Alle 8 tuntia yössä nukkuvat ihmiset kärsivät muita todennäköisemmin hermostuneisuudesta ja masennuksesta.
Tutkimuksen mukaan ilmiö johtuu siitä, että unettomat eivät kykene unohtamaan negatiivisia ajatuksia tai irrottautumaan negatiivisista tunteista kunnolla.
Lue myös: 8 ruokaa, jotka auttavat unen saamisessa.
Univajeen takia ihmisten on vaikea irrottautua negatiivisista tunteista
Tutkimuksessa analysoitiin 52 RNT-ongelmasta kärsivää aikuista. RNT:stä kärsivät keskittyvät jatkuvasti ajatuksiin, jotka aiheuttavat surua, ahdistusta ja stressiä.
Tutkittavien unirytmiä mitattiin haastattelujen avulla ja heidän silmänliikkeitään ja tunnereaktioita tutkittiin antamalle heille katsottavaksi tunteellisia sekä neutraaleja kuvia.
Hieman yllättäenkin, univajeiset ihmiset katselivat pidempään negatiivisia tunteita herättäviä kuvia. Univajeen takia heidän on vaikea irrottautua negatiivisista tunteista.
Jatkuva negatiivinen ajattelutapa on yhdistettävissä useisiin ongelmiin
“Havaitsimme tutkimuksessamme, että tutkittavilla oli taipumusta jumittua ajatuksiinsa. Heidän kohonneet negatiiviset ajatuksensa estivät heitä irrottautumaan antamistamme negatiivisista kuvista,” kertoo tutkijaprofessori Meredith Coles.
“Ymmärsimme ajan mittaan, että tämä voi olla tärkeää – jatkuva negatiivinen ajattelutapa on yhdistettävissä useisiin ongelmiin, kuten hermostuneisuuteen, masennukseen ja muihin.”
Tutkijat suorittavat paraikaa lisätutkimuksia tietääkseen lisää siitä, kuinka unen kesto vaikuttaa psyykkisiin ongelmiin.
Tutkijat toivovat, että lisätulokset auttavat heitä tulevaisuudessa hoitamaan masennuspotilaita unen avulla.
Lue myös: Viisi pelottavaa tapaa joilla unenpuute vaikuttaa aivoihisi