Mistä tiedät, että sinulla on tulehdusta elimistössä – tunnista oireet ja hoida

24.5.2024

On tärkeää tietää syyt ja hoidot – varsinkin kun käsitellään kroonista tulehdusta. Yli puolet kaikista kuolemista ajatellaan liittyvän tulehdukseen liittyviin sairauksiin – mutta tästäkin huolimatta elimistömme ei voi toimia ilman sitä.

Tämä voi alkuun kuulostaa ristiriitaiselta. Lopputulos – hyvän ja huonon tulehduksen välillä – johtuu tulehduksen asteesta – kuinka kauan tulehdus kestää ja kuinka laaja se on. Tulehdus on osa elimistön puolustusjärjestelmää, auttaen sinua parantumaan vammoista ja taistelemaan infektioita vastaan.

Oletetaanpa esimerkiksi, että saat verta vuotavan naarmun polveesi kompastuttuasi koirasi talutushihnaan patikoidessasi. Elimistösi vapauttaa välittömästi kemikaaleja, jotka ovat ikään kuin hälytystilass. Valkosolut toimivat kuin pieni SWAT-ryhmä, kiirehtien polveesi aloittaakseen parantumisprosessin. Voit kokea syntyvän tulehduksen kipuna, turvotuksena, punoituksena tai lämpönä.

”Tulehdusreaktio aktivoi immuunijärjestelmäsi taistelemaan infektiota vastaan, jotta paranisit,” sanoo Sadiya Khan (M.D., Magerstadt Professor of Cardiovascular Epidemiology at the Northwestern University Feinberg School of Medicine, Chicago). Jos sairastut flunssaan tai bakteeri-infektioon, tämä prosessi tapahtuu soluissa ja kudoksissa, missä et yleensä näe sitä.

 

Akuutin vs. kroonisen tulehduksen eron ymmärtäminen

Tämä välitön reaktio laukaisevaan tekijään, tunnettu nimellä akuutti tulehdus, joka on tarkoitettu lyhytaikaiseksi. Kun valkosolut ovat tehneet tehtävänsä, haavasi paranee tai kuume laskee, tunnet itsesi paremmaksi, ja tulehdusprosessi vaimenee. Mutta joskus elimistö ei aivan hahmota, milloin tai miten miten tulehdus saadaan talttumaan, niin tulehdus muuttuu krooniseksi. Silloin prosessi muuttuu hyödyllisestä haitalliseksi.

Toisin kuin akuutti tulehdus, krooninen tulehdus on tila, jossa järjestelmä pysyy aktiivisena, lähettäen ”parantavia” soluja, jotka aiheuttavat tulehdusta, vaikka vaaraa ei olisikaan enää; tämä voi olla systeeminen (tarkoittaen koko kehoa) eikä vain yhdellä alueella.

Kun tulehdus muuttuu krooniseksi, elimistö saattaa erehtyä omia kudoksiaan ja solujaan vieraiden tunkeutujien, kuten bakteerien, kaltaisiksi ja käynnistää sisäisen armeijansa hyökkäämään niitä kohtaan, mikä johtaa soluvaurioihin, kipuun ja muihin oireisiin (siksi krooninen tulehdus liittyy autoimmuunisairauksiin). Immunosysteemi voi myös olla yleisesti yliaktiivinen, aiheuttaen vaurioita kudoksille ja elimille. Onneksi opimme joka päivä enemmän siitä, miten estää ja hallita kroonista tulehdusta.

 

Mitkä ovat tulehduksen merkit?

Akuutin tulehduksen havaitseminen on melko helppoa, mutta krooninen tulehdus on hieman hankalampi. Useat verikokeet voivat tarkistaa tulehduksen merkkien esiintymisen, mutta ne eivät voi erottaa, milloin se on akuutti (esimerkiksi viruksesta) ja milloin krooninen. Jos sinulla on yksi tai useampi alla olevista oireista, se saattaa johtua kroonisesta tulehduksesta, joka voi jatkua kuukausia tai jopa vuosia.

 • Väsymys
 • Rintakipu
 • Jäykät lihakset ja nivelet
 • Ihottuma
 • Vatsan ongelmat, kuten ummetus ja ripuli
 • Päänsärky
 • Painonnousu

 

Tulehdus ei ole pelkästään kasa epämiellyttäviä oireita, vaan se voi sairastuttaa sinut. Krooninen tyyppi voi vahingoittaa terveitä soluja, mikä johtaa pitkäaikaisiin sairauksiin. Itse asiassa lähes puolet kuolinsyistä on liitetty krooniseen tulehdukseen jollain tavalla, mukaan lukien Alzheimerin tauti ja muut dementia-muodot, erilaiset syövät, sydänsairaudet, aivohalvaukset ja tyypin 2 diabetes.

Krooninen tulehdus liittyy myös allergioihin ja astmaan, akneen, ekseemaan, psoriasikseen ja nivelrikkoon, ja se on tärkeä tekijä autoimmuunisairauksissa, kuten multippeliskleroosissa, lupuksessa ja Sjögrenin syndroomassa, jotka ovat yleisempiä naisilla.

 

Syyt

Krooninen tulehdus voi johtua jäljelle jäävästä viruksesta, ympäristömyrkyistä, sekä kroonisesta stressistä ja yksinkertaisesti vanhenemisesta. Ruokavalinnat vaikuttavat myös, mutta koska termiä ei ymmärretä hyvin, monet tekevät muokkauksia ruokavalioonsa, jotka saattavat olla tarpeellisia tai eivät (eivätkä ehkä tunnista joitain todellisia syypäitä). Alla yleisimmät asiat, joita väitetään aiheuttavan tulehdusta, ja ovatko ne todella sellaisia.

