Tutkimus: krapula ei johdukaan alkoholista – tässä pääsyyllinen

3.8.2022

Kankkusessa voi tulla mieleen, että onko joku laittanut jotain sopimatonta juomiisi edellisenä iltana. Liikkuminen saa vatsan vellomaan ja päässä pienet vasarat hakkaavat epävireistä ja jyskyttävää konserttiaan. Olo on hirveä ja olet lähes toimintakyvytön.

Krapula on epäreilu kaveri

Krapula on siitä epäreilu kaveri, että joskus se kolkuttaa ovelle, jopa kahdesti ja joskus se jättää väliin. Ja vaikka olisit juonut ystäväsi kanssa samoja tärpättejä, niin teillä voi olla seuraavana päivänä täysin erilaiset olotilat.

Mistä tämä johtuu?

Alkoholi itsessään ei ole kovinkaan haitallista elimistöllesi, mutta erilaisten entsyymien johdosta alkoholista muodostuu elimistössämme asetaldehydiä ja muita aineita, jotka ovat elimistölle haitallisia ja vaarallisia. Mitä kauemmin ja määrällisesti enemmän näitä aineita elimistössämme pyörii ja hyörii, sitä kurjemmalta olo tuntuu. Ja lisähuomiona mainittakoon, että tämä asetaldehydi aiheuttaa syöpää.

Asetaldehydi on syypää krapulaan

Asetaldehydi on siis syypää krapulaan! Ihmisten suolistot ja niissä möyryävät mikrobit ja entsyymit eroavat vähän toisistaan. Tämä on juuri se juttu miksi joillakin tulee se ”kaamea kankkunen” ja toiset ovat rankankin juhlinnan jälkeen kun ei mitään. Mitä enemmän asetaldehydiä kunkin suolisto pukkaa elimistöön, sitä enemmän elimistö myrkyttyy ja olo pahenee.

Taipumus krapulaan riippuu DNA:stasi

Taipumus krapulaan ja ylipäätään halu juoda alkoholia johtuvat pitkälti meidän DNA:sta, perimästä. Jos sinun perimäsi mukana tullut mikrobikanta tuottaa paljon asetaldehydiä alkoholin juonnin seurauksia, niin ikävä kyllä, mitkään poppakonstit eivät tule oloa paljoa helpottamaan.

Muista syödä ja juoda vettä juhlinnan lomassa, niin elimistöllä on muutakin puuhaa seuraavana päivänä kuin nujertaa myrkkyjä. Niin ja, muistetaan juoda kohtuudella.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Iltalehti.fi