Tämä huonekasvi puhdistaa kotisi huoneilman – käyttää epäpuhtauksia ruokanaan

27.8.2019

Haluamme pitää kotimme huoneilman mahdollisimman puhtaana. Joskus käytämme erilaisia filttereitä poistaaksemme allergeeneja ja pölyä ilmasta. Kaikki vaaralliset yhdisteet eivät kuitenkaan jää kiinni näihin filttereihin.

Pienet molekyylit, kuten kloroformi ja bentseeni kerääntyvät kotiimme, kun käymme suihkussa tai keitämme vettä tai kun pidämme esimerkiksi autojamme tai ruohonleikkureita autotallissa. Sekä kloroformi että bentseeni aiheuttavat todistetusti syöpää.

 

Kasvi syö epäpuhtaudet

Ratkaistaakseen ongelman Washingtonin yliopiston tutkijat ovat kehitelleet uuden huonekasvin, eräänlaisen supermuratin, joka kykenee poistamaan kloroformia ja bentseeniä huoneilmasta. Muratti erittää 2E1-proteiinia, jolla on kyky muuttaa näitä hiukkasia molekyyleiksi, jotka muratti käyttää sitten oman kasvunsa vauhdittamiseen.

”Näistä tuhoisista molekyyleista puhutaan harvoin, ja uskomme että se johtuu vain siitä, että niille ei ole oikein voitu tehdä mitään,” kertoo päätutkija Stuart Strand. ”Nyt olemme kehitelleet kasvin, joka poistaa vaaralliset molekyylit puolestamme.”

Tutkijat päättivät hyödyntää 2E1-proteiinia, jota esiintyy kaikissa nisäkkäissä (myös ihmisissä). Elimistössämme proteiini muuttaa bentseenin fenoliksi ja kloroformin hiilidioksidiksi ja kloridi-ioneiksi. Valitettavasti 2E1-proteiinia esiintyy vain ihmisen maksassa ja se aktivoituu juodessamme alkoholia, joten siitä ei ole hyötyä myrkyllisen huoneilman suodattamisessa.

 

Kehon reaktio siirretty kasviin

”Päätimme yrittää siirtää kehossamme tapahtuvan reaktion kasviin, joka siten toimisi kuin kehon ulkopuolinen maksa,” Strand sanoo. ”Lisäksi 2E1 hyödyttää myös kasvia. Kasvit käyttävät hiilidioksidia ja kloridia ruokanaan, minkä lisäksi ne muodostavat soluseinämänsä fenolista.

“Koko prosessi kesti yli kaksi vuotta,” kertoo tutkija Long Zhang. ”Se vei kauan, mutta halusimme tehdä tutkimuksen nimenomaan muratilla, sillä se kasvaa hyvin vaikeissakin olosuhteissa.”

Kun tutkijat olivat saaneet proteiinin toimimaan, he testasivat, kuinka hyvin muunneltu muratti imee saasteita ilmasta verrattuna normaaliin murattiin. He laittoivat molemmat kasvit lasiputkiin, joihin he lisäsivät myös bentseeniä tai kloroformia. He seurasivat kasvien toimintaa ja ilmanlaadun muuttumista 11 päivän ajan.

 

Muunnellun muraatin teho

Normaalin muratin kohdalla ilmanlaadussa ei tapahtunut mitään muutosta. Muunnellun muratin putkessa kloroformipitoisuus laski 82% kolmessa päivässä. Kuudessa päivässä kloroformia ei ollut enää lähes ollenkaan havaittavissa. Myös bentseenihiukkaset katosivat, mutta hitaammin. Kahdeksassa päivässä bentseenipitoisuus oli laskenut noin 75%.

Tutkiakseen kasvien toimintaa tutkijat käyttivät selvästi normaalia huoneilmaa korkeampia saastepitoisuuksia. He kuitenkin uskovat, että vaikutukset olisivat samanlaisia myös kotiolosuhteissa.

Kasvit tulisi myös sijoitella huoneisiin, jossa on ilmanvaihtokanavia tai tuulettimia.

 

Ilmanvaihdon ja tuuletuksen merkitys

”Jos muratti kasvaa huoneen kulmassa, puhdistaa se huoneilmaa jonkun verran. Jos ilma ei kuitenkaan kierrä, molekyylien liikkuminen muratin luokse kestää todella kauan,” Strand sanoo.

Tutkijat pyrkivät parhaillaan vahvistamaan muratin ominaisuuksia lisäämässä siihen proteiinin, joka osaisi haihduttaa toista tuhoisaa huoneilmassa esiintyvää molekyyliä: formaldehydia. Sitä erittyy esimerkiksi puutuotteista, kuten laminaattilattiasta, sekä tupakansavusta.

”Formaldehydi on vahva kemiallinen yhdiste, ja siitä on vaikeaa päästä eroon,” Strand sanoo. Ilman molekyyleja tuhoavia proteiineja joutuisimme käyttämään vaikeita menetelmiä huoneilman puhdistamiseen. Onkin paljon helpompaa ja kestävämpää laittaa kaikki proteiinit yhteen ja samaan huonekasviin.”

Onkin vain ajan kysymys, kun lähikukkakauppoihimme ilmestyy supermuratteja.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Science Daily
Lähde: Pixabay.com