Näin kissat suhtautuvat ihmisiin suhteessa ruokaan, väittävät tutkijat

4.2.2019

Jokainen kissanomistaja tietää, että kissat ovat upeita, välittäviä ja hienoja petoeläimiä. Kun tulet töistä kotiin, kissasi on heti vastassa hieroutumassa jalkojasi vasten. Kun istut sohvalle, kissasi tulee viereesi kehräämään kuin värisevä kuumavesipullo. Sänkyyn mennessäsi tiedät herääväsi aamulla karvakamu vierelläsi venyttelemässä.

 

Kissojen viehätysvoima

Ne ihmiset, joilla ei ole omaa kissaa, ovat niitä, joiden mielestä kissat ovat mitään sanomattomia. Vaikka kissat eivät teekään itsestään naurunalaisia koirien tavoin, ei se ota mitään pois niiden viehätysvoimasta.

 

Onko koira sittenkään ihmisen paras ystävä?

Nyt myös tutkijat ovat todistaneet, että kissat ovat ihmisten parhaita ystäviä. Kissat ovat niin mukavia, että tutkimusten mukaan kissat viettävät mieluummin aikaa ihmisten kanssa kuin syövät ruokaa. Ja kaikkihan me tiedämme, että kissat todellakin rakastavat ruokaa.

 

Testi ilman ruokaa leluja

Tutkimuksessa tutkijat toteuttivat kognitiivisia testejä, joita on aikaisemmin tehty myös koirille ja kilpikonnille. He lainasivat 50 kotikissaa ja 50 hoitokotikissaa ja jättivät ne ilman ruokaa, leluja ja ihmisiä muutaman tunnin ajaksi. Seuraavaksi kissoille näytettiin erilaisia näihin asioihin liittyviä virikkeitä ja kuvia.

 

Ihmisen tärkeys kissan virikkeenä

Vaikka hoitokodissa asuvat kissat ja ihmisten luona asuvat kissat osoittivat samankaltaisia tuloksia, tutkijat huomasivat, että lähes jokainen kissa suosi ihmisvirikkeitä lelujen ja ruoan sijaan. Ainoastaan kolmasosa kissoista laittoi ruoan etusijalle.

“Vaikka onkin väitetty, että kissayhdyskunta elää jatkumossa ja ohjautuu hiljalleen kohti itsenäisyyttä, huomasimme, että 50% kissoista suosi ihmiskontaktia muiden virikkeiden sijaan, kun ne saivat itse valita,” tutkimuksessa todetaan.

“Kissatutkimusten myötä on löydetty yhä enemmän todisteita kissojen sosiokognitiivisista kyvyistä ja taidosta ratkoa ongelmia. On kuitenkin edelleen yleinen uskomus, että kissat eivät ole erityisen sosiaalisia tai kyvykkäitä oppimaan eri asioita. Syy oletukseen voi olla se, että emme tunne riittävästi kissojen mieltymyksistä ja siitä, mikä niitä motivoi oppimaan erilaisia taitoja.”

50 Kissaa ei välttämättä ole mikään maailman suurin otoskoko, mutta olemme varmoja, että jos kysyisimme asiasta keneltä tahansa kissanomistajalta, olisivat he samaa mieltä tutkimuksen kanssa.

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Lähde: Metro.co.uk
Lähde: Pixabay