Tuleeko laajennettavilla näytöillä varustetuista puhelimista trendi lukuisten seuraavien vuosien aikana?

5.9.2022

Viimeisten vuosien aikana olemme nähneet monenlaista innovaatiota puhelimien saralla. Uusien puhelimien julkaisutapahtumista on tullut suuren kokoluokan spektaakkeleita, jota media seuraa hyvin tiiviisti. Uudenlaiset innovaatiot herättävät luonnollisesti kiinnostusta ja ennen julkaisua huhut uusien mallien tekniikasta ja ominaisuuksista liikkuvat netissä.

Joskus puhelinvalmistajat tuovat uusilla malleillaan isoja yllätyksiä, kuten esimerkiksi Huawei ja Samsung taitettavien puhelimiensa kanssa. Nämä mallit tuovat mieleen menneiden vuosien ”simpukkapuhelimiet”. Tämä yllätti varmasti monet, sillä simpukkamallien uskottiin jääneen menneisyyteen kosketusnäyttöjen myötä. Saattaa kuitenkin olla, että simpukkamallit ovat vasta alkusoittoa tulevista uudentyyppisistä puhelimista. Nyt puhutaankin laajennettavilla näytöillä varustetuista puhelimista.

 

Puhelimista tulee tärkeä apuväline

Tässä vaiheessa on kuitenkin hyvä käydä läpi kehitys, joka on tuonut meidät tähän pisteeseen. Voidaan sanoa, että matkapuhelimien kehitys alkoi kunnolla 1990-luvulla. Monet suomalaiset muistavat tuolta ajalta varmasti Suomen Nokian ja ruotsalaisen Ericssonin, jotka taistelivat GSM-puhelinmarkkinoiden herruudesta. Vuodet vierivät ja markkinat muuttuivat: Nokia ja Ericsson menettivät asemansa ja tilalle tulivat muut valmistajat, kuten Apple, Huawei, Samsung ja niin edelleen. Voitaneen sanoa, että Applen vuonna 2007 esittelemä ensimmäinen iPhone merkitsi uudenlaisen ajan alkua puhelinmarkkinoille: tästä alkoi älypuhelimien aikakausi. Keskiöön nousivat kosketusnäytöt ja sovellukset.

Puhelimien ohella kehittyi myös internet, joka alkoi levitä moneen paikkaan entistä paremmin nopeuksin. Tämä mahdollisti puhelimen käytön aivan uudenlaisiin asioihin. Älypuhelimein myötä oli mahdollista seurata uutisia reaaliajassa, katsoa videoita tai jopa pelata moniveto -pelejä internetissä. Hyvän liitettävyyden sekä kauniin ja eloisan grafiikan ansiosta pelaajat voivat nyt tarkastella pienimmätkin yksityiskohdat suosikkisovelluksissaan ja katsoa mitä tahansa urheiluottelua verkossa. Eikä sillä ole väliä, missä olet. Teknologia ei pysy paikallaan. Tämä koskee myös matkailualaa. Älypuhelimesta tuli hyvä apu myös niille, jotka halusivat esimerkiksi kotomaan matkansa aikana tarkistaa, onko lähistöllä suosittuja vesiputouksia.

 

 

Puhelimien näytöt kasvavat

Samalla kun puhelimilla pystyi tekemään yhä erilaisempia asioita, kasvoivat myös puhelimien näytöt. Tämä johtui monesta asiasta, joista yksi oli se, että yhä useammat ihmiset käyttivät puhelinta myös elokuvien, sarjojen tai videoiden katseluun. Tähän tarkoitukseen isompi näyttö on luonnollisesti parempi. Lisäksi iso näyttö on kätevä, mikäli haluaa analysoida esimerkiksi Suomen upeimmista vesiputouksista otettuja kuvia tarkkaan: yksityiskohtia on mukavampi tarkastella isolta näytöltä. Iso näyttö on kuitenkin hankala, mikäli asiaa mietitään puhelimen kuljettamisen ja käsittelyn kannalta. Puhelimet ovat nykyään melko isoja, mikäli vertaamme niitä muutaman vuoden takaisiin malleihin. Näytön osuus puhelimen koosta on myös kasvanut.

Nykyään esimerkiksi alle kuuden tuuman puhelimia on yllättävän vähän ja niitä voi pitää pieninä puhelimina. Toki pieniä puhelimia on tarjolla, kuten esimerkiksi iPhone 12 mini, mutta sen suosio ei vastannut odotuksia. Näillä näkymin iPhone 13 mini jääkin viimeiseksi tämän hintaluokan pieneksi Applen puhelimeksi, ainakin vähäksi aikaa. Tämä kertoo siitä, että ihmiset arvostavat isoja näyttöjä ja että pienten puhelinten markkina on rajattu. Toki on mahdollista, että kuluttajat päätyivät edullisempaan pieneen iPhoneen tai johonkin muuhun valmistajaan, mutta yhtä kaikki, puhelinvalmistajilla on edessään kysymys siitä, miten sovittaa yhteen iso näyttö ja hyvä liikuteltavuus ja käytettävyys. Tässä kohtaa kuvaan astuu laajennettava näyttö, jota voimme kutsua myös venytettäväksi näytöksi.

 

Venytettävä näyttö

Moni varmasti hieraisee silmiään lukiessaan venytettävästä näytöstä. Se on kuitenkin todellisuutta ja esimerkiksi Samsung on jo esitellyt oman versionsa venytettävästä näytöstä. Itse asiassa tutkijat ovat pyrkineet selvittämään noin parinkymmenen vuoden ajan, miten kehittää venytettäviä näyttöjä. Pitkään kyseessä olikin pelkkä tutkimusprojekti, mutta vuonna 2018 päivänvalon näki FelxPai, joka oli venytettävän näyttönsä kanssa jokseenkin tablettiin verrattava laite.

Hyvin nopeasti Samsung ja Huawei esittelivät jo edellä mainitut taitettavat puhelimet ja tänä vuonna siis Samsung esitteli oman venytettävän OLED-näyttönsä. Kyseessä on elastomeerista tehty näyttö, jota voi venyttää 30 prosenttia sen toimiessa normaalisti. Samsungin esittelyssä insinöörit integroivat näytön venytettävään monitoriin, joka mittaa sydämenlyöntejä. Tämän taas pystyy liittämään iholle laastarin tapaan. Insinöörien mukaan venyvä näyttö toimi normaalilla tavalla jopa tuhannen venytyksen jälkeen.

 

Tulevatko nyt laajennettavat näytöt?

Nopeasti ajateltuna laajennettava / venytettävä näyttö ratkaisisi isojen näyttöjen käytettävyysongelman: venytettävän näytön voisi esimerkiksi rullata kokoon ja levittää, kun sen ottaa käyttöön. Olemmekin jo nähneet esimerkiksi Oppon hahmotelman venytettävällä näytöllä varustetusta puhelimesta. Kehitys on kuitenkin vielä alkutekijöissään ja riippuukin kuluttajista, ovatko he valmiita ottamaan näin ison loikan uudenlaisiin puhelimiin. Osa varmasti innostuu ajatuksesta, mutta on mahdollista, että iso osa kännykkäkansasta luottaa perinteisiin puhelimiin myös jatkossa.

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Pixabay.com
Lähde: Pixabay.com