Nämä 4 rosmariinin terveysvaikutusta saavat suusi loksahtamaan auki

22.7.2021

Yrteillä on häikäisevä kyky muuttaa keskinkertainen ruoka-annos häikäiseväksi ja antaa viimeinen säväys esimerkiksi drinkkeihin. Kaiken lisäksi ne ovat erittäin terveellisiä.

Rosmariini on erinomainen esimerkki. Osaatko kuvitella mureaa lammasta tai hyvää gin tonicia ilman ripausta rosmariinia? En minäkään. Mutta tiesitkö, että rosmariini on pullollaan antioksidantteja ja polyfenoleja, jotka parantavat muistia ja sydämen terveyttä sekä ehkäisevät kakkostyypin diabetesta?

Rosmariini onkin usein aliarvostettu, jos otetaan huomioon kaikki sen ominaisuudet. Seuraavassa lisää rosmariinin terveysvaikutuksia:

 

01. Rosmariini taistelee tulehduksia vastaan

Tulehdustilat ovat useiden sairauksien ja kroonisten tautien alku ja juuri. Esimerkiksi ateroskleroosi, Alzheimerin tauti ja nivelreuma saavat kaikki alkunsa tulehdustiloista.

Rosmariinin polyfenolit ja terpeenit ovat loistavia aseita tulehduksia vastaan, sillä ne ovat luonnollisesti esiintyviä antioksidantteja. Niillä on kyky neutralisoida vapaita radikaalisoluja, jotka yleensä saavat tulehduksen aikaan. Tuloksena verisuonet ja valtimot tukkiutuvat epätodennäköisemmin ja säästyt monenlaisilta oireilta, kuten kivulta ja turvotukselta.

 

02. Rosmariini edesauttaa aivojen terveyttä ja muistia

Karnosiinihappo on yksi rosmariinin hienoimmista yhdisteistä. Kyseinen happo on erityinen terpeeni, joka on osoittanut kykenevänsä hidastamaan Parkinsonin taudin kehittymistä.

Joidenkin tutkimusten mukaan rosmariini kykenee hidastamaan myös vaarallisen amyloidiplakin kehittymistä aivoissa. Plakki pahentaa muistinmenetystä ja kognitiivista rappeutumista, joita esiintyy Alzheimerin taudin yhteydessä.

 

03. Rosmariini tasapainottaa verensokeria

Kakkostyypin diabetes on yksi ikävimmistä taudeista. Se nopeuttaa ikääntymisprosessia jopa 15 vuotta ja vaikeuttaa elämää monella tapaa. Ikääntymisen nopeutuminen johtuu ylimääräisestä sokerista veressä, mikä aiheuttaa tulehduksia ja joka kiinnittyy verisuonien seinämiin.

Useimmat diabetespotilaat taltuttavat tautiaan ruokavaliolla ja terveellisillä elämäntavoilla. Jotkut käyttävät myös diabeteslääkkeitä, jotka edistävät elimistön herkkyyttä insuliinille.

Harvat kuitenkaan ovat tietoisia rosmariinin hyödyistä. Rosmariiniuutteella on insuliininomaisia vaikutuksia, jotka auttavat elimistöä prosessoimaan glukoosia. Rosmariini ei tietenkään korvaa lääkkeitä, mutta rosmariinin lisääminen ruokavalioon voi antaa mahdollisuuden vähentää lääkityksen määrää tai ehkäistä taudin kehittymistä huonompaan suuntaan. Tutkimusten mukaan rosmariini voi auttaa myös muiden metabolisten sairauksien hoidossa.

 

04. Rosmariini voi edistää ruoansulatusta

Tästä vaikutuksesta ei ole vielä tieteellisiä todisteita, mutta rosmariiniteetä käytetään usein ruoansulatusvaivojen hoitoon.

Et häviä mitään, jos annat rosmariinille mahdollisuuden ensi kerralla, kun vatsasi alkaa pitämään kummallisia ääniä. Vaikka vatsavaivasi eivät parantuisikaan, saat aimo annoksen muita terveysvaikutuksia. Älä siis unohda poiketa mauste- tai yrttihyllyllä, kun ensi kerralla pyörähdät lähikaupassasi.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Heart MD Institute
Lähde: Pixabay