Näistä oireista huomaat, ettet huolehdi itsestäsi hyvin

1.6.2024

Nopeasti lisääntyvän stressin myötä monet ihmiset kokevat vaikeaksi pysähtyä hetkeen ja olla aidosti läsnä. Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka tuntevat jatkuvasti olevansa pakotettuja kiirehtimään ja venymään joka suuntaan, saattaa terveytesi olla vaarassa.

Se ei ole sinun syytäsi. Elämme maailmassa, joka on täynnä välttämättömiä stressitekijöitä. Teknologian odotetaan tarjoavan meille välitöntä pääsyä, mutta todellisuudessa se lisää meihin kaikkiin vain valtavaa painetta. Tähän soppaan kun sekoitetaan monet myrkyt ilmassamme, vedessämme, ruoassamme ja ajatteluprosesseissamme, sekä riittämätön uni, niin sinulla on täydellinen kasvualusta sairauksille ja terveysongelmille, jotka aiheutuvat kroonisen stressiä kehossamme.

Monet eivät edes tätä kaikkea edes huomaa ennen kuin kohtaavat täydellisen loppuun palamisen tai vakavan sairauden ja tajuavat, kuinka vaarallisesti heidän elämänsä on paineistunut. Saatat uskoa olevasi tietokone, jolla on loppumaton kovalevy, mutta lopulta työntämällä itseäsi liian kovaa eteenpäin, teet vahinkoa terveydellesi.

Lisääntyvien vaivojen, kuten Parkinsonin, aivohalvauksen, diabeteksen, Alzheimerin taudin, sydänsairauksien, korkean verenpaineen, masennuksen ja ahdistuksen esiintyvyys osoittaa, että on aika kiinnittää huomiota huomiota mahdollisiin varoitusmerkkeihin siitä, että mieltämme ja kehoamme kohdellaan liian rajusti. Tässä on 3 merkkiä siitä, että et huolehdi itsestäsi hyvin:

 

Ravintoaineiden puutokset

Ei ole ihme, että niin monet meistä ovat kyllästyneitä olemaan väsyneitä. Kiireisessä elämäntahdissa otat mukaan nopeat ja napakat lounaat, jotka ovat helposti saatavilla. Jos tämä kuulostaa sinulta, on todennäköistä, että ruokavaliosi on ravitsemuksellisesti puutteellinen.

Stressi vain pahentaa tätä ongelmaa, koska se altistaa sinut sairastumiselle. Stressi kuluttaa monia mineraaleja ja vitamiineja, jotka ovat välttämättömiä kehon toiminnan kannalta, sulkien kykysi sulattaa ravintoaineita, joita otat sisään. Ilman asianmukaista sulatusta ja imeytymistä, et voi muuntaa ruokaa energiaksi.

Esimerkiksi magnesium on hermoston säätelyyn, lihasten liikkeisiin, verenpaineeseen, uneen ja proteiinisynteesiin tarvittava mineraali, jota stressi kuluttaa kaikista eniten. Ärtyneisyys voi hiipiä, aivotoiminta voi häiriintyä ja voit kärsiä myös ummetuksesta.

B-vitamiinit, jotka tunnetaan onnellisuuden vitamiineina, ovat myös stressin vaikutuksesta ylikulutettuja. B-vitamiinit auttavat luomaan entsyymejä, jotka ovat välttämättömiä ruuansulatusta varten, mutta tämän vitamiiniluokan yhdistelmä auttaa sinua myös muodostamaan uusia punasoluja, ylläpitämään sydämen rytmejä ja minimoimaan masennusta, mielialan muutoksia, päänsärkyjä, sokerinhimoa ja unettomuutta.

Tarkastellaan stressaavien tilanteiden aikana syömiäsi ruokia – pääasiassa hiilihydraatteja. Kehosi tarvitsee B-vitamiinia 1, 2, 3, 5 ja 6, sekä fosforia ja magnesiumia näiden ruokien sulattamiseen ja aineenvaihduntaan. Jos näitä B-vitamiineja ei ole kehossa saatavilla, hiilihydraatit, joita syöt, saattavat mahdollisesti muuttua rasvaksi eivätkä energiaksi.

 

Lisämunuaisen vajaatoiminta

Lisämunuaisen vajaatoiminta on kuin synkkä pilvi, joka leijuu ylläsi joka päivä ja yö. Taistelet päästäksesi ylös sängystä aamulla. Et juuri muista suihkussa käyntiä tai pukeutumista töihin. Saatat saada hieman energiaa noin kello 9 aamulla ja alkaa tuntea itsesi puoliksi ihmiseksi uudelleen, mutta kello 15 jälkeen olet valmis ottamaan päiväunet. Turvaudut kofeiiniin ja sokeriin energianlähteeksi.

Sissälläsi sielusi itkee, kun taas aivosi, kaikkine häiriöineen, työntävät sinut kohti ”Tehdään se uudelleen” -kiertoa. Tämä todennäköisesti kuvaa noin puolta väestöstä. Ja jos tämä kuvaus liittyy sinuun, lisämunuaiset saattavat olla väsyneet. Lisämunuaisen väsymys ei tapahdu yhdessä yössä. Se on monien stressitekijöiden kertymistä eri suunnista ajan myötä. Jatkuva stressi, ilman aikaa toipumiseen ja palauttavaan lepoon, aiheuttaa vahinkoa lisämunuaisillesi.

