Jokainen, joka on joskus joutunut kiilatuksi liikenteessä tai lyönyt varpaansa pöydänjalkaan tietää, kuinka nopeasti raivo voi nousta nollasta sataan. Useimmiten suuttuminen on täysin luonnollinen resktio ihmiselle. Joskus jatkuva suuttuminen ja raivoaminen voi kuitenkin olla merkki aivan jostain muusta: masennuksesta.
Yleinen masennuksen oire
Vuonna 2014 teetetty tutkimus todistaa, että viha – sekä avoin että piilotettu – on itse asiassa yleinen masennuksen oire. Psykologien mukaan ihmiset, joilla on vaikeuksia vihanhallinnassa ovat erityisen riskin alla sairastua masennukseen. Jotkut asiantuntijat jopa kutsuvat masennusta sisäänpäin suuntautuvaksi vihaksi.
“Se ei aina näytä masennukselta, mutta sitä se on,” sanoo Marianna Strongin, psykologi New Yorkista. Tutkimusten mukaan vihalla on yhteys vakavampiin oireisiin ja hitaampaan paranemiseen mielenterveyssairauksien kohdalla. Tästä syystä Strongin suosittelee hakemaan apua, jos huomaa olevansa normaalia enemmän vihainen.
Normaalia agressiivisempi käytös
“Potilaani kertovat usein huomanneensa, tai heidän ystävänsä huomanneen, että he suutahtelevat normaalia enemmän,” hän sanoo. ”Vaikka he osaisivatkin hallita vihaansa, huomaamme usein nopeastikin, että kyse voi olla jostain syvemmästä, esimerkiksi masennuksesta.”
Toisin kuin usein ajattelemme, masennuspotilaat ovat sisimmässään usein vihaisia surullisen sijaan. Tyhjä olo muuttuu nopeasti raivoksi. Stronginin mukaan tämä johtuu siitä, että on helpompaa olla vihainen kuin kokea surullisempia tunteita.
Surun käsittely ja vaikutus
”Surua on vaikeampaa kokea,” hän sanoo. ”Suru on vaihe, mutta suuttuminen on verbi – se liikkuu lävitsesi. Monesti masentuneet pyrkivät aktiivisesti välttämään surun tunteita olemalla vihaisia.”. Sukupuolilla on tässäkin asiassa väliä. Useimmiten viha kokevat potilaat ovat miehiä, kertoo psykologi Sherry Benton.
”Miehillä on luontaista taipumusta eristäytymiseen,” hän sanoo. ”Eristäytyminen vaatii ihmissuhteiden katkaisemista, vaikka suhteissa ei olisikaan mitään vikaan. Vihan ilmaiseminen on helppo tapa pitää ihmiset loitolla.”
Miehillä kohtalokkaampia vaikutuksia
Koska miehet työntävät helpommin läheiset pois, masennus johtaa heillä vakavampiin lopputuloksiin. Harvardin yliopiston mukaan miehet tekevät itsemurhan 4 keraa naisia todennäköisemmin. Mutta tämä ei tarkoita, että masennuksesta kärsivät naiset eivät olisi vihaisia. Elisabeth, masennuspotilas kertoo kokemuksistaan:
“Masennukseni alkoi 19-vuotiaana. Ja viha oli yksi oireista. Viha eskaloitui, kun suutuin kollegalleni kokouksessa ja samana päivänä rikoin poikaystäväni ikkunan hänen kotonaan. Äitini oli aikaisemmin huomauttanut, että vaikutan vihaiselta ja asialle tulisi tehdä jotain.”
Mistä apua masennukseen?
”Nyt olen 29-vuotias. Aikaisemmin pidin masennusta heikkoutena, mutta en enää ja asiat ovat paremmin. Pääsin masennuksesta yli lääkkeiden ja elämäntapamuutosten avulla. Esimerkiksi jooga on auttanut minua valtavasti.”
Stronginin mukaan meditaatio, hengitysharjoitukset ja liikunta ovat otollisia keinoja masennuksen hoitamiseen. Myös esimerkiksi päiväkirjan kirjoittaminen on hyvä keino, sillä sen avulla voi hallita vihaansa ja löytää sen perimmäiset syyt. Hän pyytää asiakkaitaan kirjoittamaan ylös negatiivisia ajatuksiaan ja kyseenalaistamaan ne sekä etsimään todisteita sanomisilleen.
”Jos potilaani ajattelee, ettei hän ole kyllin hyvä, kysyn, että miten niin?” hän sanoo. ”Kun sinulla on epävarmoja ajatuksia, pyri myös vastaamaan niihin perustellusti.” Löysit sitten apua mistä keinosta tahansa, ensimmäinen askel parantumiseen on aina avun etsiminen. Puhu psykologille tai muulle asiantuntijalle oireistasi ja olostasi.
Mitä vihaamisen taustalla on?
”Viha ei ole ikinä pelkkää vihaa,” Strongin sanoo. ”Se on aina merkki siitä, että jokin ei nyt toimi.”