Lisää kanelia ruokavalioosi ja saat nämä todistetut terveysvaikutukset

22.11.2022

Kanelin kohtuullinen, mutta säännöllinen syöminen kannattaa.

Tässä tulevat kanelin 13 todistettua terveyshyötyä:

 

Erinomainen antioksidanttien lähde

Kaneli on täynne erilaisia suojaavia antioksidantteja, jotka vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamia vahinkoja ja hidastavat ikääntymisen vaikutuksia. Tutkijat ovat tunnistaneet tähän päivään mennessä 41 erilaista suojaavaa yhdistettä kanelissa!

OTAC-asteikossa, jota käytetään mittaamaan ruokien antioksidanttipitoisuuksia, kaneli asettuu numerolle 7 maailman kaikista ruuista, mausteista ja yrteistä. Tutkimuksessa, jossa vertailtiin 26 mausteen antioksidanttitoimintaa, kaneli nousi kärkeen, pitäen sisällään suurempia antioksidanttimääriä kuin muut voimakkaat yrtit ja mausteet, kuten valkosipuli, timjami, rosmariini ja oregano.

Kanelin terveyshyödyt ovat tiettyjen antioksidanttityyppien, polyfenolien, fenolihapon ja flavonoidien ansiota. Näitä antioksidantteja löytyy myös muista ”superruuista”, kuten marjoista, punaviinistä ja tummasta suklaasta. Nämä yhdisteet auttavat vastustamaan kehon oksidatiivista stressiä, joka voi johtaa kontrolloimattomana tautien muodostumiseen, erityisesti ikääntyessä.

 

Sisältää tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia

Kanelin antioksidanteilla on tulehdusta vähentäviä vaikutuksia, joka saattaa auttaa vähentämään riskiä sydänsairauksiin, syöpään, aivotoiminnan laskuun jne. Tutkijat ovat tunnistaneet yli seitsemän flavonoidiyhdistettä yksi kanelissa, jotka estävät hyvin tehokkaasti vaarallisia tulehdusarvoja ympäri kehoa.

Koska kaneli madaltaa turvotusta ja tulehdusta, se voi olla hyödyllinen myös kivunlievityksessä, tutkimusten osoittaessa sen helpottavan lihaskipua, kuukautiskipuja, allergisten reaktioiden vakavuutta ja muita ikään liittyviä kivun oireita.

 

Suojaa sydämen terveyttä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että toinen kanelin terveyshyöty on se, että se madaltaa useita tavallisimpia sydänsairauksien riskitekijöitä, kuten korkeita kolesteroli- ja triglyseridi-tasoja, sekä korkeaa veranpainetta.

Kanelin sisältämät, erityiset yhdistelmät auttavat madaltamaan kokonaiskolesterolia, ”pahaa” LDL-kolesterolia ja triglyseridejä, kun ”hyvän” HDL-kolesterolin tasot pysyvät muuttumattomina. Kanelin on myös osoitettu vähentävän korkeaa verenpainetta, joka on myös sydänsairauksien ja halvausten aineuttaja.

 

Estää diabetestä

Kanelilla tiedetään olevan diabetestä estävä vaikutus. Se auttaa madaltamaan verensokeritasoja ja voi parantaa herkkyyttä insuliini-hormonille, joka on välttämätön pitämään verensokeritasot tasapainossa.

Diabetes kehittyy, kun tulee insuliinille vastustuskykyiseksi ja pystyy pitämään glykeemisen kontrollin huonosti, tai kun kehittyy kyvyttömyys hallita vereen siirtyvän sokerin (glukoosin) määrää. Sama ongelma insuliinin vastustuskyvyn kanssa yhdistetään myös muihin terveysongelmiin, kuten metaboliseen oireyhtymään ja painonnousuun.

 

Auttaa puolustautumaan kognitiivisten kykyjen heikentymiseltä ja suojaa aivotoimintaa

Tutkimus osoittaa myös, että eräs kanelissa olevien, suojaavien antioksidanttien hyöty on se, että ne voivat auttaa puolustamaan aivoja neurologisten sairauksien kehittymiseltä, kuten Parkinsonin ja Alzheimerin taudeilta.