Lisämunuaiset pitävät sinut elossa. Ne auttavat sinua selviytymään todellisten uhkien aiheuttamasta stressistä, mutta kun niitä ylikuormitetaan stressaavissa olosuhteissa. Nämä elimet erittävät kortisolia ja adrenaliinia pitääkseen sinut ”kiihdytettynä”. Ilman aikaa toipua, tämä elin on aina valppaana. Monet lääkärit eivät kerro sinulle lisämunuaisen väsymyksestä. He kertovat yksinkertaisesti, että munuaiset eivät ehkä toimi kunnolla, tai että ihosi näyttää löystyneeltä ja kalpealta, tai ehkä he diagnosoivat muita tiloja, kuten kilpirauhasen yli- tai vajaatoiminnan. Masennuslääkkeet saattavat olla sinulle tarpeen tulevaisuudessa.

Mikä tulee ensin, kana vai muna? On vaikea sanoa, koska nykyisen elämäntapamme on vaativaa. Se on pikaruokaa, kuviteltuja uhkia ja huonoa unta. Onko siis mikään ihme, että monet kivut ja vaivat saattavat johtua lisämunuaisten vajaatoiminnasta? Kuten edellä mainittiin, et voi elää ilman näitä elimiä. Kun huomaat stressitasojesi nousevan, sinun on löydettävä tapoja suojella lisämunuaisiasi kaikin keinoin.

Intialaiset yrtit, kuten Ashwagandha ja lakritsijuuri, sekä muut apteekista saatavat lisämunuaiskompleksit, voivat auttaa elvyttämään lisämunuaisiasi, samoin kuin tuoreet hedelmät ja vihannekset. Mutta jopa orgaanisimmatkin ruoat saattavat olla riittämättömiä, kun lisämunuaisväsymys hiipii. Korkean stressin aikana tai heti trauman jälkeen aseta itsellesi aikataulu. Etsi tapoja tasapainottaa henkinen ja fyysinen työsi lisälepoa, rentoutumista ja leikkiä lisäämällä. Päivittäinen rutiini, joka edistää luontaista biologista kelloasi, auttaa kehoa nollautumaan paitsi lisämunuaisille myös muille elimille, jotka ovat vastuussa aineenvaihdunnasta, hormonituotannosta ja ruuansulatuksesta.

Työskentele ahkerasti asettaaksesi itsesi etusijalle, jotta huolehdit itsestäsi. Rajoita ulkoilua, opi nauttimaan katsomistasi elokuvista tai televisio-ohjelmista ja vähennä elämäsi stressitekijöitä. Kun teet kaiken tämän, niin saatat huomata, miten ne tummat ympyrät ja pussit silmiesi alla alkavat hävitä.

 

Maksan, sappirakon ja vatsan vaivat

Et tarvitse alkoholia saadaksesi rasvamaksan. Et tarvitse liiallisia tai vaikeasti sulavia rasvoja sappirakon lietteelle. Ja se mahahappo, jota koet, saattaa liittyä enemmän stressiin, jota koet kuin siihen ruokaan, jota syöt. Magnesiumin puutoksen ja ummetuksen alkamisen myötä järjestelmäsi tukkeutuu. Stressin aikana, jossa saatat osoittaa vihaa, turhautumista, epävarmuutta, katkeruutta ja kyvyttömyyttä ottaa enemmän vastuuta, kaikki nämä elimet vaikuttavat.

Ruoansulatuksesi ei välttämättä toimi kunnolla ja eritteiden kansa  on haasteita. Korkean stressin aikana järjestelmäsi pidättää tai pitää sisällään, ja tässä tapauksessa, yläruuansulatusvaivat nousevat esiin. Elämä on valintojen kehä. On inhimillistä stressaantua ja tarttua juuri niihin asioihin, joita et tarvitse tai jotka eivät ole terveellisiä sinulle. Totuttujen tapojen muuttaminen vaatii kurinalaisuutta ja päättäväisyyttä. Silti hyvä ravitsemus on tärkeää, sillä ilman sitä kukaan ei selviä.

 

Tule tietoiseksi tavoistasi ja tee muutos

Et voi välttää stressiä nykyisessä maailmassamme. Voit kuitenkin tulla tietoiseksi tavoistasi ja tehdä muutamia elämäntapamuutoksia vähentääksesi reaktiotasi stressaaviin tilanteisiin. Itsetietoisuus voi laittaa sinut kosketuksiin niiden tunteiden kanssa, jotka pyytävät sinua hidastamaan vähän. Tarkasteltaessa sitä, mikä tuo sinulle onnea verrattuna siihen, mikä kuluttaa sinua, voit auttaa sinua laatimaan aikataulun, joka on juuri sinulle sopiva. Valitsemalla tuoreita hedelmiä ja tummanvihreitä lehtivihanneksia aterioihisi, kun valmistat enemmän aterioita kotona, voit lisätä mausteita elämääsi.

Nämä pienet muutokset auttavat sinua selviytymään mistä tahansa elämä heittääkin sinulle, ilman negatiivista itsekritiikkiä ja vääristymistä. Ruoki lisämunuaisiasi, niin ne ruokkivat sinua. Vältä suuria sairauksia myöhemmin tekemällä yksinkertaisia muutoksia elämääsi nyt. Ennen kaikkea ota aikaa tehdä elämästäsi ihanaa, jotta sinäkin löydät aikaa pysähtyä ja haistaa ruusut.

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Yourtango.com
Lähde: Unsplash.com