On kiireinen tiistaiaamu ja riitelet puolisosi kanssa likaisista astioista tiskialtaassa tuhannetta kertaa. Onko mitään ikävämpää? Jokaisella pariskunnalla on jokin asia, mistä he riitelevät aina.
Vaikka toistuvat riidat ovatkin yleisiä, eivät ne ole terveellisiä. Ei ole järkevää riidellä samoista asioista jatkuvasti.
Loputon sanallinen sota tarkoittaa sitä, ettette yritä ratkoa ongelmaa riitelyllänne. Ongelman ratkeaminen ei ole käytännössä lähelläkään.
Kysyimme asiantuntijoilta yleisimmistä riidanaiheista ja mitä eri riidat voivat tarkoittaa parisuhteen kannalta.
Raha
Jos löydätte itsenne riitelemässä rahasta jatkuvasti, saattaa teillä olla erilaiset näkemykset elämän tavoitteista. ”Kokemukseni mukaan ihmiset ajattelevat riitelevänsä rahan takia siksi, että sitä on liian vähän, mutta tosiasiassa kyse on arvomaailmojen erilaisuudesta ja siitä, mikä osapuolille on tärkeää elämässä,” kertoo parisuhde-ekspertti Kimberly Moffitt.
Ratkaisu: Lähestykää prioriteettejanne keskustelemalla lyhyen ja pitkän tähtäimen tavoitteistanne. Kerro mitä haluat tulevaisuudeltanne, niin voitte mahdollisesti löytää kompromissin tavoitteidenne välillä.
Jos et kykene tekemään kompromisseja arvojesi kustannuksella, terapeutti voi auttaa.
Kotityöt
Riitely kotitöistä on erittäin yleistä, sillä useimmilla pariskunnilla on vaikeuksia jakaa kotityöt tasapuolisesti. Jos sinusta tuntuu, että olet jatkuvasti pyytelemässä kumppaniasi tyhjentämään astianpesukoneen edes kerran, et todellakaan ole yksin.
Mutta vaikka kuinka arkipäiväiseltä kotityöt tuntuvatkin, voivat ne vahingoittaa parisuhdetta vakavasti. Se on merkki siitä, että kumppanusten tulisi harjoitella kommunikointia ja kuuntelutaitoja, Moffitt kertoo.
”Hyvä kumppani kuuntelee ja vastaa kumppaninsa pyyntöihin, oli kyse sitten kuinka pienestä asiasta tahansa,” hän sanoo. ”Jos hän välittää tarpeeksi, saattaa hän lopulta päästä eroon pinttyneistä tavoistaan ja muuttaa käytöstään.”
Ratkaisu: Moffitt suosittelee kolmen kohdan ratkaisua: Ensin, selitä ongelman luonne. Seuraavaksi kerro, miksi tunnet niin kuin tunnet. Kolmanneksi pyydä kumppaniasi osallistumaan ratkaisun keksimiseen.
Kun olet selvä siitä, miksi asia vaivaa sinua niin paljon, on kumppanillesi helpompi ymmärtää asian luonne. Voit käyttää kolmen kohdan lähestymistapaa myös muiden ongelmien kanssa.
Perhe
Kun riitelette perheestä, ydinongelma on usein siinä, ettei toinen tunne oloaan riittävän arvokkaaksi tai tärkeäksi parisuhteessa.
Jos esimerkiksi miehesi kokee joutuvansa jatkuvasti oleskelemaan perheesi kanssa samalla, kun hän näkee omaansa kahdesti vuodessa, tai jos hän aina valittaa, kun äitisi tulee käymään, on kyse siitä, ettei mies koe olevansa ykkösprioriteetti sinulle.
Ratkaisu: Parasta on hyväksyä se tosiasia, ettei päätöksiä perheasioista tule tehdä kysymättä toiselta. Voit esimerkiksi sanoa, että arvostat sitä, että toinen haluaa viettää paljon aikaansa perheensä kanssa. Mutta haluaisit kokea itsesi yhtä tärkeäksi hänelle kuin hänen perheensä tuntuu. Seuraavaksi voit kysyä, jos voisitte järjestää hieman kahdenkeskeistä aikaa.
INtiimi kanssakäyminen
Riitelitte sitten seksin liiallisesta tai vähäisestä määrästä tai petipuuhien laadusta, vaikuttaa petipuuhista riitely parisuhteen psyykkiseen ja emotionaaliseen yhteyteen.
Useimmiten riitely johtuu pohjimmiltaan kommunikaation vähyydestä. Kannattaa keskustella siitä, mitä haluatte sängyssä ja millaisia odotuksia teillä molemmilla on.
Ratkaisu: Ottakaa aikaa intiimien asioiden keskustelulle myös vaatteet päällä. Esileikki ei ole oikea aika tuoda esiin ongelmia – kumppanisi saattaa kokea olonsa noloksi tai defensiiviseksi.
Kertokaa tunteistanne ja seksuaalisista tarpeistanne. Pitäkää siitä eteenpäin säännöllisesti keskusteluhetkiä puhuaksenne suhteenne tilasta ja myös petipuuhista. Se parantaa kommunikointia suhteessa.
Lue myös: 5 tapaa riidellä fiksusti -; katso parisuhdeterapeutin tärkeät neuvot