Minttu on nyt trendikkäämpää kuin koskaan – tässä 5 todistetta

2.9.2020

Käytätkö mintunlehtiä vain mojitojen mausteena? Jos vastauksesi on kyllä, kannattaa tutustua minttuun ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ehdottomasti paremmin. Mintusta on reilusti iloa myös baarin ulkopuolella; tässä 5 todistetta siitä, miksi minttu ansaitsee paikkansa myös puutarhassasi ja ruokalautasellasi:

 

Minttu auttaa vatsavaivojen iskiessä

Piparminttuöljyn on havaittu helpottavan vatsakipuja ja ärtyvän suolen oireyhtymän oireita. Parantava vaikutus johtuu mintun sisältämän metanolin antispasmodisesta ominaisuudesta. Tähän asti hyötyjä on kuitenkin havaittu olevan saatavilla ainoastaan lisäravinnemuodossa, joten kannattaakin konsultoida ammattilaisia ennen pillereiden syömistä. Joka tapauksessa, et häviä mitään, jos nautit silloin tällöin kupillisen herkullista piparminttuteetä.

 

Minttu ehkäisee tulehduksia

Monien muiden vihannesten ja hedelmien tapaan minttu sisältää fytoravinteita, joilla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Näillä ravinteilla on kyky ehkäistä oksidatiivisen stressin aiheuttamia soluvahinkoja. Tämän lisäksi mintun avulla voit välttää kroonisten tulehduksien aiheuttamat kärsimykset.

Muista, ettei minttu yksinään korjaa muuten huonoa ruokavaliota. Käytä siis minttua kasvispainotteisen ja tasapainoisen ruokavalion osana.

 

Minttu vahvistaa vastustuskykyäsi

Antioksidanttisten ominaisuuksien lisäksi hyppysellinen minttua sisältää lähes puolet ihmisen päivittäisestä A-vitamiinin tarpeesta. Kasvipohjainen vitamiini suojelee solujasi vahingoilta taistelemalla vapaita radikaalisoluja vastaan.

Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa elimistön kudoksia, mikä nostattaa kroonisten tautien, kuten diabeteksen ja syöpien, riskiä. Mintun lehtien sisältämien yhdisteiden on myös havaittu tappavan entsyymejä, jotka nopeuttavat kasvainten kasvua.

 

Minttu suojaa vahingollisilta bakteereilta

Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että mintun öljyillä, karvonilla ja limoneenilla, on kyky ehkäistä bakteeritartuntoja. Tämä pätee sekä pilaantuneesta ruoasta että ruoansulatuskanavasta lähtöisin oleviin bakteereihin. Lisäksi nämä öljyt ehkäisevät ruoan pilaantumista, jos niitä hyödynnetään ruoan säilytys- ja varastoimistarkoituksessa.

Mintun lisäksi monet muut yrtit tunnetaan siitä, että ne vaikuttavat positiivisesti ihmisen immuunijärjestelmän toimintaan. Yrttien tosiasiallista vaikutusta tulee kuitenkin tutkia vielä lisää, ennen kuin voidaan väittää, että niillä voitaisiin varmasti kohentaa ihmisen vastustuskykyä.

 

Minttu voi auttaa sinua vähentämään suolan syömistä

Suolan käytön vähentäminen voi tuntua vaikealta, erityisesti jos kokee, ettei ruoka maistu miltään ilman suolaa. Yrtit ovat kuitenkin erinomaisia suolan korvikkeita, sillä ne sopivat lähes kaikkiin ruokiin ja tuovat niihin runsaasti vivahteikkaita makuja. Kokeile minttua esimerkiksi salaateissa, lihan ja kalan kanssa sekä leivän päällä. Saatatkin huomata, ettei suolan vähentäminen tapahdu aina maun kustannuksella.

 

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Good House Keeping
Lähde: Pixabay