.

Epäoikeudenmukaisuus on erityisen vaarallinen stressin aiheuttaja, sillä se iskee syvälle ihmisen sydämeen. Epäoikeudenmukaisuus kertoo uhrilleen siitä, ettei hän muka ansaitsisi tasapuolista kohtelua.

 

Olet jatkuvasti sairaana

Jos olet alati flunssassa, tunnostele työtuntemuksiasi. Monissa tutkimuksissa on havaittu, että krooninen stressi heikentää vastustuskykyä.

 

Menetät seksiviettisi

Se, miten käytät aikasi, heijastuu siihen mitä arvostat. Kun tuot työt kotiin, parisuhteesi kärsii. Jos työstressi kasautuu esimerkiksi henkilökohtaisten ja taloudellisten ongelmien päälle kotioloissa, voi se aiheuttaa halujen katoamisen erityisesti naisilla. Miehillä työstressi vähentää testosteronin tuotantoa, mikä omalta osaltaan johtaa samaan lopputulemaan.

”Kiihottuminen vaatii tietyn rentoutumisen asteen,” Reynolds sanoo. ”Lisäksi seksi tarvitsee aikaa. Monilla seksille ei jää ollenkaan aikaa kaiken työn keskellä.”

 

Olet koko ajan väsynyt

Kyse on syvästä väsymyksestä, jota parit nokoset tai viikonlopun mittainen nukkuminen ei korjaa.

Myrkyllinen työ voi aiheuttaa raastavan kierteen, Pfeffer sanoo. ”Koet olosi sekavaksi, koska olet työskennellyt liian pitkään, ja työskentelet liian pitkään, koska et ole täysin kartalla tuntemuksistasi.”

 

Vatsasi on sekaisin

Ummetus, turvotus ja muut ruoansulatusongelmat yhdistyvät kaikki stressiin. Stressi vaikuttaa siihen, mitä suoli sulattaa ja voi myös muuttaa suolen bakteerikantaa. Tämä osalta osaltaan myös vaikuttaa mielentiloihin.

 

Ruokahalusi muuttuu

Ruokahalu yhdistyy tiukasti aivoihin. Stressin alla taistele tai pakene-reaktio aiheuttaa adrenaliiniryöpyn. Tällöin elimistö alkaa hidastamaan ruoansulatusta ja keskittyy suojautumaan uhkaavalta vaaralta. Pitkäaikaisen stressin alla elimistön munuaisrauhaset vapauttavat kortisolia, joka voi lisätä nälän tunnetta. Tällöin saatat hakea ruoasta lohtua ja alkaa ahmimaan herkkuja.

Joidenkin tutkimusten mukaan sokeripitoisilla ruoilla voi todellakin hillitä stressiä, mutta kyseessä on hyvin epäterveellinen hoitomuoto.

 

Mitä voit tehdä taistellaksesi stressiä vastaan?

Pidä taukoja. Kun elimistösi menee hälytystilaan puolustautuakseen, tulee sinun antaa itsellesi hieman aikaa. ”Kun emme anna hermostollemme mahdollisuutta rentoutua ja käynnistyä uudelleen, voi se aiheuttaa pitkäkestoista vahinkoa,” Reynolds selittää. Hänen mukaansa läheisten ihmisten tapaaminen töiden ulkopuolella, meditaatio ja liikunta voivat kaikki vähentää stressioireita.

Muotoile negatiiviset ajatuksesi uudelleen. Yksi kognitiivisen käytösterapian periaatteista on, että se miten ajattelet voi muuttaa tuntemuksiasi. ”Kaikki eivät voi vaihtaa työpaikkaa, mutta voimme keskittyä tilanteisiin, joita voimme kontrolloida,” Reynolds sanoo.

Tässä voi hyödyntää erilaisia mindfulness-tekniikoita. Kehitä siis tietoisuuttasi, niin pääset nopeammin yli siitä, että murehdit mitä muut ajattelevat sinusta tai miten presentaatiosi meni.

Lähde pois. Stressi voi olla merkki myös siitä, että on aika vaihtaa työpaikkaa tai kokeilla jotain muuta. Pfefferin mukaan pitkät työpäivät, itsenäisyyden puute, epävarmat aikataulut ja taloudellinen epävarmuus ovat kaikki tekijöitä, jotka kasvattavat työpaikan myrkyllisyyttä. ”Ongelmia ei tarvitse vain sietää. Voit poistaa varsinaisen ongelman vain lähtemällä pois.”

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Huffpost.com
Lähde: Pixabay.com