Tämän takia kahvia ja alkoholia ei tulisi juodaan samaan aikaan

14.5.2024

Onko sinulla tapana juoda kahvia kesken kosteiden iltamien? Ei ehkä kannattaisi.

Mens’ Health -lehden haastattelema lääkäri Robert Swift kertoo, että kahvi tekee alkoholista entistäkin petollisempaa. Kofeiinin piristävä vaikutus perustuu siihen että kofeiinimolekyylit blokkaavat aivoissa adenosiini-nimisen välittäjäaineen reseptoreita. Kun reseptorit tukkeutuvat hetkellisesti, aiheutuu siitä kofeiinin tuttu vaikutus: Jaksaminen parantuu ja syke nousee.

Alkoholia nautittaessa kofeiini kuitenkin tekee tepposet: Se ehkäisee ja heikentää alkoholin rentouttavia vaikuksia jopa siinä määrin, että kahvin hörppijä ei välttämättä tunne olevansa enää humalassa. Alkoholi ei kuitenkaan ole hävinnyt minnekään vaan virtaa verenkierrossa samaan tapaan kuin ennen kahvinjuontia.

Kahvia ja kossua – varma tie krapulaan

Kahvi pahentaa krapulaa kolmella tavalla: Ensinnäkin se heikentää humalakokemusta, mikä voi johtaa ylenmääräiseen alkoholinkäyttöön. Toiseksi kahvi myös heikentää unenlaatua entisestään – kahvin ja alkoholin yhdistelmä onkin kenties kaikkein pahin vaihtoehto unisille aivoille. Uni jää katkonaiseksi ja ohueksi. Kolmas syy on se, että kahvi on diureetti kuten alkoholikin. Se siis stimuloi virtsaneritystä ja saa kehon kuivumaan.

Lisää aiheesta ruoka & juoma

Lähde: Mens Health, Voice.

Kuva: Unsplash / rawpixel

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia