Näin teet intiimistä kanssakäymisestä terveempää ja parempaa – tuhoaako jokin näistä viettisi?

28.8.2019

Ihmiset harrastavat peiton heiluttamista tänä päivänä vähemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Naiset saavat vähemmän orgasmeja ja miesten halut ovat laskeneet. Suuntaus on huolestuttava, sillä asiantuntijoiden mukaan terveellinen seksielämä on oleellinen osa-alue ihmisen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa.

”Me gynekologit yritämme nostattaa positiivisempaa asennetta seksiä kohtaan ja rohkaista ihmisiä puhumaan seksistä avoimemmin. Näin voimme mahdollisesti auttaa ihmisiä saavuttamaan paremman ja tyydyttävämmän elämän intiimien hetkien osalta,” kertoo Kelly Trader, gynekologian opettaja Bostonin yliopistosta.

“Kyse on seksuaalisesta hätätilanteesta,” varoittaa Alisa Vitti, ravintotieteilijä ja seksuaalisuuskirjailija. ”Ongelma on se, että naisena helposti kuvittelee, että ongelma on vain minussa ja että omassa seksuaalisuudessa on jotain vikaa. Todellisuudessa meillä kaikilla tuntuu olevan välillä vaikeuksia, ja ongelmat ovat yleisempiä, kuin usein ajattelemmekaan.”

Koska positiivisella ja tyydyttävällä sänkytouhulla on useita mukavia seurauksia – esimerkiksi parempi mieli ja matalampi stressitaso – kannattaa selvittää, miten sen voisi saavuttaa. Seuraavaksi kerromme muutamia asiantuntijoiden vinkkejä selvittämisen helpottamiseksi:

 

Tutki, jos jokin tuhoaa viettisi

Jos epäilet, että jokin painaa halujasi alaspäin, voi olla syytä tutkia asiaa ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Vittin mukaan on muutamia yleisiä terveyteen liittyviä syyllisiä, joilla on taipumusta murskata innostus petipuuhiin. Niitä ovat mm:

Hormonaalinen ehkäisy: Tutkimusten mukaan hormonaaliset ehkäisyvälineet, kuten pillerit ja implantit, voivat laimentaa haluja ja joissain tapauksessa pysyvästi lamauttaa ihmisen kyvyn tuottaa riittävästi testosteronia, vaikka ehkäisy lopetettaisiinkin. Testosteroni on hormoni, joka saa ihmisen kiihottumaan ja haluamaan seksiä.

Matala testosteronitaso: Testosteronin vähäisyys on myös yksi yleisimmistä miesten haluja laskevista asioista. Jos sinulla on vaikeaa löytää itsestäsi kiimaisuutta, kannattaa jutella asiasta lääkärin kanssa. Hän voi tarkastaa hormonitasosi ja ehdottaa mahdollisesti sopivia ratkaisukeinoja.

Tietty lääkitys: Masennuslääkkeet, kipulääkkeet, jotkut verenpainelääkkeet ja syöpälääkkeet voivat madaltaa seksihaluja. Jos epäilet, että lääkkeet eivät tee hyvää seksivietillesi, ota yhteys lääkäriisi ja keskustele lääkityksestä. Älä kuitenkaan lopeta lääkitystä omatoimisesti ennen lääkärille puhumista.

Henkiset ongelmat: Esimerkiksi masennus ja ahdistuneisuus aiheuttavat stressiä, joka vaikeuttaa kiihottumista tai poistaa kiinnostuksen seksiä kohtaa. Myös henkisen puolen asioissa kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin.

Aikaisemmat terveydelliset ongelmat: Naisten kohdalla erilaiset oireet, kuten epäsäännöllinen kuukautisrytmi tai endometrioosi, voivat aiheuttaa seksuaalisia ongelmia. Jos epäilet, että näin on sinun kohdallasi, kannattaa suunnata pikaisesti lääkäriin keskustelemaan asiasta. Myös krooniset taudit voivat vaikuttaa seksiviettiin.

