Tästä syystä sinun kannattaa pestä lakanasi välittömästi

30.4.2021

Kukaan ei nauti lakanoiden pesemisestä ja vaihtamisesta, mutta kuinka usein lakanoita on sitten pakko edes vaihtaa? Washingtonin yliopiston tutkija Marilyn Robertsonin mukaan lakanoita tulisi pestä vähintään kerran viikossa, ellei niissä ole kehollisia eritteitä tai muita potentiaalisia riskitekijöitä.

 

Suurimmat riskitekijät

Mutta mitä nämä riskitekijät sitten ovat? Roberts sanoo, että lakanat tulisi pestä heti, jos lakanoissa on jotain näistä: virtsaa, ripulia, oksennusta tai korvatulehduksesta aiheutunutta vuotoa. Hikoilevien nukkujien tulisi myös vaihtaa lakanoita useammin, sillä bakteerit viihtyvät hyvin lämpimissä, kosteissa paikoissa. Jos tämä ei vielä pelästyttänyt sinua tarpeeksi, Robertsin mukaan jotkut ihotaudit kykenevät siirtymään ihmisistä lakanoihin ja toisinpäin.

 

Kuinka usein lakanat tulee pestä?

Good Housekeeping– lehti myös suosittelee viikoittaista pesemistä. He muistuttavat basilleista, hiestä ja kehon öljyistä, jotka kerääntyvät lakanoihin. Robertsin mukaan ylipainoisten ihmisten, uimarien ja vanhusten tulisi erityisesti kiinnittää huomiota lakanoiden puhtauteen.

 

Lemmikkien omistajat huomio!

Lemmikkien omistajien kannattaa myös vakavasti harkita, päästääkö lemmikkejä sänkyyn. ”Lemmikkien tulee olla lemmikkejä – niillä pitää olla omat sängyt, sillä ne voivat kantaa mukanaan monia ihmisille haitallisia bakteereja. Myös GQ-lehti suosittelee viikoittaista lakanoiden vaihtoa, koska ”ei ole mitään järkeä pestä vaatteitakaan, jos illalla menet likaisiin lakanoihin nukkumaan.

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Newsner.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay
Lähde: Good Housekeeping