Yksi tapa, jolla kaneli suojelee kognitiivisia toimintoja ja aivojen terveyttä, on hermoja suojaavien proteiinien aktivointi. Ne suojaavat aivosoluja mutaatiolta ja vahingoittumiselta. Tämä edelleen vähentää oksidatiivisen stressin negatiivisia vaikutuksia, pysäyttämällä solujen muodonmuutoksen ja itsetuhon.

 

Saattaa auttaa madaltamaan syöpäriskiä

Sen antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi, kaneli voi suojata DNA:n vahingoittumiselta ja syöpäkasvainten kehittymiseltä. Tutkimukset ovat paljastaneet kanelin terveyshyötyjen olevan peräisin yhdisteestä nimeltä kanelialdehydi, mukaanlukien sen kyky rajoittaa syöpäkasvainten kasvua ja suojata DNA:ta vahingoittumiselta, edistäen samalla syöpäisten solujen tuhoutumista (solujen atoptoosi).

Tämä on erityisen totta paksusuolessa; tutkimukset osoittavat, että kaneli voi lisätä paksusuolen terveyttä pienentämällä riskiä sairastua paksusuolen syöpään. Kanelia tutkitaan nyt luonnonmukaisena aineena syöpää vastaan sen vahvojen antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi. Tulevaisuudessa kaneliuute saattaakin olla hyvä ravintolisä niille, joilla on korkeampi riski sairastua syöpään.

 

Vastustaa infektioita ja viruksia

Mitä tulee kehon puolustamiseen sairauksilta, kanelilla on monia etuja. Kaneli on luonnostaan antimikrobinen, antibakteerinen, sekä sieni- ja virusinfektioita vähentävä aine. Kanelin vastustuskykyä parantavat ominaisuudet löytyvät eteerisestä kaneliöljystä.

Kanelia käytetään monissa kulttuureissa luonnollisena lääkkeenä auttamaan taistelua haitallisia infektioita ja viruksia vastaan. Kaneliöljyillä on myös suojaavia ominaisuuksia useita bakteereja vastaan, jotka voivat aiheuttaa negatiivisia oireita ruuansulatusjärjestelmässä, ihon pinnalla ja voivat johtaa nuhaan tai flunssaan.

 

Luonnollinen suoja hammasten terveydelle ja raikkaalle hengitykselle

Tutkimuksissa, kanelista löytyvien ainesosien voitiin osoittaa suojaavan suussa eläviltä bakteerikannoilta, jotka voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, hammasmätää, reikiä ja suun infektioita. Eteerisen kaneliöljyn on osoitettu olevan muita testattuja kasviuutteita tehokkaampi ja sen avulla voidaan luonnonmukaisesti taistella suun bakteereita vastaan, sen toimiessa luonnollisena, antibakteerisena suuvetenä.

Samoin kuin piparminttua, myös kanelia voi käyttää luonnollisena makuaineena purukumeissa, sen suuta raikastavien ominaisuuksien vuoksi. Koska se poistaa suusta bakteereja, kanelilla on kyky karkoittaa pahanhajuinen hengitys lisäämättä kehoon mitään kemikaaleja. Tästä syystä kanelia on perinteisesti käytetty myös hammaspulverina ja hoitamaan hammassärkyä, hampaiden ongelmia, suun mikrobiomia ja suun haavaumia.

 

Voi auttaa estämään tai parantamaan hiivasienitulehduksen

Jotkut tutkimukset ovat todenneet, että kanelin vahvat sienitauteja vastustavat ominaisuudet voivat olla tehokkaita estämään tai parantamaan hiivasienen liikakasvua ruuansulatusjärjestelmässä. Kanelin on osoitettu madaltavan vaarallisen Candida Albicansin määrää elimistössä – hiivan, joka aiheuttaa hiivasienen liikakasvua ja saattaa sitä kautta aiheuttaa useita ruuansulatus- ja autoimmuunioireita. Lisäksi, kanelin terveyshyötyihin kuuluu verensokeritasojen hallinnan helpottaminen, ja liiallinen sokerin määrä ruuansulatusjärjestelmässä liitetaan lisääntyneeseen hiivasienitulehduksen riskiin.

