Ubikinon q10 antaa energiaa – tietoa tärkeän ainesosan merkityksestä ihmiselle

20.12.2019

Ubikinon q10 antaa energiaa

Ubikinon eli toiselta nimeltään koentsyymi Q10 on kuin vitamiini. Se on erittäin tärkeä ainesosa energiantuotannossa ja olet saattanut kuulla siitä paljon positiivisia asioita. Ihmisen elimistöstä löytyy luonnostaan ubikinonia elimistä ja kudoksista, jotka kuluttavat paljon energiaa. Näitä ovat esimerkiksi sydän ja lihakset. Sydämessä on korkein ubikinonpitoisuus. Ubikinonin tuotanto vähenee kuitenkin noin 30 vuoden iästä alkaen, joten sen taso ei pysy ihmisellä korkealla koko tämän elinikää. Ubikinonissa on erittäin tärkeitä ainesosia, jota ovat hyviä erityisesti henkilöille, jotka käyttävät e-pillereitä, kolestrolilääkkeitä tai kärsivät migreeneistä.

Suun kautta nautittavat diabeteslääkkeet ja kolesterolilääkkeiden statiinit voivat heikentää tuotteen ubikinonin vaikutusta ja estää niitä. Ubikinonin ja beetasalpaajien eli sydänlääkkeiden yhteiskäyttö puolestaan on höydyllistä, sillä ubikinon vähentää näiden lääkkeiden sivuvaikutuksia.

Ubikinonin luontainen taso laskee vanhetessa

Ubikinon q10 toimii niin, että se tuottaa energiaa solujen pienoisvoimalaitoksissa eli mitokondrioissa. Ubikinonia on mahdollista saada pieniä määriä myös ravinnosta. Suuria ubikinonpitoisuuksia löytyy erityisesti eläinten sisäelimistä kuten maksasta ja munuaisista, mutta myös lihasta. Ihmisen maksa syntetisoi ubikinonia, mutta ajan kuluessa eli noin 30 ikävuoden jälkeen sen tuotanto vähenee. Myös jotkin lääkkeet voivat vähentää ubikinonin tuotantoa. Kaikkein suurimmillaan ihmisen ubikinontasot ovat noin 20 vuotiailla ja tämän jälkeen tasot alkavat pienentyä 30 ikävuoden jälkeen. Jo 40 vuotiailla vähennystä on 30 %, 60 vuotiailla 50 % ja 70-vuotiailla ubikinonia on vähentynyt jo 75 %.

Esimerkiksi silmän verkkokalvossa oleva ubikinon vähenee 30 ikävuodesta aina 80 ikävuoteen saakka jopa yli 40 prosenttia. Tämän vuoksi mitä vanhempi on, sitä enemmän ubikinonia saattaa tarvita. Onkin harmillista, että ubikinonin tasot alkavat heikentyä mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sillä sitä enemmän energiaa nimenomaan tarvitsee. Ubikinonia suositellaan myös statiinien käyttäjille, sillä statiinit voivat heikentää maksan luontaista kykyä valmistaa itse ubikinonia. Jos sinä käytät statiineja, kannattaa asiasta ainakin keskustella lääkärin kanssa.

 

Ubikinon hyvät puolet

Ubikinonin hyviin puoliin kuuluu myös se, että se ei aiheuta sivuvaikutuksia, vaikka sitä nauttisi isojakin annoksia. Alalla on olemassa erilaisia käsityksiä siitä, mikä olisi turvallinen päiväannos ubikinonin käyttäjälle. Esimerkiksi teksasilainen-kalifornialainen tutkijaryhmä suosittelee sitä otettavan enintään 500 mg päivässä, kun taas The Council for Responsible Nutrition eli CRM, suosittelee päiväannokseksi enintään 1200 mg.

Wellvitan ubikinon q10 tulee kätevässä kapselimuodossa ja yksi kapseli niellään kokonaisena vesilasin kanssa. Wellvitan ubikinonia käytetään yksi kapseli vuorokaudessa, eikä suositeltua annostusta tule ylittää. Kapseli ei myöskään korvaa monipuolista ruokavaliota, vaan on pelkästään osa sitä. Tuotetta ei pidä käyttää, jos on raskaana tai imettää eikä myöskään antaa alle 12-vuotiaille lapsille. Wellvitan ubikinoni on mahdollista tilata suoraan netistä ja samalla säästää rahaa, sillä näin saat tuotteen ilman välikäsiä. Laadukas ja hyvä ubikinon on varmasti mukava lisä myös syksyn pimeyteen tuomaan lisää energiaa. Kokeile ubikinon q10.

Miten ubikinon toimii?

Jotta kehossa olisi tarpeeksi energiaa kaikkeen päivittäisen elämän vaatimiin toimintoihin, kehon soluissa on pieniä mitokondrioita. Ne ottavat rasvaa sekä muita ravinteita ja muodostavat niistä energiaa. Tässä prosessissa on oleellinen osa koentsyymi Q10:llä. Sen toinen tehtävä on auttaa muita entsyymejä käsittelemään syötyä ruokaa eli ubikinonilla on kaksi oleellista roolia energian tuotannosta. Tämän vuoksi se edistää monien ihmiselle tärkeiden ravinteiden imeytymistä ja niiden siirtymistä kehon käyttöön. Ubikinonia voi esiintyä kolmessa eri muodossa. Sen tietyt muodot pystyvät ottamaan ja luovuttamaan elektroneja, joiden aniosista ne toimivat lisäksi antioksidantteina. Tällä tavoin ne estävät ja suojaavat vapaiden radikaalien aiheuttamilta vahingoilta.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Pixabay.com