Näiden kolmen syyn takia rahan säästäminen on monelle hankalaa

18.6.2018

1. Kustannusten ennakointi pettää

Tutkijat ovat havainneet, että jostain syystä ihmiset yliarvioivat tulevaisuuden tienestinsä ja aliarvioivat tulevaisuuden kustannuksensa. Esimerkiksi autoa ostaessaan moni ei hoksaa laskea auton hintaan mukaan tulevia vakuutusmenoja, lainaamiseen liittyviä kuluja, bensamenoja ja huoltokuluja.

2. Säästöihin ei uskalleta koskea silloinkaan kun se kannattaisi

Erään tutkimuksen mukaan ihmiset säästävät tunteakseen itsensä vastuullisiksi. Vastuullisen käyttäytymisen tunne on siis tärkein motivaattori sille, että ihmiset tavoittelevat tietyn suuruista säästöpottia – säästämisen “hinnasta” piittaamatta.

Tutkijat havaitsivat tämän “järjettömän säästämisen” ilmenevän esimerkiksi silloin, kun ihmiset ottavat kymmenien prosenttien korkoa kantavan lainan arkimenojensa maksamiseen ennemmin kuin realisoivat säästöjään, jotka kasvavat ehkäpä vain prosentin vuotuista korkoa. Tällöinhän ihmiset käytännössä rahoittavat prosentin korkoa maksavaa säästösijoitustaan kymmenien prosenttien korkoa kantavalla velalla – siis tavalla jossa ei ole mitään järkeä.

3. Kulutat rahaa palkitaksesi itseäsi

Tutkijat ovat havainneet myös mielenkiintoisen piirteen siinä miten ihmiset mieltävät luonteenlujuuden: Osan mielestä sitä on rajattomasti ammennettavaksi, kun taas osa pitää sitä ehtyvänä luonnonvarana, jonka käytöstä tulee saada pieni palkkio.

Tutkijat huomasivat, että jälkimmäiseen luokkaan kuuluvilla ihmisillä on tapana palkita itseään stressaavien tilanteiden jälkeen tuhlaamalla rahaa – joko shoppailemalla tai esimerkiksi roskaruokaan. Ensimmäisenä mainittuun ryhmään kuuluvat puolestaan eivät koe tarvetta palkita itseään tuhlailemalla, joten he säästävät pitkällä aikavälillä merkittävästi enemmän rahaa.

Jos siis tiedät kuuluvasi itseään palkitseviin tyyppeihin, niin kannattaa pysyä kaukana kaupoista ja ravintoloista tenttipäivinä!

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: WSJ.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / Bru-nO