Vaikka kukaan ei vielä tähän päivään mennessä ole löytänyt ikuisen nuoruudenlähdettä, elävät ihmiset nyt kauemmin kuin koskaan. Ennusteen mukaan satavuotiaiden määrä tulee satakertaistumaan seuraavien sadan vuoden aikana. Monet saavat onnekseen nauttia pitkästä ja terveestä elämästä jopa sadan ikävuoden rajapyykin yli. Jokainen tietää, että paras tapa taata mahdollisimman pitkä ja laadukas elämä on pitää itsestään huolta sekä fyysisesti että henkisesti. Sekä kehon että mielen hyvinvointi on äärimmäisen tärkeää elämänilon ja -janon säilymisen kannalta.
Seuraavaksi jaamme viisi käytännöllistä neuvoa, jotka edesauttavat pitkäikäisyyttä ja terveyttä. Olipa tavoitteenasi elää satavuotiaaksi tai vain ylläpitää elämänlaatua tässä hetkessä, on seuraavien ohjeiden noudattamisesta varmasti hyötyä.
Pyri huolettomaan ja aktiiviseen elämään
Eräs äärettömän tärkeä neuvo pitkän elämän saavuttamiseen on elämästä nauttiminen. Elämä on liian lyhyt pelkkään stressaamiseen ja puurtamiseen. Henkinen nuorekkuus, terve uteliaisuus ja itselle tärkeistä harrastuksista kiinni pitäminen ovat monia pitkäikäisiä ihmisiä yhdistäviä ominaisuuksia. Iällä ei ole merkitystä, sillä jokainen voi löytää itselleen mieluisia ja elämäntilanteeseen sopivia harrastuksia.
Aktiviteetit, jotka stimuloivat mieltä ja tarjoavat mahdollisuuden oppia uutta ovat tässä kaikkein parhaita. Joillekin tämä voi tarkoittaa uuden kielen opettelemista, kun taas toisille erilaiset korttipelit tarjoavat hupia ja sopivan ripauksen jännitystä elämään. Jos korttipakkaa tai pelikaveria ei kotoa löydy, voi verkkokasinolla vierailu kotisohvalta olla hyvä vaihtoehto. Kunhan mobiililaite ja nettiyhteydet ovat tuttuja, voi pelaaminen alkaa. Myös matkusteleminen – yksin tai jonkun kanssa – on loistava keino hakea elämään uusia elämyksiä ja vaihtelua.
Vahvista kehoa liikunnalla
Useimmat pitkäikäiset kertovat harrastaneensa liikuntaa läpi elämänsä. Liikunnan ei tarvitse tarkoittaa kymmenien kilometrien juoksulenkkejä, vaan jo pienellä, mutta säännöllisellä liikunnalla voi taata sen, että keho pysyy vahvana ja kestävänä ikääntyessäkin. Kun jo nuorena kehittää itselleen liikuntarutiineja, seuraavat ne luontevasti mukana läpi elämän. Liikunta pitää painon kurissa, kehittää lihaksia ja vähentää tutkitusti myös stressiä. Etenkin ikääntyessä liikunnasta on hyötyä myös elimistön vastustuskyvyn tehostumisen, luiden vahvistumisen ja tasapainon kannalta, jotka ovat tyypillisimpiä haasteita iäkkäiden ihmisten arjessa.
Riittävät yöunet takaavat virkeyden päiväsaikaan
Usein haastatteluissa iäkkäiltä ihmisiltä kysytään pitkän iän salaisuutta. Monet kertovat rutiinien tärkeydestä, jossa onkin varmasti vinha perä. Yksi tärkeimmistä rutiineista on nukkuminen. Jatkuva univaje lisää fyysistä ja henkistä stressiä ja romahduttaa ennen pitkää elimistön vastustuskyvyn.
Useimmat meistä tarvitsevat säännöllisesti noin kahdeksan tunnin yöunet pysyäkseen virkeinä aamusta iltaan. Mikäli sinulla on haasteita pysyä hereillä päiväsaikaan, saatat hyvinkin kärsiä unen puutteesta. Nykypäivän vitsaukseksi noussut unettomuus on vakava ongelma, johon kannattaa tarttua jo varhain. Mikäli unen päästä kiinni pääseminen tuottaa haasteita, on lääkärillä käynti paikallaan. Tavallisesti parhaat yöunet taataan menemällä nukkumaan hiljaiseen ja hämärään ympäristöön aina suunnilleen samaan aikaan.
Juo riittävästi vettä
Terveellisestä ruokavaliosta on paasattu iät ja ajat, mutta yhtä tärkeää on myös elimistön nesteytys. Riittävä vedenjuonti pitää elimistön liikkeessä sekä edistää esimerkiksi munuaisten ja virtsaputken toimintaa.
Tutkijat ovat eri hiukan mieltä siitä, mikä on sopiva vesimäärä päivässä, mutta monet suosittelevat vähintään neljän litran päivittäin. Suositusmäärä vaihtelee esimerkiksi ilmaston ja ihmisen koon mukaan. Mikäli urheilu kuuluu arkeen, on riittävä vedensaanti tietysti silloin vieläkin tärkeämpää. Mikäli vedenjuonti unohtuu, on yksi hyvä vinkki hankkia itselle varta vasten juomapullo tai mittalasi, jonka avulla voi mitata omaa vedenjuontiaan.
Pidä kiinni sosiaalisista suhteista
Ihminen on luonnostaan sosiaalinen olento, joka kaipaa ihmiskontakteja riippumatta siitä, kuinka vanha hän on. Harvalla satavuotiaalla juhlapöydän ääressä istuu enää tuttuja ystäviä tai välttämättä edes sisaruksia, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö elämässä voisi olla paljon merkityksellisiä ihmissuhteita. Onkin olennaisinta ympäröidä itsensä ihmisillä, joiden seurasta nauttii.
Kannattaa muistaa, että ihmissuhteita voi rakentaa missä elämänvaiheessa tahansa. Toisinaan uusien sosiaalisten suhteiden rakentaminen alusta alkaen vaatii ponnisteluja etenkin aikuisiällä, mutta usein se kantaa hedelmää.