Nämä ruokavinkit ovat sekä terveellisiä, että budjettiystävällisiä

21.3.2019

Haluaisitko syödä terveellisemmin, mutta sinulla ei ole varaa? Vastoin monia ennakkoluuloja, terveellistä ruokavaliota voi ylläpitää myös pienemmällä budjetilla. Tässä seitsemän elintarviketta, joilla on korkeat ravintoarvot ja alhainen hinta.

1. Bataatit

Nämä makeat ja edulliset perunat sisältävät voimakkaita antioksidantteja, joilla on useita terveyshyötyjä: ne muun muassa suojaavat näön säilymistä ja vähentävät syövän ja sydänsairauksien riskiä.

2. Pavut

Pavuissa on paljon proteiinia ja kuitua ja vähän rasvaa, ja niiden on myös tutkittu vähentävän sydänsairauksien riskiä ja auttavan diabeteksen hallinnassa. Kaiken lisäksi empiiriset todisteet osoittavat, että maailman vanhimmat ihmiset syövät papuja ­- vakuuttavaa, eikö?

3. Säilyketomaatit

Säilötyt tomaatit ovat tuoreita halvempia ja säilyvät pidempään ­ mutta niillä on myös eräs ylimääräinen terveyshyöty. Tomaattien lämmittäminen säilömistä varten vapauttaa niissä olevan lykopeenin, joka on syöpäriskiä vähentävä antioksidantti.

4. Kananmunat

Monet ovat pitäneet kananmunia kolesterolipommina, jota tulee vältellä. Viime vuosien tutkimukset ovat kuitenkin onneksi osoittaneet, ettei kaikki kolesteroli ole pahasta. Kananmunat ovat edullinen, helppo ja lihaa ympäristöystävällisempi proteiininlähde.

5. Banaanit

Mikä olisi parempaa, kuin maukas hedelmä, joka tulee omassa biohajoavassa kertakäyttöpakkauksessaan? Banaanit ovat täynnä selviytymiselle välttämätöntä kaliumia, joka myös vaikuttaa sydämen ja munuaisten terveyteen sekä verenpaineeseen.

6. Pakastevihannekset

Tuore on tietenkin aina parasta ­- paitsi, jos se pilaantuu. Jos et ole suunnitellut etukäteen, milloin teet vihanneksista ruokaa, osta ne pakasteena: säästät rahaa, kun et joudu heittämään niitä pilaantuneena roskiin.

7. Kausiluonteiset tuotteet

Jos haluat ostaa mansikoita talvella, ne tietenkin maksavat enemmän ja tulevat kauempaa, joten sinulle päätyessään niissä ei ole enää kaikkia terveellisiä ravinteita, ja ne aiheuttavat enemmän haittaa ympäristölle. Syö siis sitä, mitä mihinkin aikaan tuotetaan lähelläsi ­ näin säästät rahaa ja ympäristöä.

Lähde: huffingtonpost.com
Kuva: Unsplash / Monika Grabkowska