Tällaisella parilla on kaikista paras avioliitto

25.5.2024

Charles Darwinin seksuaalisen valinnan teorian mukaan meillä kaikilla on numeraalinen ”kumppanin arvo” -arviointi, joka määrittää, kuinka haluttavia olemme muille. Vaikka se koostuu monista ominaisuuksista, kumppanin arvo määräytyy suurelta osin ulkonäön perusteella naisille ja resurssien perusteella miehille.

 

Kumppanin valitseminen ja avioliitto

Kumppanin valitseminen elämänkumppaniksi näin kliinisellä tavalla on vähintäänkin epäromanttista. Mutta, uuden tutkimuksen mukaan, joka julkaistiin ”Personality and Social Psychology Bulletin” -lehdessä, hyvin perinteisen viehättävän vaimon tai varakkaan miehen kanssa oleminen voisi johtaa onnellisempaan avioliittoon.

 

Vastavihittyjen parien tutkimus

Floridan osavaltion yliopiston (FSU) tutkimuksessa tutkijat tutkivat 113:aa heteroseksuaalista vasta vihittyä paria Pohjois-Texasissa ja 120:aa vasta vihittyä paria Pohjois-Floridassa kolmen vuoden ajanjakson aikana. He havaitsivat, että ”miehet, joilla oli viehättäviä (vs. ei-viehättäviä) vaimoja, olivat tyytyväisempiä avioliiton alussa” ja ”naiset, joilla oli korkean (vs. matalan) statuksen miehiä, kokivat vähemmän jyrkkiä tyytyväisyyden laskuja ajan mittaan”.

 

Paras mahdollinen lopputulos

Ennen kuin johtopäätöksiä voidaan tarkemmin vetää, niin katsotaanpa hienompia yksityiskohtia. Tutkijat huomauttivat, että tulokset koskevat vain ”maksimoijia” – ihmisiä, jotka tekevät päätöksiä sen perusteella, mikä heidän mielestään tuottaa parhaan mahdollisen lopputuloksen myöhemmin.

Mutta, maailmassa on myös runsaasti ”tyytyväisiä” ihmisiä, joiden päätökset määrittyvät vaatimattomammin – Tutkimuksessa tyytyväisten ihmisten tyytyväisyystasoihin ei vaikuttanut merkittävästi se, kuinka fyysisesti viehättävä heidän vaimonsa oli tai kuinka paljon rahaa heidän miehensä ansaitsi millään tavalla.

”Maximoijat pyrkivät jatkuvasti saavuttamaan parhaat mahdolliset tulokset elämässä”, sanoo Juliana French, psykologian professori FSU: lta (tutkimuksen pääkirjoittaja). ”Esimerkiksi, mikä on paras jäätelömaku? Mikä on paras kappale radiossa juuri nyt? Romanttisissa suhteissa maksimoijat ovat niitä, jotka etsivät parasta mahdollista kumppania ja jotka suhteidensa aikana jatkavat kumppaniensa vertaamista muihin mahdollisiin kumppaneihin.”

 

Aviollinen tyytyväisyys

Yksinkertaisesti sanottuna. Kun maksimoijat menevät ostamaan sukkia kauppakeskukseen, heillä on pakonomainen tarve tarkistaa jokaisen myymälän sukat ennen kuin päättävät, mikä pari on paras vaihtoehto, sen sijaan että vain poimisivat mitä tahansa tarjouksessa olevaa tai pitkäaikaisen suosikkibrändin.

Jos tämä on lähestymistapasi elämänvalintoihin, olisi järkevää, että kumppanin valitseminen korkealla kumppanin arvolla johtaisi suurempaan aviolliseen tyytyväisyyteen – ainakin alussa. Mutta sinun pitäisi lohduttautua siitä, että kaikki eivät ole sellaisia. Maksimoijat kokevat yleensä alempia onnen ja itsetunnon tasoja kuin tyytyväiset ihmiset yleensä. Heillä on myös enemmän katumuksen tunteita päätöksistään, kun niin kutsuttu ”parempi” vaihtoehto ilmestyy.

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Bestlifeonline.com
Lähde: Unsplash.com