Viime kädessä naisten hyvinvointisuunnitelma lähtee sisältäpäin. Hyvinvointi- ja terveyssuunnitelman laatiminen ja käyttäminen vähentää stressiä elämässäsi ja auttaa sinua elämään pidempään. Siksi on tärkeää panostaa itseesi. Mieli ja keho antavat sinulle varoitusmerkkejä, mutta liian usein, varsinkin stressaantuneena, meillä on taipumus sivuuttaa ne. Kun teet näin, sivuutat sisäisen hyvinvointisi
Sinun ei pitäisi tuntea, että sinun täytyy kantaa maailman taakkaa harteillasi. Ja sinun ei pitäisi olla sellaisten ihmisten ympäröimä, jotka saavat sinut tuntemaan niin. Sinun täytyy alkaa ottaa vastuuta hyvinvoinnistasi tänään, aloittaen ennaltaehkäisevästä hoidosta. Tämä tarkoittaa sairauksien varhaista havaitsemista seulontatesteillä. Naiset elävät nykyään pidempään, kertoo Maailman terveysjärjestö. Keskimäärin naiset elävät 81-vuotiaiksi.
Kun otat vastuun hyvinvoinnistasi, lisäät vuosia elämääsi. Tämä tarkoittaa, että olet pidempään läsnä perheellesi, mikä varmaankin on juuri sitä mitä eniten haluat. Tiedämme, ettei kukaan elä ikuisesti, mutta kun sinulla on tehokas hyvinvointisuunnitelma, elät pidempään, onnellisempaa elämää. Ja nautit ajastasi perheesi ja ystäviesi kanssa paljon enemmän.
Hyvinvointisuunnitelma ei tarvitse olla monimutkainen. Hyvinvoinnissa on enemmän tekijöitä kuin fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnista huolehtiminen, mutta nämä ovat tärkeitä askelia. Muista, että pienet askeleet johtavat suuriin askeliin. Tässä on 7 käyttäytymismallia, jotka ovat erittäin yleisiä terveimmillä naisilla:
Tunnehyvinvointi
Tunnetaan myös nimellä henkinen hyvinvointi. Ensimmäinen askel on kyky tunnistaa, miten tunnet ja miksi. Tulevatko nämä tunteet sisäisestä vai ulkoisesta voimasta? Se tarkoittaa myös kykyä hyväksyä itsesi – ja tunteesi – terveiden selviytymisstrategioiden avulla. Sen sijaan, että polttaisit muutaman savukkeen rauhoittuaksesi, kokeile kävelyä auringonpaisteessa.
Valitettavasti keskustelu tunne- ja mielenterveydestä on edelleen sosiaalista leimaa, etenkin työpaikoilla. On tärkeää olla työpaikalla, jossa tunnet olosi turvalliseksi jakaa tunteitasi. Kysy itseltäsi, tukeeko työpaikkasi tunnehyvinvointia. Tarjoavatko he mielenterveysvapaita ja stressinhallintapalveluita? Edistävätkö he saatavilla olevia mielenterveyspalveluita yhteisössäsi? Entä tarjoavatko he esimerkiksi mindfulness-koulutusta?
Hengellinen hyvinvointi
Tutkimukset ovat osoittaneet, että hengellisyys kulkee käsi kädessä tunnehyvinvoinnin kanssa. Hengellinen hyvinvointi liittyy arvojesi sovittamiseen tekoihisi. Tämä tekee sinut tyytyväiseksi elämässä ja luo rauhaa ja harmoniaa.
Kun henkinen hyvinvointisi on kunnossa, sinulla on ohjaava joukko uskomuksia, arvoja ja periaatteita, jotka antavat elämällesi tarkoituksen ja suunnan. Varmista, että sinulla on suunnitelma. Mene joogaan ja meditaatioon, ja varmista, että toimistossasi on hiljainen tila, johon voit paeta työstä. Löydä aikaa vaikkapa vapaaehtoistyölle – anna hyvän kiertää.
