Simppelit vinkit unettomasta yöstä selviämiseen

28.6.2018

Unettomuus on kiireisessä nyky-yhteiskunnassa jo kansansairauteen verrattavissa oleva, vakava ilmiö. Unettomuuteen ja huonosti nukuttujen öiden lääkkeeksi löytyy kuitenkin simppeleitä keinoja. Tässä niistä muutama.

1. Kuorsaus kuriin

Kuorsaus ei ole pelkkää hassua ääntä jota jotkut nukkuessaan päästelevät – se on vakava vaiva, joka voi johtaa hoitamattomana jopa sydäninfarktiin. Kuorsaus heikentää myös unen laatua merkittävästi. Jatkuva vessassa ramppaaminen voi itseasiassa johtua kuorsauksen aiheuttamasta hengenahdistuksesta.

Jos epäilet kärsiväsi kuorsauksesta eli uniapneasta, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Kuorsauksesta voi päästä eroon yksinkertaisin keinoin: Laihduttaminen ja/tai allergiaoireiden lääkitseminen usein auttavat.

2. Simppeli lihasrentoutusharjoitus tuo unen

Heräiletkö usein öisin? Se voi johtua siitä, että jäykät lihaksesi ovat asettaneet aivosi eräänlaiseen jatkuvaan hälytystilaan. Kokeile lihasten rentoutuskikkaa: Keskity varpaisiisi ja anna niiden rentoutua täysin. Sitten siirry jalan muihin lihaksiin ja etene ylöspäin lihas kerrallaan. Kaulaan päästessäsi olet luultavasti jo unen rajamailla.

3. Entäs jos uni ei vain tule – ja seuraavana päivänä väsyttää?

Vastaus ongelmaan on päiväunet. Luit oikein: Nukkuminen parantaa univajeen kuin univajeen. Et tarvitse unta niin paljoa kuin yöllä ”missasit” – yleensä 30 minuutin tehotorkut riittävät palauttamaan energiatason korkeaksi. Älä kuitenkaan torku 40 minuuttia pidempään, koska sen jälkeen vaikutus on jo energiatasoa alentava.

Lisää Terveys & hyvinvointi -aiheisia juttuja!

Kuva: Unsplash / Kyle Glenn
Lähde: Huffington Post / RD