Pidätkö silmälaseja? – Olet todennäköisesti muita viisaampi

16.6.2018

Idea siitä, että silmälaseja pitäviä ihmisiä pidetään automaattisesti viisaina, on ollut kulttuurissamme läsnä jo vuosia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan oletus ei välttämättä ole aivan täysin tuulesta temmattu; huonolla näkökyvyllä ja älykkyydellä nimittäin vaikuttaisi olevan korrelaatiota.

 

Silmälasien käyttäjät 30 prosenttia muita tutkittavia älykkäämpiä

Edinburghin yliopiston tutkijat teettivät laajan tutkimuksen etsiäkseen yhteyttä älykkyyden ja perinnöllisten taipumusten välillä.

Tutkijat analysoivat yli 300 000 kaikenikäistä ihmistä ja kykenivät tunnistamaan 148 itsenäistä lokusta, jotka yhdistyivät älylliseen osaamiseen, sekä tutkimaan, kuinka erilaiset ominaisuudet, kuten näkökyky, korkea verenpaine tai elinajanodotus vaikuttivat älykkyyteen.

Tutkittavat, joilla oli silmälasit, olivat 30 prosenttia muita tutkittavia älykkäämpiä, tutkimusryhmä paljastaa.

Lisäksi korkea älykkyys linkittyy muihinkin ihmisen ominaisuuksiin, kuten pitkäikäisyyteen, matalaan keuhkosyövän riskiin ja parempaan henkiseen terveyteen.

 

Geneettisten ominaisuuksien ja älykkyyden välinen tutkimus kehittyy

Tutkijatohtori Gail Davies, geneettinen tilastotieteilijä, uskoo, että tutkimuksen tuloksilla voi olla suurempi merkitys tulevaisuudessa.

”Tämä on kaikkien aikojen suurin kognitiivisten toimintojen tutkimus, ja kykenimme tunnistamaan runsaasti geneettisiä eroavaisuuksia, jotka vaikuttavat myös ajattelukykyyn,” tohtori Davies kertoo.

“Jaettujen geneettisten efektien terveysvaikutusten löytäminen ja niiden merkitys aivojen rakenteelle tarjoaa loistavan pohjan jatkotutkimuksille.”

Geneettisten ominaisuuksien ja älykkyyden välinen tutkimus on edennyt pitkälle viime vuosina, selittää toinen tutkija Ian Deary.

“Alle vuosikymmen sitten etsimme älykkyyteen liittyviä geenejä yli 3000 ihmiseltä, emmekä löytäneet käytännössä mitään,” hän kertoo.

”Nyt, kun meillä oli käytössä yli 100 kertaa enemmän koehenkilöitä ja yli 200 tutkijaa, olemme löytäneet yli 150 geneettistä tekijää älykkyyden taustalla.”

Professori Deary kertoo, että tutkijatiimin tulee analysoida tuloksia tarkemmin ymmärtääkseen paremmin, kuinka kognitiiviset taidot taantuvat vanhemmalla iällä.

 

Lue myös: 7 merkkiä siitä, että oletkin oikeasti NERO

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Caleb George