Pelkkä viinin haistaminen voi auttaa dementian välttämisessä

15.8.2023

Kun ensi kerralla avaat viinipullon, muista nuuhkia viiniä ennen maistamista. Haistaminen ei ole vain olennainen osa maistamisprosessia – Se tekee myös hyvää terveydellesi.

Vastikään teetetyssä tutkimuksessa havaittiin, että sommelieerit sairastuvat muita epätodennäköisemmin Alzheimeriin ja Parkinsonin tautiin.

 

Sommelieerien aivot ovat muita vahvempia erityisesti muistiin ja hajuaistiin liittyvillä alueilla

Tiedemiehet kuvasivat sommelieerien ja muista ammattiryhmistä kerätyn verrokkiryhmän aivoja ja huomasivat, että sommelieerien aivot olivat vahvempia tietyillä osa-alueilla. Käytännössä heidän aivonsa olivat paksumpia erityisesti muistiin ja hajuaistiin liittyvillä alueilla.

“Sommelieerien muisti- ja hajuaistialueet aktivoituivat huomattavasti enemmän verrattuna verrokkiryhmään,” tutkimuksessa kerrottiin

“Tulokset ovat mielenkiintoisia siksi, että nämä alueet vaurioituvat eniten muistisairauksien kehittyessä,” tutkijat sanoivat. ”Käytännössä tutkimus todistaa, että harjoittelemalla asiantuntijaksi voi vahvistaa aivojaan iän karttuessa.”

 

Kuka nyt ei haluaisi haistella viinejä?

Joten, viinin haistelu voi olla palkitsevaa myöhemmin.

Otoskoko oli suhteellisen pieni: vain 13 sommelieeria verrattiin 13 vertailuhenkilöön. Mutta tulokset ovat silti kiintoisia, sillä kuka nyt ei haluaisi haistella viinejä?

Ja kun olet haistellut tarpeeksi, voit juoda.

 

Lue myös: Pullo viiniä päivässä ’ei ole pahasta’ – johtava tiedemies väittää

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Townandcountrymag.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Elle Hughes