Iso osa yhteydenotoista tapahtuu nykyisin digitaalisesti. Digitaaliset alustat ja sovellukset mahdollistavat nopeat ja edulliset yhteydenotot, joilla voi myös tavoittaa useampia ihmisiä kerralla. Vastaanottaja voi myös lukea tai kuunnella digitaalisesti lähetetyn viestin silloin kun se itse parhaiten sopii. Samalla kun teknologia kehittyy, kehittyy myös tulevaisuuden digitaalinen yhteydenpito.
Kanavien määrä kasvaa
Suosituista digitaalisen viestimisen alustoista voidaan esiin nostaa esimerkiksi WhatsApp, Telegram, Gmail, Facebook ja Messenger. Alalla toimiikin joitakin jättiläisiä, joiden ajoittaiset tekniset huomataan sekunneissa eri puolilla maailmaa. Tulevaisuudessa voimme nähdä entistä enemmän digitaalisen viestinnän alustoja jo siitäkin syystä, että teknologian käyttöönotto on helppoa.
Monet sivustot ja sovellukset ovat alkaneet tarjoamaan esimerkiksi oman chatin käyttäjilleen. Esimerkiksi live casino pelit voivat sisältää oman chatin, jossa pelaajat voivat keskustella keskenään pelin kulusta sekä esittää kysymyksiä pelinhoitajalle. Kaiken viestinnän ei siis tarvitse tapahtua enää alan jättiläisalustojen kautta, vaan jatkossa voimme tulla näkemään entistä enemmän hajautettuja viestintäkanavia, jotka palvelevat erityisiä yhteisöjä tai tarkoituksia.
Tällaiset erikoistuneet viestintäalustat voivat tarjota käyttäjille räätälöityjä ominaisuuksia ja lisääntyvää yksityisyyttä, mikä tekee niistä houkuttelevia vaihtoehtoja perinteisille suurille viestintäalustoille. Tämä voi myös edistää kilpailua ja innovaatioita, kun uusia toimijoita tulee markkinoille.
Yksityisyyden ja tietoturvan merkitys kasvaa
Yksityisyys ja tietoturva ovat kasvaneet tärkeiksi kysymyksiksi sosiaalisen median käyttäjille, ja niihin liittyvät ongelmat saavat yhä enemmän huomiota myös mediassa. Sosiaalisen median alustat reagoivat näihin huoliin parantamalla tietoturvaa ja antamalla käyttäjille enemmän valtaa hallita omia tietojaan.
Esimerkiksi EU:n GDPR-asetus (General Data Protection Regulation) asettaa tiukat säännöt siitä, miten yritykset voivat kerätä, käyttää ja säilyttää henkilötietoja. Tämä on tärkeää, koska ilman sääntelyä alustat voisivat hyödyntää ja myydä käyttäjien viestejä huomattavia summia vastaan yksityisyydestä välittämättä.
Tiukentuneiden yksityisyysasetusten myötä voimme tulevaisuudessa nähdä myös heikommin kohdennettuja mainoksia, mikä voi muuttaa digitaalisen mainonnan maisemaa. Tämä on kuitenkin pieni hinta yksityisyydestä. Käyttäjien on oltava erityisen varovaisia pienempien sovellusten ja sivustojen kanssa, koska ne eivät aina noudata yhtä tiukkoja yksityisyysstandardeja, kuin alan jättiläiset. Tietosuoja-asetusten tarkoituksena on parantaa turvallisuutta ja suojella käyttäjien oikeuksia verkossa.
Digitaalinen identiteetti virtuaalimaailmassa
Ihmisillä on paljon vapauksia luoda itselleen digitaalinen identiteetti. Identiteetti voi olla erilainen eri alustoissa. Esimerkiksi LinkedIn:ssä käyttäjä voi korostaa ammatillista osaamistaan ja Instagramissa puolestaan omaa elämäntyyliään. Ihmiset voivat siis vapaasti rakentaa omaa identiteettiään, mutta toisaalta se voi myös aiheuttaa paineita esittää itsensä tietyllä tavalla sosiaalisen median standardien mukaisesti.
Euroopan unioni valmistautuu ottamaan käyttöön digitaalisen identiteetin lompakon, jonka avulla kansalaiset voivat todentaa henkilöllisyytensä eri verkkopalveluissa, kuten verkkopankeissa ja julkisissa palveluissa. Tämä uusi digilompakko on vapaaehtoinen, ja sen käyttöönotto perustuu EU:n eID-asetukseen. Valmistelut keskittyvät nyt siis eurooppalaisen lompakon toteuttamiseen, ja eri maiden digi- ja väestötietovirastot vastaavat sen teknisestä määrittelystä. Lompakon povataan tulevan käyttöön vuonna 2026.
Virtuaaliyhteisöjen ja digitaalisten identiteettien kehitys tekee sosiaalisesta mediasta monipuolisemman ja dynaamisemman, mutta samalla se on myös lisännyt kysymyksiä aitoudesta, yksityisyydestä ja siitä, kuinka syvästi digitaalinen minuus eroaa todellisesta itsestä. Varsinkin nuoret kokevat painetta olla mukana sosiaalisessa mediassa aktiivisesti.
Uudet alustat yhteyden pitämiseen
Yksi viime vuosien trendeistä viestinnässä on ollut, että ihmiset perustavat omia ryhmiään esimerkiksi WhatsApp-sovellukseen. Näin jostain tietystä asiasta kiinnostuneet on helppo pitää yhteydessä toisiinsa ilman, että muut ihmiset pääsevät lukemaan viestejä. Yhä useammat alustat tarjoavat käyttäjille myös entistä enemmän kontrollia omiin tietoihinsa ja yksityisyysasetuksiinsa, mikä vastaa kasvaviin huoliin tietoturvasta.
Suosiotaan tällä hetkellä kasvattavat esimerkiksi Clubhouse sekä Discord. Ne ovat osoittaneet, että ääni- ja ryhmäkeskustelut voivat tarjota uudenlaisen tavan olla yhteydessä toisiinsa. Ääniviestin jättäminen on yksinkertaisesti niin paljon nopeampaa, kuin tekstin kirjoittaminen varsinkin puhelimella. Ääniviestit ovat myös huomattavasti henkilökohtaisempia, kuin tekstinä lähetetyt viestit.
Tulevaisuudessa voimme nähdä myös virtuaalitodellisuuden integroinnin sosiaaliseen mediaan, mikä voisi muuttaa täysin tavan, jolla ihmiset kokevat ja jakavat yhteisiä hetkiä verkossa. Virtuaalimaailman yleistymistä viestinnässä voi kuitenkin rajoittaa se, että ihmisillä on suuri kynnys kantaa mukanaan VR-laseja, ellei niistä tule tulevaisuudessa huomattavasti pienempiä. Virtuaalimaailman myötä ihmisten tapa olla yhteydessä toisiinsa tulee joka tapauksessa monipuolistumaan.