Vähäinen liikunta: Sinun ei tarvitse olla maratonkunnossa, mutta säännöllinen liikunta edistää kiihottumista tutkimusten mukaan.

Raudanpuute: Raudanpuute voi naisilla aiheuttaa hermostuneisuutta, joka johtaa myös heikompaan seksuaaliseen suorituskykyyn.

Muista, että yllä oleva lista koostaa vain yleisimmät ongelmat. On olemassa runsaasti muitakin syitä matalaan seksiviettiin. Trederin mukaan tämä pätee erityisesti naisten kohdalla:

”Seksuaalisuus on monimutkaista. Naiset voivat esimerkiksi menettää halunsa tai kokea vaikeuksia saavuttaa orgasmia seksin aikana. Seksi voi myös olla kivuliasta,” Treder kertoo. “Naisilla voi olla useampia ongelmia samaan aikaan. Lohdullista on se, että lääkäri osaa useimmiten auttaa kaikkien kanssa. Asiat täytyy vain uskaltaa tuoda esiin vastaanotolla.”

 

Pysy terveenä muistamalla ehkäisy

Osa terveellistä seksielämää on turvallisuus ja se, että suojautuu seksissä tarttuvilta taudeilta. Näitä tauteja ovat esimerkiksi kondylooma ja klamydia.

Terveydenhuollon ammattilaisten mukaan seksitautien varalta olisi hyvä käydä säännöllisesti testeissä. Klamydiariski on erityisen korkea alle 25-vuotiailla seksuaalisesti aktiivisilla naisilla.

 

Muista, että “normaali” seksielämä on kaikille erilainen

Sekä Vitti että Treder korostaa, että seksiä tulee harrastaa vain silloin, kun oikeasti haluaa. Kaikkien seksielämä on yksilöllistä, joten älä ota paineita ympäröivästä yhteiskunnasta tai mediasta.

On tärkeää kiinnittää huomiota omaan vartaloon ja henkiseen tilaan. On aivan eri asia tuntea välillä haluttomuutta seksiin, kuin että olisit kadottanut halusi lopullisesti. Sekään ei tarkoita kuitenkaan sitä, että olisit jotenkin viallinen tai sairas, Vitti sanoo.

“Naiset ovat usein ankaria itselleen, ja ilman oikeita neuvoja naiset voivat päätyä syyttämään itseään seksuaalisista ongelmistaan,” hän muistuttaa.

Tämä pätee myös miehillä. Alhainen seksuaalinen halukkuus iskee helposti myös miehiin, erityisesti niihin, jotka ovat huonossa fyysisessä tai henkisessä kunnossa. Erään tutkimuksen mukaan 43 prosenttia naisista ja 31 prosenttia miehistä kokee välillä vaikeuksia seksuaalisuutensa kanssa. Esimerkiksi erektiohäiriöt ovat yleisiä tänä päivänä erityisesti vanhemmilla miehillä.

Seksiongelmat ovat kaikkien yhteisiä, riippumatta iästä, sukupuolesta tai rodusta. Tärkeintä on muistaa keskustella lääkärin kanssa, jottei vaikeuksista tule pitkäaikaista ongelmaa.

Vitti ja Treder suosittelee seksin aikatauluttamista, jos sinulla on haasteita harrastaa seksiä enemmän kuin harvoin. Tee seksistä prioriteetti ja pyri harrastamaan sitä vain silloin, kun todennäköisesti nautit siitä kaikkein eniten. Tulet huomaamaan, että seksi voi olla todella hauskaa. Kokeile siis seuraavien seksikertojen merkkaamista kalenteriin.

Kun pääset vauhtiin, voit alkaa kokeilemaan esimerkiksi uusia asentoja ja toteuttamaan fantasioitasi. Seksin ei tarvitse olla pakkopullaa!

Lue lisää: seksi & romantiikka uutisia

Lähde: Huffpost.com
Lähde: Pixabay.com