Kuinka pystyt olemaan rehellinen silloinkin kun se tuntuu haastavalta

18.10.2017

Olet varmasti joutunut joskus tilanteeseen, jossa tiesit tai tunsit, mitä sinun tulisi sanoa, mutta et vaan jostain syystä saanut sitä kakistettua ulos. Aikuisina ihmisinä meidän tulisi toimia vastuullisesti. Vastuullisuus vaatii suoraselkäisyyttä ja rehellisyyttä — se tarkoittaa, että ajatustemme, sanojemme ja tekojemme tulisi olla vilpittömiä.

Jos jokin noista kolmesta jää uupumaan, emme näyttäydy enää tinkimättöminä itsemme, meille rakkaiden ihmisten tai yhteisömme silmissä. Juuri siksi meistä tuntuu pahalta, jos emme puutu epäasiallisiin tilanteisiin tai vastaa rehellisesti, kun joku kysyy meiltä vointiamme. Itsepetoksen lisäksi tuotamme hienovaraisella, mutta todellisella tavalla pettymyksen myös meitä ympäröiville ihmisille.

Miksemme siis kykene sanomaan totuutta ääneen?

 

Vältämme usein totuuden kertomista, sillä siihen liittyy riski — yleensä jonkinlainen menetys.

Kun hillitsemme tunteitamme tai ajatuksiamme, se johtaa aina juurensa jostakin pelosta, usein sellaisesta asiasta, jota pelkäämme itse.

Mitä oikeastaan pelkäät? 

Pohdi tätä kysymystä perusteellisesti.

Ehkä pelkäät loukkaavasi toista ihmistä, tai vähintään hänen tunteitaan. Kyseinen henkilö ei enää kenties pidäkään sinusta, kun olet sanonut sanottavasi. Hän saattaa torjua sinut ja kaiken, mitä edustat — jopa kaiken hyvän, jonka olette kokeneet yhdessä.

Kenties epäilet, että pomosi vaarantaa henkensä huumeidenkäytöllä, mutta suusi avaaminen maksaisi sinulle luultavasti työpaikkasi. Saatat olla huolissasi ystävyyssuhteen menettämisestä, jos toimit itsenäisesti ja toteat, ettet oikeastaan halua lähteä bilettämään porukalla joka ikisenä perjantaina.

Jättäydyt migreenien vuoksi pois työporukan kimppakyydeistä, etkä ole enää ajan tasalla uusimmista juoruista, joten saatat pudota työpaikan sosiaalisen piirin laitamille. Erehtymisen pelko kulkee käsi kädessä rehellisyyden kanssa. Entä jos nolaat itsesi, kun puhut suusi puhtaaksi, mutta saatkin sitten uutta tietoa, joka on ristiriidassa mielipiteesi kanssa?

Vaikka moniin yllä mainituista esimerkeistä liittyy toinenkin henkilö, niistä jokainen perustuu pohjimmiltaan henkilökohtaiseen pelkoon: jos kerrot totuuden ja paljastat, kuka todella olet, mihin uskot ja mitä edustat… mitä siitä seuraa?

 

Sitä suurempi kysymys on tämä: mitä tapahtuu, jos et puhu, tai jos päätät pimittää totuuden?

Petät itsesi, jos et puolusta omia arvojasi. Kiellät, että sinulla ja kaikella, mitä edustat, olisi arvoa. Olemalla vaiti annat hiljaisen hyväksynnän sille, että muut voivat pitää itseään sinua tärkeämpinä.

 

Kaiken lisäksi valehtelu aiheuttaa stressiä, ja vahingoittaa sekä aivoja, että koko muuta kehoa.

Rehellisyys täytyy aloittaa ajatusten tasolta, jotta sen voi sitten viedä sanoihin, ja lopulta tekoihin. Tulet huomaamaan, että itseilmaisusta tulee helpompaa, kun perehdyt pelkojesi syihin.

Oikeiden sanojen pukeminen oikeanlaisiksi lauseiksi voi vielä toisinaan olla haastavaa, joten tässä muutama ohje, joiden avulla se on helpompaa.

 

01. Ole rehellinen ja ystävällinen.

 

02. Ole myönteinen.

 

03. Muista, ettei ole kyse sodankäynnistä.

 

04. Älä tuomitse.

 

Sinulla on pätevä näkökulma, ja osaat arvostaa sitä, aivan kuten arvostat myös toisen osapuolen oikeutta omaan mielipiteeseensä. Meistä jokaisella on oma, ainutlaatuinen polkumme. Seuraa omaasi ja anna toisille tilaa kulkea omia teitään. Muista, että vain sinä olet tätä mieltä. Seiso sanojesi takana, mutta hyväksy myös se tosiasia, että kyseessä on vain sinun mielipiteesi. Myös kaikilla muilla on oikeus omaan mielipiteeseen.

 

05. Seiso ainoastaan omien sanojesi takana.

Älä varasta tai apinoi jonkun muun ajatuksia. Olemme vastuussa ainoastaan itsestämme, joten kerro rehellisesti oma mielipiteesi.

 

06. Puhu vain, jos siitä on hyötyä joko sinulle itsellesi, tai kuuntelijallesi.

Miten määrität hyödyn? Olisiko sinulle tai toiselle osapuolelle eduksi, jos et puhuisi?

 

07. Opettele tämä lyhennesana, joka kehitettiin ohjenuoraksi sosiaalisen median päivityksiä varten: THINK

T – Onko sanomani asia totta (true)?

H – Onko sanoistani hyötyä (helpful)?

I – Olenko inspiroiva? Teenkö jotain laitonta? (inspirational/illegal)

N – Onko tämä välttämätöntä (necessary)?

K – Olenko kiltti (kind)?

 

Jos et ole tottunut olemaan täysin rehellinen, oikeiden sanojen löytäminen voi tuntua alkuun hankalalta. Kun pääset vihdoin vauhtiin, rehellisyys ja suoraselkäisyys saavat elämässäsi entistä keskeisemmän merkityksen — kenties ne ohjaavat kaikkia tulevia valintojasi.

 

Jos et pidä itse omia puoliasi, kuka muu sen tekisi?

Lue lisää: hyvä mieli & onni uutisia

Lähde: Yourtango.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay