Maksasairauden vakavat merkit

9.12.2024

Maksasairauden vakavat merkit eivät ole leikin asia.

Maksa, joka on kehosi suurin sisäelin, hoitaa monia tärkeitä tehtäviä. Se säätelee veren hyytymistä, poistaa verenkierron myrkkyjä, kuten alkoholia, ja osallistuu sapen tuotantoon – sekä paljon muuta. Maksa voi kuitenkin vaurioitua sairauksien tai elämäntapojen seurauksena. Itse asiassa maksasairaudet ovat melko yleisiä.

Maksasairaus on laaja termi, joka kattaa monenlaiset tilat, jotka heikentävät maksan normaalia toimintaa. Maksasairauksiin kuuluvat esimerkiksi ei-alkoholiperäinen rasvamaksa, hepatiitti ja jopa syöpä. Kaikki oireet eivät kuitenkaan ilmene heti. Maksasairauden merkit ja oireet eivät tyypillisesti ilmene ennen kuin maksassa on merkittäviä vaurioita.

Mistä sitten tietää, jos maksassa on ongelmia? Ja miten sen syy selvitetään? Listasimme viisi yleisintä merkkiä, jotka voivat viitata maksasairauteen, sekä siitä, mitä tehdä, jos tunnistat nämä oireet:

Ihon tai silmien kellertävyys

Yksi merkki maksasairaudesta on silmien valkuaisten tai ihon kellertävyys, joka tunnetaan keltaisuutena. Tämä johtuu ylimääräisestä bilirubiinista – pigmentistä, joka muodostuu punasolujen luonnollisen hajoamisen yhteydessä. Normaalisti bilirubiini käsitellään maksassa ja poistuu elimistöstä, mutta sen liiallinen kertyminen voi aiheuttaa keltaisuutta ja viitata maksavaivoihin.

Vaikka korkea bilirubiinitaso ei aina ole vakava ongelma aikuisille, sen taustalla oleva syy voi olla, joten on tärkeää kääntyä lääkärin puoleen, jos huomaat ihon tai silmien kellastumista.

Tumma virtsa – vaikka olisit juonut tarpeeksi vettä

Tumma virtsa ei yleensä herätä huolta; se on usein merkki siitä, että sinun on juotava enemmän nestettä.

Kuitenkin maksasairaudesta kärsivillä ihmisillä on tyypillisesti tummaa virtsaa. Tämä johtuu bilirubiinin kertymisestä, joka voi muuttaa virtsan tummanoranssiksi, ruskeaksi tai meripihkan väriseksi. Jos juot riittävästi ja huomaat silti virtsan värissä ongelmia, se voi olla merkki jostain vakavammasta.

Sekavuus

Unohdamme kaikki asioita silloin tällöin, mutta suurempia muutoksia mielentilassa ei pidä sivuuttaa. Ne voivat viitata maksaongelmiin tai muihin taustalla oleviin sairauksiin. Jos koet sekavuutta tai muita mielen muutoksia, hae apua välittömästi.

Perusterve ihminen voi kehittää akuutin maksan vajaatoiminnan, joka ilmenee mielentilan tai persoonallisuuden muutoksina, kuten hämmennyksenä, sekavuutena tai uneliaisuutena.

 

Turvotus jaloissa, nilkoissa tai vatsassa

Et ehkä yhdistä tätä ongelmaa maksavaivoihin, mutta jalkojen ja vatsan turvotus voi viitata maksaongelmiin. Tämä pätee erityisesti maksakirroosiin, eli maksan arpeutumiseen.

Kirroosi hidastaa veren virtausta maksan läpi ja lisää painetta porttilaskimossa, joka tuo verta elimeen. Tämä paine voi aiheuttaa nesteen kertymistä jalkoihin (turvotus) ja vatsaan (askites). Kirroosi voi myös vähentää tiettyjen veren proteiinien, kuten albumiinin, tuotantoa, mikä osaltaan aiheuttaa turvotusta.

Helppo mustelmien ja verenvuotojen syntyminen

Maksavaurioista kärsivillä ihmisillä voi syntyä mustelmia tai verenvuotoja helpommin vammojen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että maksa tuottaa proteiineja, joita veri tarvitsee hyytyäkseen. Kun maksa ei toimi kunnolla, verenvuotoherkkyys lisääntyy.

 

Mitä tehdä, jos epäilet maksavaurioita?

Maksaongelmat eivät ole asia, jota kannattaa sivuuttaa. Runsas tai kohtalainen alkoholinkäyttö, tyypin 2 diabetes, jaetut neulat, altistuminen myrkyille tai suvussa esiintyvä maksasairaus ovat kaikki maksavaurioiden riskitekijöitä.

Jos uskot, että sinulla on maksavaurioiden oireita, keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Muita oireita ovat esimerkiksi ulosteen muutokset, uupumus, ruokahalun muutokset ja muut.

Hakeudu välittömästi lääkäriin, jos koet seuraavia:

  • Vakava keltaisuus
  • Yllättävät muutokset mielentilassa
  • Mustat tai tervamaiset ulosteet
  • Veren oksentaminen
  • Etenevä turvotus vatsassa, nilkoissa ja jaloissa
  • Hengitysvaikeudet

Kiireellisen hoidon jälkeen sinut voidaan ohjata maksaspesialistille tarkempia tutkimuksia varten.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Huffpos.com
Lähde: Unsplash.com