Nämä kaksi ominaisuutta – kestävän parisuhteen salaisuus?

22.10.2022

Parisuhteet ovat nykyään entistä harvinaisempia ja lyhytikäisempiä: Avioliitoista puolet päätyy eroon ja sinkkutaloudet ovat enemmistöinä etenkin suurissa kaupungeissa. Tahtoa pidempiinkin suhteisiin kuitenkin on, mutta jostakin syystä suhteet vain tuppaavat kariutumaan entistä nopeammin.

On kuitenkin olemassa pari henkistä ominaisuutta, joiden omaksuminen voi parantaa parisuhteen kestoa: Hyväntahtoisuus ja anteliaisuus. Käänteisesti todettuna parisuhteen voi siis paketoida nopeasti kritisoimalla toista jatkuvasti ja olemalla välinpitämätön ja sulkeutunut.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että parisuhteen kesto voidaan arvioida jopa 94 prosentin tarkkuudella arvioimalla pariskuntien hyväntahtoisuuden ja anteliaisuuden astetta näiden keskinäisessä kommunikoinnissa.

Tutkimusta johtanut John Gottman toteaa, että hän uskoo hyväntahtoisuuden ja anteliaisuuden ennustavan myös muiden kuin romanttisten suhteiden kestoa: Esimerkiksi bisneskumppanuus riippuu myös molempien vastapuolten hyväntahtoisuudesta ja anteliaisuudesta. Jos jompi kumpi ominaisuus puuttuu jommalta kummalta taholta, suhde ei kestä.

Lisää aiheesta seksi & romantiikka

Lähde: Fatherhood initiative
Kuva: Unsplash / Alvin Mahmudov