Miksi porkkanoita kannattaa syödä? – 10 syytä

4.1.2023

Porkkanat ovat paljon muutakin kuin makea lisäys keittoihin, salaatteihin ja mehuihin. Porkkanat tekevät hyvää yleiselle terveydelle, erityisesti iholle, silmille, ruoansulatusjärjestelmälle ja hampaille.

Jos makea maku ei riitä, tässä 10 muuta syytä syödä porkkanoita:

 

  1. Beetakaroteeni: Porkkanat ovat täynnä tätä voimakasta antioksidanttia, joka muun muassa muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi, joka auttaa ylläpitämään ihon terveyttä.
  2. Ruoansulatus: Porkkanat lisäävät syljen eritystä ja sisältävät tärkeitä mineraaleja, vitamiineja ja entsyymejä, jotka auttavat ruoansulatuksessa. Säännöllinen porkkanoiden syöminen voi auttaa mahahaavojen ja muiden ruoansulatushäiriöiden ehkäisyssä.
  3. Emäksisyys: Porkkanoissa on paljon emäksisiä elementtejä, jotka puhdistavat ja voimistavat verta samalla, kun ne tasapainottavat elimistön happamuustasapainoa.
  4. Kalium:Porkkanat ovat hyvä kaliumin lähde. Kalium auttaa natriumtasapainon ylläpitämisessä ja näin auttaa kohonneen verenpaineen laskemisessa.
  5. Hampaiden terveys: Porkkanat tappavat vahingollisia basilleja suussa ja näin auttavat hammasmädän ehkäisyssä.
  6. Haavat:Raakoja tai raastettuja porkkanoita voidaan käyttää haavojen, viiltojen ja tulehdusten hoidossa.
  7. Fytoravinteet: Eräs monista porkkanoiden sisältämistä terveellisistä fytoravinteista on falkaniroli, joka laskee suolisyövän riskiä ja auttaa ylläpitämään suolen terveyttä.
  8. Karotenoidit: Porkkanoissa on runsaasti karotenoideja, joiden avulla elimistömme säännöstelee sokeritasapainoa.
  9. Kuitu: Porkkanoissa on korkea kuitupitoisuus, mikä itsessään laskee LDL-kolesterolin ja lisää HDL-kolesterolin määriä ja näin vähentää veritulppia ja ehkäisee sydänsairauksia.
  10. Silmät, hiukset, kynnet ja paljon muuta! Porkkanoiden ravinteet voivat parantaa silmiesi, ihosi, hiustesi ja kynsiesi terveyttä puhdistamalla elimistöäsi ja rakentamalla uusia soluja.

 

On lukemattomia syitä, miksi näitä rapsakoita ja makeita juureksia kannattaa syödä. Tee siis tilaa puutarhaasi tai suuntaa torille ostamaan tuoreita porkkanoita.

 

Lue myös: Paistetut valkosipuli-parmesanporkkanatikut – helppo ja herkullinen naposteltava

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Care2.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Markus Spiske