Alkoholi: Kyllä

Yksinäisyys: Kyllä

Maitotuotteet: Ei

Tupakointi: Kyllä

Tomaatit: Ei

Kahvi: Ehkä

 

Keinot tulehduksen hillitsemiseen

Vaikka varmoja parannuskeinoja ei vielä ole systeemiseen tulehdukseen, voit tehdä joka päivä useita asioita tulehduksen hillitsemiseksi

Harjoita stressinlievitystä. Tiedämme, että stressi voi käynnistää tai pahentaa masennusta, dementiaa ja syöpää tulehduksen kautta, joten löydä itsellesi sopiva stressinlievitysmenetelmä ja harjoittele sitä joka päivä. Kokeile meditointia, taukoja sosiaalisesta mediasta, rentoutumista lämpimässä kylvyssä tai leikkimistä karvaisen ystävän kanssa.

Huomioi mitä syöt. Tietyt ruoat voivat pahentaa tulehdusta; yksi tapa selvittää, mikä aiheuttaa oireesi, on kokeilla eliminointidieettiä. Työskentele ravitsemusterapeutin kanssa eliminoidaksesi potentiaalisesti ongelmalliset ruoat, kuten punainen ja prosessoitu liha, sokeri ja paistetut ruoat kolmeksi viikoksi ennen kuin alat lisätä niitä takaisin, jos kehosi sietää niitä.

Ole aktiivinen. Valitse aktiviteetti, josta nautit – kävely, tanssi, voimaharjoittelu, pyöräily – ja tee sitä muutaman kerran viikossa. Tutkimukset osoittavat, että liikunta auttaa vähentämään kroonisen tulehduksen aiheuttamaa lihasvaurioita. Kaikkien ikäryhmien tulisi tavoitella vähintään 150 minuutin liikuntaa viikossa.

Mausta ruokaa. Herkullinen tapa taistella tulehdusta vastaan on kokata esim. kurkumalla, tuolla keltaisella mausteella, joka antaa curryille niiden värin ja maun – se voi auttaa tulehduksellisen suolistosairauden ja nivelrikon hoidossa. Yritä saada noin 500 mg – 1 000 mg päivässä. Voit lisätä maustetta smoothieihin, curryihin tai munakkaaseen. Yhdistä se mustapippuriin aina kun mahdollista. Jos pidät inkivääristä, niin lisää sitä ruokaasi. Inkiväärillä on myös tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

 

Ruoan, ruokavalion ja tulehduksen yhteys

Tulehdus liittyy muhunkin kuin vain ruokavalioon, mutta ”mitä syömme, on suuressa roolissa,” sanoo ravitsemusterapeutti Frances Largeman-Roth, R.D.N, ”Everyday Snack Tray” -kirjan kirjoittaja. ”Ruokavalio, joka sisältää runsaasti kasviperäisiä aineita, joita kutsutaan fytoravinteiksi, voi auttaa taistelemaan tulehdusta vastaan. Tämän takia kasviksia tulisi syödä säännöllisesti,” Largeman-Roth huomauttaa.

Kun syöt enemmän aitoa, tuoretta, rehellistä ja itse valmistamaasi ruokaa, niin prosessoidut ruoat, lisätyt sokerit (luonnollisesti esiintyvien sijaan), jalostetut hiilihydraatit ja tyydyttynyt ja transrasva jäävät vähemmälle. ”On myös järkevää rajoittaa natriumin määrä suositeltuun 2 300 mg päivässä, koska korkea verenpaine on myös liitetty tulehdukseen,” hän lisää.

Mitä ruoanlaittoon tulee, valitse höyrytys tai paistaminen grillaamisen tai paistamisen sijaan, hän sanoo. Yleisesti ottaen anti-inflammatorinen ruokavalio korostaa ruokia, jotka voivat luonnollisesti auttaa vähentämään tulehdusta, mukaan lukien laaja valikoima tuotteita, tyydyttymättömiä rasvoja, rasvaisia kaloja, vähän jalostettuja kokonaisia viljoja, yrttejä ja mausteita.

 

Vältettävät ruoat

 • Alkoholi
 • Rasvaiset punaisen lihan osat
 • Paistetut ja rasvaiset ruoat
 • Prosessoidut lihat (pekoni, nakit)
 • Sokeriset juomat (limsa, hedelmämehu, energiajuomat)
 • Erityisen jalostetut hiilihydraatit ja makeiset

 

Tulehdusta ehkäisevät ruoat

 • Avokadot
 • Paprikat
 • Marjat
 • Broccoli
 • Kirsikat
 • Tumma suklaa
 • Tummat lehtivihannekset
 • Extra-neitsytoliiviöljy
 • Rasvaiset kalat
 • Tuoreet yrtit
 • Valkosipuli
 • Vihreä tee
 • Sienet
 • Pähkinät (mantelit, saksanpähkinät)
 • Sipulit
 • Siemenet (chiansiemenet, pellavansiemenet, hampunsiemenet)
 • Mausteet (kurkuma, inkivääri, kaneli)
 • Tomaatit

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Goodhousekeeping.com
Lähde: Unsplash.com