Tutkijoiden mukaan, kun potilaille annetaan kaneliuutetta tai eteerist kaneliöljyä, heidän candida-hiivatasoissaan huomattiin parannusta ja oireet vähenivät. Kaneliöljy auttaa taistelemaan hiivasienitulehdusta vastaan luonnollisesti, parantamalla vastustuskykyä ja ehkäisemällä tulehduksia, autoimmuuni-reaktioita ja suoliston hiivaa.

 

Edistää ihon terveyttä

Kanelilla on antibioottisia ja antimikrobisia vaikutuksia, jotka suojaavat ihoa ärsytykseltä, ihottumalta, allergisilta reaktioilta ja infektioilta. Eteerisen kaneliöljyn siveleminen suoraan iholle saattaa auttaa vähentämään tulehdusta, turvotusta, kipua ja punotusta. Kanelia ja hunajaa, toista antimikrobista ruoka-ainetta, käytetään usein yhdessä edistämään ihon terveyttä juuri tästä syystä ja niistä on hyötyä akneen, ruusufinneihin ja ihoallergian oireisiin.

 

Auttaa taistelemaan allergioita vastaan

Tutkimukset ovat osoittaneet, että allergiset voivat löytää helpostusta kanelin sisältämien yhdisteiden hyödyistä. Kanelin on osoitettu auttavan helpottamaan tavallisia allergiaoireita, koska se vähentään tulehdusta ja estää kehon histamiinireaktioita. Samasta syystä se voi myös auttaa lievittämään astmakohtausten oireita.

Kanelilla on myös vastustuskykyä parantavia ominaisuuksia ja se on hyödyllinen ruuansulatusjärjestelmän terveydelle. Se auttaa vähentämään autoimmuuni-reaktioita, joita saattaa tulla allergisoivien ruokien syömisen jälkeen.

 

Voidaan käyttää makeuttamaan reseptejä ilman sokeria

Luonnostaan makean makunsa vuoksi, kanelin lisääminen ruokiin ja resepteihin voi auttaa sokerinkäytön vähentämisessä, madaltaen siten ateriasi glykeemistä kuormaa. Kanelilla on jo valmiiksi diabetestä ehkäiseviä vaikutuksia, jotka hidastavat sokerin vapautumista verenkiertoon. Tämä voi auttaa hallitsemaan mielitekoja ja painonnousua, mutta kanelin käyttö makunsa vuoksi on vielä lisäetu.

Yksi kanelin eduista verrattuna sokeriin on, että tyypillisesti käytetyissä määrissä siinä ole sokeria tai kaloreita lainkaan. Se on siis erittäin terveellinen lisä moniin aterioihin – erityisesti huomioiden sen monet ravintoaineet. Testaa kanelin lisäämistä kahviin, teehen, leivonnaisiin, jugurttiin, hedelmiin tai puuroon, sokerin ja kaloreiden lisäämisen sijaan. Tämä voi auttaa vähentämään tulehduksia aiheuttavaa sokeria, lisäkaloreita ja taistelemaan painonnousua, hiivasienitulehdusta, diabetestä ja matalaa energiatasoa vastaan.

 

Voidaan käyttää luonnollisena ruuan säilöntäaineena

Yksi kanelin vähemmän tunnetuista hyödyistä on, että sitä voi käyttää ruuan säilömiseen. Koska kanelilla on antibakteerisia vaikutuksia ja se on myös antioksidantti, sitä voi käyttää säilömään monia ruokia ilman kemikaalien ja keinotekoisten ainesten käyttämistä.

Viimeaikainen tutkimus osoitti, että kun hedelmän pektiini oli päällystetty kanelinlehtiuutteella, se antoi periksi korkealle antioksidantti- ja antibakteeriselle toiminnalle ja pysyi tuoreena pidempään.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Draxe.com
Lähde: Artikkelikuvat / Pixabay