Passiivis-aggressiivisen käyttäytymisen paljastavat merkit

5.12.2024

Etsitkö merkkejä passiivis-aggressiivisesta käytöksestä riitatilanteessa? Pohditko, oletko itse passiivis-aggressiivinen mutta et tiedä, mitä merkkejä etsiä?

Jos sinusta tuntuu, että kumppanisi saattaa käyttäytyä passiivis-aggressiivisesti, voi olla aika tarkastella näitä merkkejä:

 

Valittaminen

Passiivis-aggressiivinen käytös lähtee usein valittamisesta. Valittaako kumppanisi jatkuvasti kaikesta tekemättä kuitenkaan mitään asialle? Heittääkö hän pieniä piikkejä esimerkiksi siitä, miten kotityöt eivät koskaan valmistu, mutta ei pyydä sinulta apua? Tämä kaikki voi olla merkki passiivis-aggressiivisesta käytöksestä, jota et ehkä tunnista.

Passiivis-aggressiivinen käytös on viestintätyyli, jossa henkilö ilmaisee vihansa epäsuorasti, esimerkiksi sarkasmin, kritiikin tai jääräpäisyyden kautta. Se on tapa ilmaista vihaa ilman, että suoraan kohdataan henkilöä, johon viha kohdistuu. Sitä käytetään usein suoran konfliktin välttämiseen tai tilanteen manipulointiin.

Valittaminen on yksi yleisimmistä passiivis-aggressiivisen käytöksen merkeistä. Henkilö voi ilmaista suuttumustaan tai turhautumistaan valitusten kautta, mutta ei tee mitään tilanteen korjaamiseksi. Hän voi myös tehdä hienovaraisia huomautuksia tai piikkejä, ilman että käsittelee ongelmaa suoraan.

Muita passiivis-aggressiivisen käytöksen merkkejä ovat vastuun välttely, tekosyiden keksiminen, asioiden tahallinen viivyttely ja tehottomasti työskentely. Passiivis-aggressiivinen henkilö voi myös olla ylisensitiivinen kritiikille tai vaikuttaa yhteistyöhaluttomalta. Lisäksi hän voi olla ylisarkastinen tai käyttää passiivis-aggressiivista viestintätyyliä.

On tärkeää tunnistaa passiivis-aggressiivisen käytöksen merkit ja puuttua niihin suoraan. Avoin ja rehellinen viestintä on paras tapa käsitellä taustalla olevia ongelmia ja ratkaista tilanne.

 

Muistikatkokset

Entä muistikatkokset? Unohtaako kumppanisi asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä? Entä kaikki hyvät asiat, joita olet tehnyt? Tällaiset pienet muistikatkokset voivat olla merkki passiivis-aggressiivisesta käytöksestä, vaikka hän ei edes tiedosta sitä itse! Muista, että passiivis-aggressiivisuus ei koskaan suoraan hyökkää ongelmaa kohti, vaan kiertää sen.

 

Viivyttely

Toinen passiivis-aggressiivisen käytöksen muoto liittyy viivyttelyyn. Pyysikö kumppanisi sinua tekemään jotain? Harmittaako se sinua? Odotatko viimeiseen mahdolliseen hetkeen ennen kuin teet sen? Tämä on ehdottomasti yksi passiivis-aggressiivisen käytöksen muodoista, vaikka et ehkä tiedostaisi sitä.

 

Mököttäminen

Mököttäminen ja murjottaminen ovat hyvin samankaltaisia asioita ja ne ovat toinen tapa olla passiivis-aggressiivinen, jos pelaat korttisi oikein. Jos kumppanisi haluaa viettää aikaa ystäviensä kanssa ja sinä haluaisit hänen jäävän kotiin, et välttämättä sano sitä suoraan. Sen sijaan mökötät ja murjotat, kunnes hän suostuu jäämään kotiin. Tämä on ehdottomasti yksi passiivis-aggressiivisen käytöksen muodoista!

 

Protestointi

Entä jos protestoit? Jos kerrot kumppanillesi, ettet halua hänen menevän ulos, ja saat hänet tuntemaan syyllisyyttä suunnitelmistaan, tämä on myös passiivis-aggressiivista käytöstä. Älä tee tätä, sillä hänen ei pitäisi tuntea syyllisyyttä halutessaan viettää aikaa ystäviensä kanssa!

 

Kauna

Passiivis-aggressiivinen käytös on täynnä kaunaa. Jos kumppanisi sanoo jotain, mistä et pidä, odotatko asioiden tekemistä tai salaa kiukutteletko? Kirjoitatko piikikkäitä muistiinpanoja sen sijaan, että kohtaisit ongelman? Kaikki nämä ovat passiivis-aggressiivisen käytöksen merkkejä!

 

Järjettömyys

Passiivis-aggressiivisuus voi tehdä sinusta äärimmäisen järjettömän ja itsepäisen. Rehellisesti, minulle käy näin, kun en saa tahtoani läpi – ja uskon, että kaikille voi käydä niin. Tällaisesta mielentilasta voi olla vaikea päästä ulos, mutta se on mahdollista.

 

Ei ota syytä niskoilleen

Viimeinen merkki passiivis-aggressiivisesta käytöksestä on vastuun välttely. Näetkö jatkuvasti, ettei kumppanisi ota syytä niskoilleen? Entä sinä? Jos kumpikaan teistä ei tee niin, se voi olla merkki! Muista, että joskus on helpompaa ottaa vastuu ja siirtyä eteenpäin.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Allwomenstalk.com
Lähde: Unsplash.com