Sosiaalinen hyvinvointi
Tämä tarkoittaa kykyä suhteuttaa ja kytkeytyä ihmisiin työssä, kotona ja naapurustossasi. Työskentele positiivisten suhteiden rakentamisen ja ylläpitämisen parissa, jotka lisäävät elämääsi merkitystä ja arvoa. Aloita tänään ottamalla aloite sosiaalisen hyvinvoinnin suunnitelmaan.
Käy merkityksellisiä keskusteluja. Ole yhteydessä ihmisiin, joiden kanssa tunnet olevasi samalla aaltopituudella. Tämä auttaa tekemään ystävyyksistä ja suhteista merkityksellisiä. Voit tehdä tämän työssä, kotona tai virtuaalisesti.
Fyysinen hyvinvointi
Tämä tarkoittaa kehosi huolehtimista, jotta kehosi voi toimia optimaalisesti. Fyysisellä hyvinvoinnilla on erilaisia osatekijöitä, kuten ravitsemus ja liike. Tämä ei tarkoita äärimmäistä liikuntaa. Sinun on pystyttävä selviytymään päivästäsi tuntematta olosi fyysisesti tai henkisesti uupuneeksi.
Tämä tarkoittaa myös tuhoisien tapojen välttämistä, kuten huumeita, alkoholia, tupakkaa ja istumatyötä. Mene kävelylle tai pyöräretkelle, järjestä kuntohaaste, ota 15 minuutin aktiivisia taukoja päivän aikana, käytä portaita ja nuku tarpeeksi.
Ammatillinen hyvinvointi
Tämä tarkoittaa tyytyväisyyttä työhösi ja valitsemaasi urapolkuusi. Sinun ei pitäisi joutua uhraamaan työ-elämä-tasapainoa tuntuaksesi tyytyväiseltä työhösi. Stressi on numero yksi tappaja, ja työ aiheuttaa paljon sitä.
Sinun on työskenneltävä yrityksessä, joka edistää ammatillista hyvinvointia, kuten säännöllisiä terveysriskiarvioita ja ennaltaehkäisevän terveyden edistämistä. Työskentely savuttomassa toimistossa, joustava työaikataulu ja osallistuminen yrityksen päätöksentekoon ovat kaikki tekijöitä hyvinvoinnissa.
Älyllinen hyvinvointi
Tämä tarkoittaa mielen avartamista uusien ideoiden ja kokemusten avulla, jotka hyödyttävät sekä henkilökohtaista että ammatillista elämääsi. Kun olet älyllisesti hyvinvoiva, sinulla on halu oppia ja soveltaa uusia käsitteitä. Hyödynnä käytettävissä olevia resursseja tiedon laajentamiseksi. Tämä voi tapahtua esimerkiksi kurssien, kulttuuritapahtumien ja harrastusten avulla. Voit myös perustaa kirjakerhon, mikä auttaa mieltäsi ja tekee olosi paremmaksi.
Ympäristöllinen hyvinvointi
Tämä tarkoittaa tietoisuutta ympäröivästä ympäristöstä, luonnosta ja ympäristöstä. Haluat suojella itseäsi ja muita ympäristöhaitoilta. On tärkeää ajatella maata, ilmaa ja vettä sekä niiden suojelemista. Varmista, että sinulla on runsaasti luonnonvaloa. Voit myös hankkia kasveja kotiisi ja työpaikallesi.
Varmista, että juot suodatettua vettä ja että ilmansuodattimet puhdistetaan säännöllisesti. Aloita valitsemalla yksi hyvinvoinnin alue, jonka haluat parantaa elämäsi laatua tänään. Laadi viikkosuunnitelma. Voit laittaa sen kalenteriisi. Aloita pienin askelin. Voit myös halutessasi löytää vastuukumppanin, joka auttaa sinua pysymään urallasi.